Secretul slăninii bune, dezvăluit la un festival gastronomic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Secretul slăninii bune, dezvăluit la un festival gastronomic

Culinar 17 Februarie 2017 / 19:31 2712 accesări

Producători de carmangerie din mai multe județe din Transilvania expun, vineri, la Cluj-Napoca, slănină preparată sub diverse forme, în cadrul SlanăFest, festival gastronomic conceput pentru a aduce un omagiu acestui aliment de bază al țăranilor din Transilvania.

Președintele Breslei Meșteșugarilor din Transilvania, Molnar Attila, organizatorul SlanăFest, a declarat, vineri, că mulți expozanți au adus produse din porc din rasa Mangalița, care are o slănină cu aspect marmorat, de calitate premium. ”Festivalul gastronomic SlanăFest este un eveniment conceput pentru a aduce un omagiu acestui aliment de bază al țăranilor din Transilvania, slănina, ignorat pe nedrept în ultima perioadă, dar readus mai recent pe mesele noastre de nutriționiști. Sunt prezenți producători de carmangerie din mai multe județe din Transilvania care expun diverse tipuri de slănină, preparată sub diverse forme, afumată sau cu boia, cu mai multă sau mai puțină carne în ea”, a spus Molnar.

Szasz Gyuri, un producător din comuna Buza, județul Cluj, a deconspirat secretul unei slănini bune, care se topește în gură. „Cel mai important este ca porcul să mănânce sănătos, lucernă și grăunțe. Am peste o sută de porci din rasa Mangalița. Fac salam, cârnați, jumări și slănină, pe care le vând la diverse târguri. Slănina de Mangalița se topește în gură. Eu am afumat cu fum rece slănina timp de două săptămâni. O zi se afumă, o zi pauză. Intră numai puțin fumul, iar lemnul folosit trebuie să fie de esență tare, cum ar fi fag, cireș, prun. Slănina ține și doi ani. Iar la slănina cu boia se prepară boia cu mujdei, se unge și se pune la afumat și la uscat”, a spus Szasz. Radu Zărnescu, reprezentant al Asociației Culturale Euro Est Alternativ, a declarat la rândul său că în cazul unei slănini afumate se poate vorbi de mai multe rețete de preparare. „Rețeta pe care o recomandăm noi, bucătarii, este cea cu afumare la rece, deoarece preparatul durează mult în timp. Imediat după ce se sacrifică porcul, se taie slănina în bucăți de diferite dimensiuni, se pune la sare, recomandarea fiind să nu fie sare cu iod. Se mai pot arunca boabe de coriandru și piper sau foi de dafin, pentru aromă. Se ține trei săptămâni, apoi se desărează și trebuie zvântată pentru a prinde fumul. Se afumă cu fum rece, șase ore fum, șase ore pauză, sau se poate afuma și mai multe ore”, a explicat Zărnescu.

Potrivit acestuia, slănina afumată cu fum cald este mai gustoasă, însă produsul nu poate fi consumat mai mult de 35-40 de zile, întrucât va prinde gust de alterat.

Festivalul SlanăFest are loc de vineri până duminică la Expo Trasilvania din Cluj-Napoca.12
Pagina a fost generata in 0.1727 secunde