Regresul democratic şi corupţia sunt cele două cancere ale Europei Centrale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland: Critici virulente

Regresul democratic şi corupţia sunt cele două cancere ale Europei Centrale

Justiție 04 Octombrie 2014 / 00:00 510 accesări

Subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat joi, într-un discurs extrem de virulent, liderii central-europeni care profită de apartenenţa la UE şi NATO, dar ignoră valorile democratice, precum şi protejarea oficialilor corupţi de urmărirea judiciară, fără a nominaliza explicit vreo ţară. Nuland a amintit că în urmă cu 25 de ani, în Europa Centrală, "cetăţenii s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituţii puternice şi independente, o societate civilă şi o presă vibrantă. Ei au reformat economiile ţărilor lor, au stabilizat moneda, privatizând industriile ineficiente, au deschis piaţa muncii şi au permis accesul investitorilor străini. Pe scurt, ei au restaurat democraţia liberală în inima continentului. Şi le-au demonstrat scepticilor că se înşală. Aderând în valuri succesive la NATO, ei au extins graniţele familiei noastre euro-atlantice", a explicat oficialul american. Salutând această evoluţie, Nuland a avertizat însă că, în prezent, această alegere este ameninţată atât la nivel extern, cât şi intern. În privinţa luptei externe, Nuland s-a referit la criza ucraineană şi ameninţarea venită din partea grupării Stat Islamic, subliniind unitatea de care au dat dovadă ţările aliate. Ea s-a referit însă şi la lupta de protejare a democraţiei, la nivel intern. "La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm şi la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi vedem lideri din regiune care, în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii", a afirmat oficialul american. "Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi "democraţia neliberală", încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă? Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare", a adăugat Nuland.

Mai multe voci din planul politic românesc susţin că referirile Victoriei Nuland sunt la Ungaria şi la ce se întâmplă în prezent în acea ţară. Însă nici situaţiile din România nu sunt scutite de interpretări, mai ales în contextul marilor dosare de corupţie asupra cărora plutesc multe dubii şi întrebări sau în contextul comportamentului anti-constituţional al preşedintelui României, Băsescu Traian, care îşi dă singur case, introduce pe şest Gazprom în România, îşi protejează pe faţă oamenii apropiaţi, le face campanie electorală etc. Primul-ministru Victor Ponta a declarat, în acest context: ”Cred că domnul președinte Băsescu are un moment nefericit, prin faptul că tocmai ia masa prietenește cu Viktor Orban, cel criticat de SUA și de Europa, și, în loc să își ceară scuze sau să contramandeze această cină nepotrivită, a încercat în stilul dânsului să mai spună câte ceva. Eu îi urez poftă bună la masă cu Viktor Orban în ziua în care doamna Nuland și președintele Obama critică Ungaria”. Ponta a spus că, dacă el ar fi fost președinte, nu ar fi făcut niciodată un astfel de gest și că, de altfel, în calitate de premier nu l-a invitat pe Viktor Orban la o cină, așa cum a procedat Traian Băsescu.

”Domnul Băsescu consideră că e un gest inteligent pentru România să faci o masă tovărășească cu domnul Orban, dar eu nu aș fi făcut acest lucru ca președinte. Vedeți că nu am făcut acest lucru ca prim-ministru. Până la urmă, domnul Orban e omologul meu”, a afirmat premierul.

