SALE, expoziție de fotografie a artistului vizual Răzvan Dima

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SALE, expoziție de fotografie a artistului vizual Răzvan Dima
Cultură 27 Ianuarie 2019 / 17:00 636 accesări

Muzeul de Artă din Constanța a găzduit vineri, 25 ianuarie 2019, vernisajul expoziției de fotografie „SALE”, realizată de artistul vizual Răzvan Dima. Într-o atmosferă destinsă, animată de prezența unui manechin în „carne si oase” și de interacțiunile acestuia cu un pubic plăcut impresionat, alături de artist au mai luat cuvântul curatorul Andrei Dumitrescu și directorul Muzeul de Artă din Constanța, dr. Doina Păuleanu.

Discuțiile s-au purtat pe marginea ideii realizării expoziției, a modului de lucru și au avansat spre profunzimea conceptului propus de artist și multitudinea de stări și senzații transmise de lucrările acestuia.

„În urmă cu doi ani, m-am reîntors acasă, din București, și am avut un pic mai mult timp liber. Asta m-a făcut să pot lua litoralul la pas și să descopăr vitrinele magazinelor în extrasezon și, cumva, mi s-a părut un joc, un act teatral al manechinelor, o imitație a gesturilor umane, și am început să fotografiez”, a relatat în cuvântul de deschidere Răzvan Dima, în vreme ce curatorul Andrei Dumitrescu a subliniat particularitățile litoralului în extrasezon surprinse în lucrările artistului, insistând pe antiteza cu sezonul estival animat de distracții și distrageri: „De ce ne ferim noi de litoral iarna? Poate pentru că nu avem suficiente motive de distracție, poate că este ca o oglindă, exact cum Răzvan a reușit să ne imprime pe fiecare imagine o oglindă a realității, o realitate seacă. Astea sunt urmele consumerismului... Aproape toate hainele de pe noi au stat candva și pe un manechin.”

În final, Doina Păuleanu a vorbit despre capacitatea artistului de a transmite cu fiecare imagine sentimente din cele mai variate antrenând percepția privitorului, subliniind totodată atenția și măiestria cu care Razvan Dima își „îmbracă” manechinele în culoare și lumină: „Faptul că noi putem să glosăm în jurul acestor fotografii depinde de felul în care imaginea rezonează cu fiecare. Așadar, putem fi veseli, putem fi triști, putem constata faptul că efectiv consumerismul a devenit flagrant în zilele noastre... Manechinele poartă aproape sentimente, sunt personalizate. Fiecare este în montajul fotografic pe care l-a realizat, de fiecare dată, Răzvan Dima. Ele sunt expresia unei stări sufletești și această stare sufletească se traduce în primul rând prin imagine și în al doilea rând prin culoare, pentru că ceea ce este foarte frumos în această expoziție este și culoarea, este și lumina.”

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul de Artă din Constanța până pe data de 15 februarie 2019.12
Pagina a fost generata in 0.1413 secunde