SUA ar putea adopta măsuri în afara ONU împotriva Iranului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Secretarul general al ONU, Kofi Annan, se va afla la Teheran în data de 2 septembrie, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvînt al Ministerului iranian de Externe, Hamid Reza Assefi. Consiliul de Securitate ONU a votat, la 31 iulie, o rezoluţie prin care solicită Iranului să suspende, pînă la 31 august, programul de îmbogăţire a uraniului. Annan va discuta despre acest subiect, dar şi despre situaţia din Liban şi în special despre dislocarea unei forţe internaţionale în această ţară. ONU anunţase, miercuri, că Annan va efectua un turneu în Liban, Israel, Qatar, Turcia, Arabia Saudită, Egipt, Iordania şi probabil Siria şi Iran, dar nu precizase şi calendarul vizitelor.

SUA ar putea adopta măsuri în afara ONU împotriva Iranului

Externe 28 August 2006 / 00:00 825 accesări

Administraţia americană a indicat că este pregătită să formeze o coaliţie independentă pentru a bloca bunurile iraniene şi a restricţiona relaţiile comerciale cu Teheranul, dacă ONU nu va sancţiona Iranul pentru programul nuclear, a anunţat, sîmbătă, "Los Angeles Times".

Ambasadorul american la ONU, John Bolton, a declarat că Statele Unite intenţionează să depună, după expirarea termenului-limită, un nou proiect de rezoluţie, care să prevadă impunerea de sancţiuni, inclusiv îngheţarea conturilor principalilor lideri iranieni. Bolton pare optimist în ceea ce priveşte atitudinea Chinei şi a Rusiei, membre permanente ale Consiliului de Securitate, care au fost reticente, pînă acum, în ceea ce priveşte impunerea de sancţiuni. Totuşi, Rusia a respins, vineri, din nou, ideea impunerii de sancţiuni, după ce Teheranul a anunţat că este de acord cu continuarea negocierilor, dar refuză să suspende îmbogăţirea uraniului. Bolton a declarat însă că, în cazul în care Rusia şi China nu vor fi de acord cu noua rezoluţie, Statele Unite au în vedere şi un demers diplomatic paralel, în afara Naţiunilor Unite.

Această strategie reflectă nu numai nemulţumirea Statelor Unite faţă de lipsa de acţiune a Consiliului de Securitate faţă de Iran, dar şi poziţia slăbită a Washingtonului, ca urmare a numeroaselor conflicte din Orientul Mijlociu, afirmă "Los Angeles Times". Conform legislaţiei antiteroriste, Statele Unite pot impune propriile sancţiuni şi încurajează şi alte ţări să adopte aceeaşi abordare. "Los Angeles Times" a afirmat că John Bolton şi oficialii contactaţi au refuzat să ofere detalii privind ţările care ar putea fi interesate în susţinerea acestui tip de sancţiuni.

Iranul nu va renunţa la dreptul la tehnologie nucleară

Preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a declarat, sîmbătă, cu numai cîteva zile înainte de termenul-limită stabilit de ONU pentru suspendarea programului de îmbogăţire a uraniului, că dreptul Iranului la tehnologie nucleară nu poate fi negat de nimeni. "Iranul nu este o ameninţare pentru nimeni, nici chiar pentru regimul sionist", a spus Ahmadinejad, referindu-se la Israel, ţară pe care Iranul nu o recunoaşte. Preşedintele iranian a inaugurat, sîmbătă, uzina de producţie de apă grea de la Arak, din centrul Iranului, care va deservi un controversat reactor nuclear construit în apropiere. Apa grea va fi folosită ca lichid de răcire şi moderare a activităţii reactorului experimental de 40 MW, a cărui construcţie va fi încheiată în 2009.

Rachetă iraniană testată cu succes

Iranul a testat o rachetă cu rază lungă de acţiune, de tip Sagheb, lansată de pe un submarin aflat în Golf, în cadrul aplicaţiilor militare începute în cursul lunii august, a anunţat televiziunea de stat de la Teheran. Gărzile Revoluţionare iraniene, aripa ideologică a forţelor armate, cu structuri de comandă separate de cele ale forţelor regulate, au organizat, în aprilie, o altă serie de aplicaţii în Golf, în cursul cărora au testat diferite tipuri de proiectile. Analiştii militari consideră că aceste exerciţii reprezintă o ameninţare puţin voalată, regimul de la Teheran sugerînd că Iranul poate întrerupe căile vitale de alimentare cu petrol, în cazul în care disputa nucleară va fi escaladată.



12