Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 09 August 2014 / 00:00 383 accesări

AFGANISTAN

Acord pentru Guvern de uniune națională

Cei doi candidaţi rivali în scrutinul prezidenţial din Afganistan, Abdullah Abdullah şi Ashraf Ghani, au anunţat semnarea unui acord pentru formarea unui guvern de uniune naţională după desemnarea noului preşedinte. Acordul între cei doi adversari politici a fost semnat în timpul vizitei la Kabul a secretarului de Stat american, John Kerry. Șeful diplomației americane John Kerry se află la Kabul pentru o serie de întrevederi în scopul facilitării procesului de numire a noului preşedinte al Afganistanului, după un scrutin marcat de fraude.

ANTARCTICA

Probleme tehnice la o stație de cercetare

Un număr de 13 cercetători, inclusiv un român, sunt blocaţi într-o bază din Antarctica afectată de probleme la sistemul de alimentare cu electricitate, în contextul în care temperaturile exterioare ajung la minus 55 de grade Celsius. 11 cercetători britanici, un român şi un polonez au transmis prin Twitter că sunt în Baza de cercetare Halley VI, în Antarctica. Din cauza unor probleme tehnice, curentul electric a fost oprit 19 ore, iar temperatura exterioară ajunge la minus 55 de grade Celsius. