SUA ar putea staţiona rachete în Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru a contracara Rusia

SUA ar putea staţiona rachete în Europa

Externe 06 Iunie 2015 / 00:00 1207 accesări

Administraţia Obama analizează o serie de răspunsuri agresive faţă de presupusa încălcare de către Rusia a unui tratat din perioada Războiului Rece, inclusiv să staţioneze rachete cu lansare de la sol în Europa, care pot distruge preventiv armament rusesc, relatează The Associated Press. Această opţiune de contracarare prin forţă este una dintre posibilităţile pe care administraţia le ia în calcul în cadrul revizuirii întregii sale politici faţă de Rusia, din perspectiva intervenţiei militare a Moscovei în Ucraina, anexării Crimeei şi altor acţiuni în Europa şi nu numai, pe care SUA le consideră agresive. Opţiunile merg în mod implicit - dar nu declarate în mod explicit - până la îmbunătăţirea capacităţii armamentului nuclear american de a distruge ţinte militare de pe teritoriul Rusiei. Ele amintesc de atmosfera Războiului Rece, chiar dacă Preşedinţia americană va decide să continue să tolereze presupuse teste ale unei rachete de croazieră ruseşti cu o rază de acţiune mai mare decât cea prevăzută în tratat.

Rusia neagă că ar fi încălcat tratatul şi denunţă, în schimb, presupuse încălcări comise de SUA prin crearea unor sisteme de apărare antirachetă. Este neclar dacă Rusia a mobilizat efectiv racheta respectivă sau dacă Washingtonul ar face vreo mişcare militară dacă ruşii stopează mobilizarea. Pentru moment, administraţia americană preferă să încerce să discute cu Moscova în vederea respectării tratatului. Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, şi-a exprimat îngrijorarea, la confirmarea sa în post de către Senat, în februarie, faţă de presupusa încălcare de către Rusia a Tratatului privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF) din 1987. El a subliniat că nerespectarea limitărilor impuse de tratat este un drum în ambele sensuri care deschide calea unui răspuns american pe măsură.

Impasul este grăitor pentru nivelul până la care au scăzut relaţiile dintre SUA şi Rusia. Iar acest lucru ridică probleme nu doar administraţiei Obama, ci şi NATO, ale cărei state membre din Europa de Est devin suspicioase când provocările ruseşti nu primesc răspuns. Lideri occidentali se întâlnesc duminică şi luni la Summitul G7 - din care preşedintele rus Vladimir Putin a fost exclus -, iar agresiunea rusă urmează să fie unul dintre subiectele importante. Carter s-a întâlnit vineri, în Germania, cu oficiali militari şi agenţi diplomatici americani, pentru a planifica strategia de răspuns faţă de intervenţia Rusiei în Ucraina şi pentru a da asigurări aliaţilor în privinţa Moscovei. Problema tratatului nu se află pe agenda lui Carter, însă asistenţi de-ai săi au declarat că ar putea să fie abordate probleme privind forţa nucleară în regiune. SUA şi partenerii lor occidentali au încercat să folosească pârghii economice şi diplomatice împotriva lui Putin, într-o serie de conflicte, inclusiv cel din Ucraina. Însă ei recunosc că Moscova continuă să joace un rol important în afacerile internaţionale, inclusiv în negocierile privind dosarul nuclear iranian, una dintre priorităţile de politică externă ale lui Obama.

Administraţia are în vedere trei opţiuni în răspunsul militar faţă de încălcarea tratatului

Perspectiva întoarcerii rachetelor cu rază medie de acţiune în Europa aminteşte de cele mai sumbre zile ale Războiului Rece, când aliaţii NATO ai Washingtonului găzduiau rachete americane cu rază medie de acţiune cu lansare de la sol şi rachete balistice de tip Pershing 2, pentru a contracara rachete sovietice de tip SS-20. Răspunsul SUA-NATO a declanşat o mişcare de protest în întreaga Europă, urmată de negocieri între SUA şi Rusia care au condus la Tratatul INF, primul care interzice o întreagă clasă de rachete.



12