„Răpirea din Serai”, (re)descoperită de publicul meloman

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După şase ani

„Răpirea din Serai”, (re)descoperită de publicul meloman

Cultură 31 Octombrie 2009 / 00:00 756 accesări

Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului, manifestare cu tradiţie la malul mării, ajunsă la cea de-a XXXV-a ediţie, i-a întîmpinat pe iubitorii operei, joi seară, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, cu spectacolul „Răpirea din serai”, de Wolfgang Amadeus Mozart. După o îndelungă absenţă de pe scena de la malul mării, spectacolul a fost reluat, de această dată, în limba română, cu distribuţie aproape în totalitate nouă. Emoţiile au fost intense pentru cei care au dat viaţă „celor două perechi de îndrăgostiţi”: Roxana Bageac (Constanze) - Doru Iftene (Belmonte), Mădălina Diaconescu (Blonde) - Ciprian Done (Pedrillo), cei patru artişti debutînd, în faţa publicului. Acestora li s-au alăturat cei doi seniori, Constantin Acsinte, în rolul plin de culoare şi de umor al nesuferitului, dar simpaticului Osmin, căpetenia ienicerilor şi Ioan Ardelean, care l-a redat pe Osman Paşa.

Tinerii artişti au trecut cu brio testul de a debuta în faţa publicului. Soprana Roxana Bageac a reuşit să redea convingător şi limpede delicateţea sufletească a personajului Constantze, iar Mădălina Diaconescu, în rolul Blondei, şi-a pus în valoare calităţile actoriceşti. Tenorii Ciprian Done şi Doru Iftene au simţit emoţiile debutului cu atît mai mult cu cît s-au aflat pe aceeaşi scenă cu cel care le-a fost profesori, baritonul Ioan Ardelean. Artistul constănţean s-a regăsit şi în distribuţia de acum şase ani a „Răpirii din Serai”, în rolul lui Selim Paşa, însă, de această dată, a cîntat publicului în limba maternă.

Regia spectacolului îi aparţine Verei Petrova din Bulgaria, Răsvanei revenindu-i misiunea de a adapta regia originală. Scenografia, plină de culoare şi sugestivă pentru epoca redată, a fost realizată de Eugenia Tărăşescu Jianu, maestru de cor fiind Adrian Stanache. La pupitrul orchestrei simfonice s-a aflat Răsvan Cernat.

Ieri seară, pe scena Teatrului „Oleg Danovski”, în cadrul festivalului a fost programat recitalul de lieduri dedicat centenarului Paul Constantinescu, solişti fiind tenorul Florin Diaconescu - Bucureşti şi pianista Vasilica Stoiciu - Iaşi. Tot ieri seară, a fost programat un concert de excepţie, Integrala Capriciilor pentru Vioară Solo de Niccolo Paganini, în intepretarera elveţianului Alexander Dubach. „’Răpirea din Serai’ se mai jucase o singură dată pe această scenă. Era totul atît de proaspăt, decorurile şi costumele, astfel încît a fost nevoie doar să facem o distribuţie nouă”, a precizat directorul general al teatrului, Daniela Vlădescu.

Două seri cu „Carmina Burana” şi „Cenuşăreasa”

În această seară, de la ora 19.00, melomanii sînt aşteptaţi la concertul vocal - simfonic „Carmina Burana”, de Carl Orff, care îi va avea ca solişti pe Ana Maria Mirescu, Iordache Basalic, Valentin Racoveanu din Bucureşti. La pupitru se va afla dirijorul Radu Ciorei. În cadrul concertului îşi dă concursul Corul de copii al Colegiului National de Arte „Regina Maria”, condus de maestrul Horaţiu Alexandrescu, alături de orchestra şi corul Teatrului National de Opera „Oleg Danovski”, maestru de cor fiind Adrian Stanache. Festivalul Muzicii şi Dansului continuă şi duminică, de la ora 19.00, cu spectacolul de balet „Cenuşăreasa”, de Prokofiev, cu Aliss Tarcea în rolul titular.



12