Sculptorul Wilhelm Demeter va fi înmormântat marți

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Cimitirul Central

Sculptorul Wilhelm Demeter va fi înmormântat marți

Cultură 21 Martie 2016 / 16:23 1223 accesări

Sculptorul Wilhelm Demeter (1 ianuarie 1936 - 20 martie 2016) va fi condus marți, 22 martie, pe ultimul drum. El va fi înmormântat la Cimitirul Central din Constanța, după slujba de prohodire care va avea loc de la ora 12.00, la Casa Albastră. Autor de lucrări monumentale, dispuse de-a lungul litoralului românesc și nu numai, Wili, cum îi spuneau prietenii, este creatorul „Semnalului de tabără”, cunoscut azi ca „Obeliscul” de la Costinești, al „Arcului peste timp”, din marmură, din Parcul Arheologic Constanța, sau al „Pescărușilor” din inox de la Tulcea.

Născut în localitatea mureșeană Zaul de Câmpie, Demeter s-a stabilit la Constanța în anul 1961. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), filiala Constanța, Wilhelm Demeter a fost unul dintre președinții longevivi, fiind reales de colegi în nenumărate rânduri la conducerea filialei tomitane. În 1998 a fost ales preşedinte onorific al filialei Constanța I a UAPR.

„Cel mai important și semnificativ artist sculptor de la malul mării, Wilhelm Demeter, ne părăsește într-un timp de primăvară peste care ninge, însoțindu-ne aievea cu păreri de rău pentru o lume care a fost. O lume construită de el, cu artiști și pentru artiști, o filială locală a UAP din România ce lua ființă în 1964, numită deseori cu haz „wiliala” din Constanța. Și în această ambianță, sculptorul a adus la lumină forme încărcate de meditație, finisate spiritual îndelung și transpuse în material definitiv - marmură, bronz, inox - la rându-i obligat a deveni semn și simbol, grație unui îndelungat și repetat proces de șlefuire; o dorință specială și o îndărătnicie controlată dedicate perfecțiunii. A participat direct la ființarea și realizarea conceptului de artă monumentală a litoralului românesc, „Semnalul” de la Costinești rămânând emblematic pentru totdeauna, mărturia tinereții fără de sfârșit a sufletului său”, a spus criticul de artă Alice Dinculescu.

Pentru activitatea sa profesională, Wilhelm Demeter a fost distins cu premii de UAPR pentru sculptură (1963, 1985), Ordinul „Meritul Cultural” (1968) și Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în gradul de cavaler (2000).

Citește și:

S-a stins autorul Obeliscului din Costinești

S-a stins un mare sculptor al Dobrogei, Wilhelm Demeter

Pictorul Gheorghe Firică va fi înmormântat sâmbătă

Exclusivitate „Telegraf“: A murit artistul care a pictat Cazinoul



12