Săpuneală prezidenţială pentru lentoarea Guvernului în procesul de descentralizare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şeful statului i-a luat la palme ieri pe Guvernanţi, arătîndu-se nemulţumit de modul în care se realizează descentralizarea administraţiei publice. El a reclamat faptul că nu toţi miniştrii „percutează” aşa cum trebuie la cerinţele privind descentralizarea şi i-a dat de înţeles premierului că aşteaptă prima revocare din funcţie a unui ministru pentru neprezentarea planului de descentralizare a activităţilor administrative. Şi procesul de descentralizare este un subiect care le-a permis premierului şi preşedintelui să se contreze reciproc. “Domnule prim-ministru, cred că este foarte în regulă să fim prudenţi, dar nu prudenţi dincolo de limite care, practic, încetinesc procesul”, i-a spus Băsescu lui Tăriceanu. Şeful statului a subliniat şi faptul că prefecţii nu au pîrghiile necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor pe care le au. "Prefecţii, în momentul de faţă reprezintă guvernul şi supraveghează la respectarea autorităţii guvernului, însă nu au niciun instrument ca să facă acest lucru", a declarat preşedintele, solicitînd Guvernului să facă funcţională instituţia prefectului.

Săpuneală prezidenţială pentru lentoarea Guvernului în procesul de descentralizare

Administrație 04 Octombrie 2006 / 00:00 798 accesări

Preşedintele Traian Băsescu i-a luat ieri în cătare pe guvernanţi pentru ritmul lent de aplicare a principiului de descentralizare a administraţiei locale. Prezent ieri la o reuniune organizată la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Băsescu a declarat că descentralizarea este necesară şi trebuie terminată cît mai curînd posibil, menţionînd că, în prezent, nu sînt deosebiri foarte mari între mecanismele de coordonare actuale şi cele de dinainte de Revoluţie. "Aveam înainte inspectorat şcolar subordonat ministrului Educaţiei, avem şi acum; aveam Direcţie Agricolă judeţeană, avem şi acum, cu aceeaşi subordonare către Ministerul Agriculturii şi aşa mai departe", a precizat şeful statului, care a adăugat: "Statul, în principalele lui axe, funcţionează pe aceleaşi principii. Dincolo de o Constituţie democratică şi de alegeri libere, practic, apropierea deciziei de comunitate nu s-a produs în ultimii 16 ani". Preşedintele a dat ca exemplu judeţul Constanţa: "Cu toţii vedem la mare cum chelnerii îşi bagă degetele în ceaşca de cafea sau în farfuria de ciorbă, dar nimeni nu vede că în Constanţa nu există niciun liceu de alimentaţie publică, în schimb există unul de mobilă. În Constanţa e nevoie de profesionalizarea turismului. Acolo nu există lemn". Băsescu este de părere că lipsa de implicare a comunităţii locale, care "nu este deloc ruptă de realitate" în actul de învăţămînt sau de sănătate, chiar dacă aceasta suportă financiar costurile întreţinerii şcolilor sau spitalelor, este dăunătoare: "Cred că este mai bine, în sensul gestionării banilor, să facem această descentralizare decît să lăsăm guvernul să controleze totul, pînă în ultimul cătun", a mai spus Băsescu. “Sînt miniştri care nu răspund atît de prompt, aşa cum ar trebui, la solicitarea pe care aţi făcut-o de a prezenta un program de descentralizare a activităţilor. Aştept prima revocare din funcţie a unui ministru pentru că nu a venit cu planul de descentralizare a activităţilor”, i s-a adresat Băsescu premierului Tăriceanu, prezent şi el la întrunirea de ieri. Băsescu a evitat să prezinte termene de realizare a planului de descentralizare, amintind că acest lucru face parte din atribuţiile Guvernului.