„VIKTOR ORBAN ARE O RELAŢIE SPECIALĂ CU MOSCOVA” Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova, susține într-un comunicat de presă că: ”Afirmaţiile doamnei Victoria Nuland sunt cât se poate de clare. Vorbim despre probleme la care au reacţionat, în trecut, şi instituţiile europene. Toţi partenerii noştri europeni şi nord-atlantici ştiu că Viktor Orban, prietenul lui Traian Băsescu, are un comportament despotic - Orban a redus libertatea presei şi a instituţiilor din ţara vecină, Orban a promovat o politică inacceptabilă pentru un stat membru al UE şi NATO. Mai mult, zilele trecute, Ungaria a sistat exporturile de gaze către Ucraina, deşi UE s-a angajat să ajute Kievul. Nu este un secret pentru nimeni că Viktor Orban are o relaţie specială cu Moscova, în general, şi cu Vladimir Putin în mod particular”, mai susține purtătorul de cuvânt al PSD. Acesta arată că, ”spre deosebire de comportamentul inexplicabil al domnului Viktor Orban, Victor Ponta a fost ieri în vizită la Kiev, transmiţând vecinilor noştri, chiar din Maidan, un mesaj politic extrem de important din partea României”. ”Obiectivul ţării noastre este atingerea independenţei energetice, sprijinirea Republicii Moldova şi Ucrainei pe drumul lor european. În acest sens, România îşi ajută vecinii care au nevoie de energie - de la începutul anului şi până în prezent, ţara noastră a avut cel mai mare export de energie din istoria României!”, continuă Șova. Purtătorul de cuvânt al PSD susține că ”reacţia Victoriei Nuland vine pe acest fond”. ”România este poziţionată în Europa de Sud-Est, cât timp Ungaria este considerată o ţară care aparţine Europei Centrale. România îşi sprijină vecinii pe tema energetică, atât prin gazoductul Iaşi - Ungheni, cât şi prin exporturile de energie electrică. România şi-a asumat prin vocea lui Victor Ponta, chiar din New York, responsabilitatea de a ajuta la obţinerea păcii în această zonă a Europei”, mai arată Dan Șova. ”Alte interpretări, dintr-o optică politică internă, ale poziţiei doamnei Victoria Nuland, care să lovească nedrept în România, un partener fidel SUA, NATO şi UE, sunt iresponsabile şi profund false”, mai susține purtătorul de cuvânt al PSD.

CEA MAI DIRECTĂ CRITICĂ LA ADRESA REGIMULUI ORBAN Fostul ministru de Externe şi ambasador al României în SUA, Mircea Geoană, a susținut, vineri, că recenta declaraţie a Victoriei Nuland reprezintă cea mai directă, neechivocă şi clară critică la adresa regimului Orban din Ungaria, dar şi un avertisment privind întreaga regiune privind corupția. ”Este, fără îndoială, cea mai directă critică la adresa regimului Orban pe care am auzit-o din partea unui oficial american. Într-un fel, puteam prevesti această declaraţie, extrem de clară şi neechivocă, din discursul preşedintelui Obama la Adunarea Generală ONU, când a existat o referire la fel de directă cu privire la acea declaraţie profund nocivă pe care premierul Orban a făcut-o cu privire la existenţa unei aşa-zise democraţii neliberale - deci, practic, propagandă pentru dictatură şi autoritarism”, a spus Geoană. El a arătat că, prin această declaraţie, Nuland a atras atenţia, în acelaşi timp, şi asupra faptului că securitatea în regiune, oferită de SUA, nu este una gratuită, ci trebuie să aibă un corespondent în lupta împotriva corupţiei. ”În acelaşi timp, doamna Nuland, cu obişnuita sa vervă, a atras atenţia întregii regiuni post-comuniste, astăzi membri NATO şi UE, că securitatea oferită în principal de către America şi care este reconfirmată la cel mai înalt nivel prin articolul 5 al NATO trebuie să aibă parte ca răspuns din partea regiunii de un efort comun de luptă împotriva corupţiei”, a spus Geoană. În opinia sa, declaraţia lui Nuland a fost una extrem de directă împotriva regimului Orban din Ungaria: ”Este cea mai clară critică la adresa unui regim care se îndreaptă tot mai mult către o formă modernă de populism şi autoritarism, dar şi un avertisment la fel de clar pentru întreaga regiune că securitatea nu vine pe gratis şi că lupta împotriva corupţiei trebuie să continue cu intensitate şi perseverenţă”, a spus Geoană. El a spus că declaraţia e şi un avertisment, având în vedere că nu se poate ignora faptul că nivelul înalt de corupţie care încă există în regiune este un factor de insecuritate şi o vulnerabilitate strategică pentru ţările din regiune.



12