Recomandări foarte importante pentru prevenirea incidentelor în timpul caniculei!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Recomandări foarte importante pentru prevenirea incidentelor în timpul caniculei!

Sănătate 02 August 2017 / 17:58 604 accesări

Medicii Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța vin cu o serie de recomandări pentru populația generală pe timpul caniculei. Astfel: respectați recomandările medicilor și evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 și 17.00 - expuneți-vă la soare, progresiv, folosiți creme de protecție; dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatură să fie cu 5 grade mai mică decât temperatură ambientală; ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatură aerului depășește 32 grade celsius; dacă nu aveți aer condiționat în locuința, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe , spații publice, magazine); consumați zinic de lichide (2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Beți un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute! ; consumați în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare că și un pahar de apă; nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotrivă căldurii; evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; dacă va expuneți la soare între orele amiezii, folosiți o tinută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise; evitațiactivitățile de exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) ; aveți grijă suplimentară dacă faceți parte din categoria: persoanelor vârstnice, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităti - beți în mod regulat lichide, chiar dacă nu va este sete .

RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA APARIȚIEI DE ÎMBOLNĂVIRI ÎN RÂNDUL COPIILOR Pentru sugari și copiii mici: realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesiva și curenți de aer; sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă; se va realiză hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mamă va alăpta ori de câte ori sugarul solicită; copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale textile vegetale comode; nu va fi scos din casă decât în afară perioadelor caniculare din zi, și obligatoriu cu căciuliță pe cap; copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete și foarte bine spălate; mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanți. Se va evită în același timp consumul de cafea sau alcool și vor avea grijă să mențină o igiena riguroasă a sânului și evident igiena generală; la cel mai mic semn de suferința al copilului sau mamei, aceștia se vor prezența la medicul de familie care va decide conduită terapeutică; atenție deosebită se va acordă condițiilor de igiena atât pentru copil cât și pentru mamă. Copilul va fi ținut cu hăinuțe sau scutece curate și uscate și mamă se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puțin odată pe zi, și obligatoriu seară la culcare iar în restul timpului i se va face toaletă locală ori de câte ori este nevoie; copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apa la temperatură camerei.

PENTRU COPIII AFLAȚI ÎN TABERE: se vor asigură condiții corespunzătoare de cazare; alimentele trebuie să respecte riguros normele de igiena și să fie proaspete; se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor; copiii vor fi supravegheați, iar locul de joacă va fi la umbră, în afară orelor de caniculă având capul protejat de pălăriuțe; scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absolută supraveghere a însoțitorului.

RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE VÂRSTNICE ȘI CU AFECȚIUNI CRONICE: creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului; hidratare corespunzătoare cu apa plată sau apa cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanți; alimentația va fi predominant compusă din legume și fructe proaspete; se vor consumă numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evită consumul alimentelor ușor perisabile; este interzis consumul de alcool și cafea în timpul caniculei; se va evită circulația în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară din materiale vegetale precum și pălăriuță de protecție pe cap; persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continuă tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util că în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existențe; menținerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 - 4 dușuri pe zi.

RECOMANDĂRI PENTRU ANGAJATORI: potrivit Ordonanței de Urgență nr. 99 din 29 iunie 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

A. Pentru ameliorarea condițiilor de muncă: reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

B. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție; asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigură condițiile prevăzute mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor cu reprezentanții aleși salariaților, după caz, următoarele: reducerea duratei zilei de lucru; eșalonarea pe perioade zilei de lucru: la 11,00 după 17,00, cazurile prevăzute la art. 4; întreruperea lucrului cu asigurarea continuității activității locurile care nu poate fi, potrivit prevederilor legale.

RECOMANDĂRI PENTRU SITUAȚIILE DE COD ROȘU: reduceți deplasările la cele esențiale; nu vă deplasați între orele 11,00 și 17,00; consumați lichide între 2-4 litri/zi; nu consumați alcool; dacă faceți tratamente pentru afecțiuni cronice, luați-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă; nu scoateți copiii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9 dimineața și după ora 20,00; evitați mâncărurile grele și mesele copioase; folosiți serviciile medicale spitalicești sau de urgență doar în cazuri justificate; pentru probleme curente de sănătate anuntați medicul de familie.

Taguri articol


12