La rîndul lui, Tăriceanu a arătat că procesul de descentralizare a administraţiei publice este întîrziat de unii funcţionari care "pun frînă" acestui demers pentru a nu-şi reduce propria influenţă la nivel local, precizînd că a cerut miniştrilor să se implice personal în monitorizarea reformei în domeniu. Premierul a reclamat o anumită "lentoare" la nivelul unor ministere în a elabora strategiile sectoriale necesare reformei administraţiei publice şi a afirmat că nu acceptă ca pachetul de legi privind reforma administraţiei publice să rămînă doar la stadiul de "bună intenţie", fără să fie aplicat în scopul creşterii autonomiei locale şi limitării intervenţiei statului prin intermediul prefecţilor.

"Prefectul trebuie scos din falsa realitate în care se mişcă"

Tot ieri, preşedintele a declarat că instituţia prefectului nu are pîrghiile necesare pentru exercitarea acestei profesii, iar prefectul "trebuie scos din falsa realitate în care se mişcă". Băsescu a menţionat că "prefecţii, în momentul de faţă, reprezintă guvernul şi supraveghează la respectarea autorităţii guvernului, însă nu au niciun instrument ca să facă acest lucru". Şeful statului consideră că prefecţii sînt dependenţi de direcţiile ministerelor în teritoriu, care, de multe ori, "nu îi bagă în seamă". El a cerut Executivului "să facă prefectul funcţional". "Dacă se va stabili că inspectoratul şcolar trebuie trecut în subordinea administraţiei locale, pentru a face politica locală în educaţie, vor trebui luaţi trei oameni de la inspectorat, ca să se transforme într-un birou al prefectului, oameni deja pregătiţi şi care pot urmări ce se întîmplă în sistemul de educaţie local, spre a informa ministerul dacă se respectă politica din educaţie", a mai spus Traian Băsescu.

Mai mult, şeful statului a apreciat că agenţiile regionale de dezvoltare nu pot răspunde exigenţelor şi că mecanismele acestora sînt deficitare. El a vorbit despre "deciziile excesiv politizate şi excesiv de fărîmiţate prin transferul acestei decizii la consiliul format din preşedinţii Consiliilor judeţene, care fiecare au priorităţile lor pentru judeţ şi nu reprezintă priorităţile regiunii". Şeful statului consideră că trebuie modificată legea care reglementează activitatea acestor agenţii şi găsită o formulă care să facă eficientă agenţia de dezvoltare regională în proiectele regionale. "O să ne trezim, dacă le lăsăm aşa, că sînt opt preşedinţi de consilii judeţene, care au fiecare interesele propriului judeţ, influenţa politică va fi iar decisivă şi se va ajunge la o negociere pe probleme judeţene şi nu regionale", a mai spus Băsescu.

Preşedintele şi premierul nu cad la pace

Băsescu şi Tăriceanu au avut un schimb de replici pe tema descentralizării administraţiei publice. În discursul său, Tăriceanu a făcut un apel ca acest proces să nu devină "subiect de meci politic între diverşi actori de pe scena politică sau între diverse instituţii”. Alocuţiunea lui Tăriceanu a fost întreruptă la această frază de Băsescu, care a precizat că, personal, va continua să susţină public procesul de descentralizare şi după finalul reuniunii: “Domnule prim-ministru, eu voi continua să o susţin public şi după ce ies de aici”. De cealaltă parte, Tăriceanu a replicat, spunînd că prin acea idee nu s-a referit la şeful statului: “Nu la dvs m-am referit, pentru că vorbim în acelaşi sens”. La finalul acestuia, Băsescu a intervenit din nou, comentînd tema prezentată de Tăriceanu privind introducerea unor proiecte-pilot de descentralizare pe plan local, ale căror efecte să fie analizate atent şi prudent. “Domnule prim-ministru, cred că este foarte în regulă să fim prudenţi, dar nu prudenţi dincolo de limite care, practic, încetinesc procesul”, a spus Băsescu, fără ca premierul să îi mai răspundă.



12