Scriitorul Stelian Filip va fi înmormântat la Tuzla

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Astăzi Scriitorul Stelian Filip va fi înmormântat la Tuzla
Cultură 05 Ianuarie 2010 / 00:00 2682 accesări 0 comentarii

Scriitorul dobrogean Stelian Filip, care a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 85 de ani, va fi înmormântat, astăzi, la Tuzla. Regretatul scriitor, care face parte din pleiada marilor poeţi satirici contemporani, este tatăl cântăreţei Viorela Filip, iar mama sa, Floarea Filip, era strănepoata poetului Octavian Goga.

Anul trecut, Stelian Filip a primit titlul de „Cetăţean de onoare al comunei Tuzla”, laudatio fiind rostit de omul de cultură dobrogean Costache Tudor, redactor-şef la revistei „Agora”. De altfel, în numărul din decembrie, revista constănţeană i-a publicat un grup de materiale umoristice. „Era un om de o tandreţe extraordinară, un spirit atât de viu, atât de aşezat şi prietenos, fără niciun fel de ifose”, îl evocă scriitorul Costache Tudor.

Poetul şi prozatorul Stelian Filip s-a născut pe 18 septembrie 1924, în comuna Islaz din fostul judeţ Romanaţi. În 1926, familia Filip se mută în comuna constănţeană Tuzla. Stelian Filip a fost elev al şcolii primare din localitate şi a urmat cursurile liceale la Constanţa şi Bucureşti. A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii Bucureşti, susţinând o teză de licenţă pe tema operei lui Caragiale. În 1946, Stelian Filip a debutat în revista „Papagalul”, iar în 1954, în revista „Tânărul scriitor”. Pe rând, a fost profesor, metodist cultural, redactor şi apoi redactor-şef în Radio-Televiziunea Română. Timp de 15 ani, scriitorul care a copilărit pe meleaguri dobrogene a reprezentat România în oficiul internaţional de radio şi televiziune.

Opera lui Stelian Filip însumează 19 volume, dintre care ultimul, o antologie a creaţiei sale, „Fabuliada”, a apărut anul trecut, la Editura Eminescu. Printre cele mai recente cărţi scrise de Stelian Filip se numără şi „Catrene... muşatesciene!” (2007), „Galaxia ochilor noştri” (2008) şi „Parodii adevărate” (2009). Despre regretatul poet satiric, scriitorul Fănuş Neagu spunea: „Stelian Filip scrie, poate, cea mai bună poezie satirică din România”. Membru de onoare al Clubului umoriştilor constănţeni „Prăvălia cu umor”, Stelian Filp se înscrie în rândul marilor poeţi satirici contemporani.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Concert de Crăciun 2019
Concert de Crăciun 2019 867 accesări
Pagina a fost generata in 0.1349 secunde