Suspect pentru atentatele de la Paris, eliberat de Belgia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Suspect pentru atentatele de la Paris, eliberat de Belgia

Externe 08 Aprilie 2016 / 17:27 620 accesări

Un suspect aflat în arest preventiv în Belgia din noiembrie anul trecut, în cazul atentatelor teroriste din Paris, a fost eliberat în cursul zilei de vineri, după ce procurorii belgieni nu i-au mai prelungit mandatul de arestare preventivă, informează postul francez RTBF. Camera de Consiliu din Bruxelles nu a mai prelungit, joi, mandatul de arestare preventivă în cazul lui Abdeilah Chouaa, un belgian în vârstă de 35 de ani, care a fost privat de libertate de pe 25 noiembrie 2015, în cadrul anchetei referitoare la atentatele teroriste din Paris de pe 13 noiembrie. Parchetul federal a anunţat vineri că a decis să nu facă recurs în cazul acestei hotărâri, astfel că Chouaa a fost pus în libertate, vineri, în condiţii stricte.

Abdeilah Chouaa, fiul unui iman din comuna Molenbeek, de unde provin cei mai mulţi dintre teroriștii implicaţi în atentatele din Paris, a fost interpelat pe 23 noiembrie. El l-ar fi însoţit pe Mohamed Abrini la aeroport, atunci când acesta ar fi plecat în Siria, vara trecută. Înainte de a se muta în Molenbeek, familia lui Chouaa a locuit şi în Verviers, o comună în care au fost efectuate raiduri în ianuarie anul trecut, după atacul de la ”Charlie Hebdo”, unde s-ar fi aflat mai mulţi islamişti, printre care şi Abaaoud, presupusul organizator al atacurilor din Paris. În seara atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam l-ar fi căutat pe Abdeilah Chouaa, care lucra la aeroportul Zaventem, prin Naim B., un deţinut de la închisoarea din Namur, care ar fi avut numărul lui Chouaa. Salah Abdeslam ar fi încercat să apeleze la Abdeilah Chouaa, un apropiat al lui Mohamed Abrini, pentru a-l ajuta să-şi construiască o nouă identitate. Numărul lui Chouaa ar fi fost găsit în celula lui Naim B., care ar fi fost vizitat de Abdeslam cu puţin timp înainte de atentatele din Paris.

În atacurile teroriste din Paris, 130 de persoane au murit, iar o parte dintre cei implicaţi au avut legătură şi cu atentatele din Bruxelles, soldate cu 32 de morţi. Franţa va putea solicita Belgiei predarea temporară a lui Salah Abdeslam, înainte de transferul definitv al acestuia pe teritoriul său, pentru a se permite interogarea şi punerea lui sub acuzare, a anunţat ministrul francez al Justiţiei, Jean-Jacques Urvoas. Salah Abdeslam, suspectul-cheie al atentatelor din noaptea de 13 spre 14 noiembrie de la Paris, nu va fi predat Franţei mai devreme de câteva săptămâni, a declarat, joi, avocatul său, Sven Mary. Acesta trebuie audiat în cadrul unei anchete belgiene privind schimburile de focuri care au avut loc în cursul unei operaţiuni antiteroriste efectuate pe data de 15 martie, în cartierul Forest din Bruxelles.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.318 secunde