Republicanii au preluat controlul asupra Congresului SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Obama, izolat la Casa Albă

Republicanii au preluat controlul asupra Congresului SUA

Externe 06 Noiembrie 2014 / 00:00 491 accesări

Republicanii din SUA au câştigat majoritatea şi în Senat, iar pentru prima oară în opt ani, vor controla ambele camere ale Congresului american. Rezultatul votului anunţă un final tensionat de mandat pentru preşedintele Barack Obama. Republicanii şi-au adjudecat cele 51 de mandate necesare pentru a câştiga majoritatea în Senat. Cei mai mulţi candidaţi şi-au bazat campania pe atacuri la adresa preşedintelui şi a politicilor sale, mai ales cele legate de economie şi sănătate. ”Americanii au văzut că ce oferă actuala gaşcă de la Washington ne face mai slabi atât acasă, cât şi peste hotare. Este timpul să schimbăm această ţară”, a declarat Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senat.

O victorie a republicanilor complică foarte mult ultimii doi ani ai lui Barack Obama la Casa Albă, deoarece există riscul ca nicio propunere venită de la președinte sau de la democraţi să nu treacă prin Congres. Situaţia poate fi periculoasă, în condiţiile în care SUA conduc lupta globală împotriva Statului Islamic şi încearcă să ţină sub control epidemia de Ebola. Alegerile au avut loc într-un climat de neîncredere în clasa politică, indiferent de culoarea politică. Sondajele de peste ocean arată că majoritatea americanilor sunt nemulţumiţi atât de prestaţia preşedintelui Barack Obama, cât şi de cea a Congresului. Analiştii spun că acestea sunt cele mai costisitoare alegeri legislative din istorie, cu un cost de peste 3,6 miliarde de dolari.

ȚARA TUTUROR POSIBILITĂȚILOR Alegerile legislative americane au dat loc unor competiţii insolite, la care au participat, între alţii, un fost aspirant la glorie în lumea muzicii, un fost deţinut şi o expertă în castrarea porcilor. Guvernatorul Louisianei timp de patru mandate, Edwin Edwards, în vârstă de 85 de ani, a petrecut opt ani în spatele gratiilor, pentru escrocherie. Acest lucru nu l-a împiedicat să revină în mod surprinzător şi să fie ales în Camera Reprezentanţilor. Fostul senator republican din Massachusetts, Scott Brown, credea că pleacă cu dreptul candidând în New Hampshire. Manevra nu i-a ieşit, dar a generat o premieră: a fost învins de două ori, candidând pentru Senat, de către femei, Elizabeth Warren în Massachusetts, în 2013, şi Jeanne Shaheen, marţi. Republicanul Mike Grimm, care a ameninţat un jurnalist că-l va arunca de la balcon atunci când acesta l-a întrebat despre inculpări pentru fraudă fiscală, şi-a păstrat mandatul în Camera Reprezentanţilor. Clay Aiken, un candidat înfrânt în 2003 în emisiunea „American Idol“ şi care aspiră la glorie în lumea muzicii, a pierdut şi în politică. Democratul a fost învins de republicana Renee Ellmers, realeasă în Camera Reprezentanţilor. Republicana Joni Ernst a devenit cunoscută după ce a promis că se va duce să ”taie în grăsime” la Washington. Cea care a învăţat în tinereţe, la ţară, să castreze porci a devenit senatoare de Iowa.

PREMIERE Primul afroamerican din sudul SUA, de la Războiul de Secesiune încoace, şi prima republicană de culoare au fost aleşi în Congres, marţi. Mia Love, în vârstă de 38 de ani, este fostul primar al oraşului Saratoga Springs din Utah. Ea a obţinut un mandat în Congres, ocupat anterior de un democrat. Tim Scott, un republican de 49 de ani, a obţinut fără dificultate această victorie istorică în sud. Scott era senator din 2012, când l-a înlocuit pe predecesorul său, care a demisionat. Însă nu era validat la urne. Fiul unei asistente medicale, el a crescut în sărăcie, dar a cunoscut succesul în afaceri şi în politică pe plan local. Este un vechi apărător al tezelor conservatoare, iar victoria sa urmează să permită Partidului Republican să-şi lărgească baza electorală. El este primul senator de culoare ales în sud de la perioada de Reconstrucţie, care s-a încheiat în 1877, cu retragerea trupelor federale ale SUA. El reprezintă un stat în care au fost trase primele focuri de armă în Războiul Civil, în 1861, când rebelii au vizat o navă federală, în portul Charleston. Alegerea lui Scott marchează un contrast puternic faţă de senatorul care a reprezentat South Carolina timp de decenii, Strom Thurmond, un aprig opozant faţă de egalitatea rasială, care a luptat mult timp pentru segregare.

ÎNCĂ UN GEORGE BUSH ÎN TEXAS George P. Bush, strănepotul şi nepotul celor doi preşedinţi americani cu acelaşi nume, a fost ales marţi, în Texas, în postul de land commissioner, o funcţie puţin cunoscută, dar puternică. George Prescott Bush, în vârstă de 38 de ani, a fost ales pentru un mandat de patru ani în acest post, cel mai vechi mandat electiv din istoria Texasului. Tânărul avocat de la Fort Worth este, de asemenea, primul din dinastia Bush care obţine victoria în alegeri prima dată când candidează, notează presa americană. El este fiul fostului guvernator al Floridei, Jeb Bush, unul dintre posibilii pretendenţi republicani la Casa Albă în 2016. Bunicul său, fostul preşedinte George H.W. Bush, a fost reprezentant al Texasului, iar unchiul său, fostul preşedinte George W. Bush, a fost guvernatorul statului. Creat de republica Texas după revoluţia pentru independenţă din 1836, postul de land commissioner a existat înaintea celui de guvernator. Titularul postului gestionează, în prezent, miliarde de dolari, reprezentând bunuri, investiţii şi drepturi de minerit în acest bogat stat petrolier.

CRITICI „MADE IN CHINA“ ”Bilanţul preşedintelui Barack Obama este insipid, iar cea mai bună performanţă a sa constă într-o retorică goală”, a scris, ieri, un cotidian oficial chinez. ”Obama spune în continuare ”Yes, we can”, suscitând mari aşteptări în rândul populaţiei. Dar el a făcut o treabă insipidă şi nu are aproape nimic de oferit susţinătorilor. Societatea americană a obosit de banalitatea sa”, consideră ”The Global Times”, publicaţie apropiată de Partidul Comunist Chinez. Acest comentariu intervine cu câteva zile înainte de sosirea preşedintelui Barack Obama la Beijing, pentru a participa summitul Asia-Padific, unde se va întâlni cu liderul chinez, Xi Jinping. ”În ceea ce priveşte SUA, este o ţară prea leneşă pentru a se reforma”, consideră publicaţia chineză, cunoscută pentru tonul naţionalist. ”Barack Obama a retras trupele americane din Irak şi Afganistan, dar nu a lăsat acolo pacea, iar dacă bin Laden a fost ucis în timpul mandatului său, organizaţia Stat Islamic s-a dezvoltat în Orientul Mijlociu”, adaugă cotidianul. ”În Europa, Războiul Rece aproape a revenit odată cu criza ucraineană, în timp ce politica de reechilibrare a Washingtonului spre Asia nu a făcut decât să crească neîncrederea între China şi SUA şi printre ţările din Asia de Est”, notează cotidianul. Concluzia ”The Global Times” este că ”în epoca noastră nu există un mare preşedinte american”.



12