Sondaj pentru Omul Anului 2010

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sondaj pentru Omul Anului 2010

Monden 15 Noiembrie 2010 / 00:00 504 accesări

Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, specializat în publicarea de documente confidenţiale, se află pe primul loc într-un sondaj realizat de săptămânalul american “Time” pentru a desemna Omul anului 2010. Julian Assange, un australian care a devenit oaia neagră a Pentagonului după publicarea a mii de documente despre războaiele din Irak şi Afganistan, număra vineri seară 24.719 voturi, fiind urmat de excentrica Lady Gaga, care întrunise 22.892 de voturi. Imediat după cei doi se clasa comentatorul de dreapta Glenn Beck, apropiat al mişcării Tea Party, cu 22.518 voturi, apoi actorii Jon Stewart şi Stephen Colbert, care la sfârşitul lunii octombrie au organizat la Washington o manifestaţie ce a reunit câteva zeci de mii de persoane pentru a insufla bun simţ dezbaterii politice, cu câteva zile înainte de alegeri cu 20.300 de voturi. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, se clasa pe locul al cincilea, cu 15.782 de voturi.

Între primii zece figurează şi fosta candidată la prezidenţialele americane Sarah Palin, preşedintele Apple Steve Jobs, personajul generic Americanul în şomaj, preşedintele Barack Obama şi minerii chilieni care au petrecut două luni în subteran. Revista “Time” va anunţa rezultatele în luna decembrie. Anul trecut, revista l-a numit Omul Anului pe preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke.

Julian Assange şi-a făcut însă destul de mulţi duşmani. Serviciile secrete ruse ar fi descins la sediul din Moscova al băncii deţinute de miliardarul Aleksandr Lebedev ca un avertisment adresat acestuia pentru cooperarea sa cu fondatorul WikiLeaks pentru dezvăluirea corupţiei din Rusia. Surse de la Moscova cred că lui Aleksandr Lebedev, care deţine publicaţiile “The Independent” şi “London Evening Standard” din Marea Britanie, dar şi “Novaia Gazeta” din Rusia, i s-a transmis un mesaj să nu mai ameninţe interesele puternice din Rusia. Miliardarul a declarat că unul dintre jurnaliştii săi ruşi s-a întâlnit cu Julian Assange în Suedia, dar faptul că această situaţie a generat raidul este doar o presupunere. Există speculaţii că documentele se concentrează pe legăturile de afaceri ascunse şi pe averile unor importante personalităţi din Guvern, pe corupţia de la nivel înalt sau pe operaţiuni de spionaj sub acoperire. Serviciile secrete ruse, FSB, au reacţionat dur faţă de această ameninţare, unul dintre oficiali afirmând că va face site-ul WikiLeaks “inaccesibil pentru totdeauna”.



12