România, fabrică de medici pentru străinătate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-au cheltuit sute de milioane lei cu pregătirea

România, fabrică de medici pentru străinătate!

Sănătate 29 Martie 2013 / 00:00 677 accesări

Exodul medicilor din România este arhicunoscut. Semnale de alarmă au tot venit în ultimii ani, însă autorităţile nu au mişcat un deget. Reprezentanţii medicilor îşi pun mari speranţe în actuala guvernare, încercând, din nou, să prezinte situaţia tragică în care a ajuns sectorul sanitar, în ceea ce priveşte deficitul de personal, şi banii care au fost aruncaţi pe „fereastră” cu pregătirea lor. Statul a pierdut, în ultimii ani, peste 226 de milioane de euro prin plecarea din ţară a aprox. 20.000 de medici, mulţi dintre migranţi având specializări deficitare în România, ceea ce a generat noi cheltuieli, pentru formarea altor echipe, a explicat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae. El a precizat că pentru formarea unui medic, timp de şase ani, statul cheltuieşte aprox. 30.000 de lei, iar pentru specializarea acestuia, încă 21.000 de lei, adică aprox. 51.000 de lei în total. Rezidenţii aleg să plece din ţară nu doar din cauza veniturilor insuficiente, ci şi a modului în care sunt trataţi. „Am cerut dublarea veniturilor pentru rezidenţi. Este adevărat că, în 2013, bugetul Sănătăţii a crescut, dar banii s-au dus spre companiile de medicamente”, a mai spus profesorul, la Adunarea Naţională a CMR cu tema „Relaţia medic-pacient în România”.

REZIDENŢII, „OAIA NEAGRĂ” A SISTEMULUI George Grădinariu, rezident în chirurgie cardiovasculară şi reprezentant în Consiliul de administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, i-a explicat ministrului Sănătăţii, prezent la eveniment, situaţia în care se află el şi colegii lui medici şi motivele pentru care mulţi aleg să plece din ţară. „Am trei colegi care pleacă în Germania, doi în Franţa şi unul în Irlanda, nu numai pentru salarizare, ci şi din cauza modului în care suntem trataţi. Primim 1.000 de lei, din care plătim chirie, cumpărăm mâncare în gărzile care nu ne sunt plătite. Toţi se aşteaptă ca noi să fim medici buni. Nu am nimic cu nimeni, dar un medic specialist câştigă cât o asistentă medicală sau cât o infirmieră de la ATI”, a spus rezidentul, care a precizat că în România sunt 15.000 de rezidenţi. La rândul său, ministrul delegat pentru Cercetare şi învăţământ superior, Mihnea Costoiu, a spus că la Educaţie există un miliard de euro în programul POSDRU, din care s-ar putea aloca burse pentru rezidenţi, însă trebuie găsită modalitatea ca aceştia să aplice la proiecte. „Am putea acorda rezidenţilor burse cuprinse între 2.000 şi 4.000 de lei pe lună. Putem vorbi de triplarea veniturilor, dar este o singură problemă: rezidenţii trebuie să fie în subordinea universităţilor”, a adăugat Costoiu.

Nu cresc salariile rezidenţilor în 2013

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că nu are posibilitatea de a creşte salariile rezidenţilor în 2013, însă, prin reorganizarea sau restructurarea sistemului, banii rămaşi ar putea fi folosiţi în acest scop. „Eu am triplat veniturile rezidenţilor, iar guvernarea PDL le-a tăiat 25%. USL a repus cei 25%. Nu avem posibilitatea creşterilor de salarii în 2013, dar vă readuc aminte declaraţia prim-ministrului, că toţi banii din reorganizare şi restructurare rămân la nivelul Sănătăţii. Dacă rămân toţi banii pe care i-am estimat, vom discuta cu Ministerul Finanţelor să-i putem duce spre o eventuală creştere a salariilor rezidenţilor. Poate, spun poate. Că va fi o creştere cu 10%, că va fi cu 13%, mi-e greu să spun. Să închidem subiectul de reorganizare şi restructurare, să vedem ce bani rămân şi apoi putem face o discuţie”, a spus ministrul Sănătăţii



12