SUA vor exporta în ţările arabe arme de 20 de miliarde de dolari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA vor exporta în ţările arabe arme de 20 de miliarde de dolari

Externe 30 Iulie 2007 / 00:00 546 accesări

Autorităţile de la Washington se pregătesc să anunţe o serie de contracte pentru vînzarea de armament Arabiei Saudite şi altor cinci ţări din Golful Persic, producătoare de petrol, a căror valoare totală va atinge aproape 20 de miliarde. Citînd oficiali sub acoperirea anonimatului, ziarul “The Washington Post” afirmă că proiectul prevede şi ca SUA să furnizeze 30 de miliarde de dolari pentru susţinerea Israelului şi 13 miliarde Egiptului, pe o perioadă de zece ani. Potrivit aceloraşi surse, contractele vizează întărirea aliaţilor americani în Orientul Mijlociu şi contracararea influenţei Iranului în regiune.

Contractele de armament, care includ livrarea unor rachete aer-aer şi a unor echipamente pentru bombe inteligente, teleghidate, vor fi cele mai importante negociate de administraţia Bush. Aceste contracte de armament sînt discutate de oficialii de la Washington şi Ryad de luni de zile, în pofida tensiunilor apărute între cele două ţări în legătură cu lipsa de susţinere a Guvernului saudit faţă de cel irakian. Tranzacţiile vor fi anunţate luni, înainte de începutul unui turneu în Orientul Mijlociu al secretarului de Stat Condoleeza Rice şi al secretarului Apărării Robert Gates. Israelul a dat dovadă duminică de prudenţă faţă de informaţiile în legătură cu viitoarea vînzare de arme americane. În scurt timp, însă, premierul Olmert a anunţat că SUA îşi vor spori cu 25% ajutorul militar pentru Israel, valoarea acestuia urmînd să ajungă la peste 30 de miliarde de dolari pe următorii zece ani.

Pe de altă parte, Congresul american a aprobat şi trimis preşedintelui ush o lege care prevede examinarea tuturor navelor cargo ce se îndreaptă spre SUA şi alte măsuri destinate să prevină un nou atac de tipul celor de la 11 septembrie. amera Reprezentanţilor a aprobat legea cu 371 la 40 de voturi. Textul prevede alocarea unei părţi mai mare a bugetului federal antiterorism oraşelor cu grad ridicat de risc, asigurîndu-se însă că toate statele primesc banii necesari pentru măsurile de securitate de bază. Legea fusese aprobată cu o zi mai devreme şi de Senat. Legea, care va implementa multe dintre recomandările încă nepuse în aplicare ale comisiei care a anchetat 11 septembrie, era una dintre priorităţile democraţilor care au preluat controlul Congresului în luna ianuarie. Textul prevede ca, în termen de cinci ani, toate vasele cargo ce pleacă spre SUA să fie inspectate înainte de a porni. Democraţii vor de mulţi ani o asemenea măsură, susţinînd că aceasta va împiedica teroriştii să introducă explozibili în ţară. Criticii susţin însă că inspectarea tuturor vaselor cargo care pleacă spre SUA este costisitoare şi inutilă.

Totodată, preşedintele american a cerut sîmbătă Congresului să modernizeze o lege din domeniul securităţii pentru a limita restricţiile impuse interceptărilor secrete ale convorbirilor telefonice şi email-urilor, în anchete antiterorism. George W. Bush a adresat această cerere în discursul său săptămînal transmis la radio. Deşi gestionarea acestui program de interceptări fără acordul justiţiei a suscitat nemulţumire la adresa procurorului-general Alberto Gonzales, preşedintele Bush intenţionează să ceară Congresului să aprobe modificarea propusă, în aprilie, la o lege din 1978, destinată să faciliteze colectarea de informaţii privind indivizi ce plănuiesc atacuri în SUA. Cererea are puţine şanse de a fi urmată, întrucît senatorii democraţi au lansat de joi o ofensivă judiciară împotriva lui Alberto Gonzales.

Taguri articol


12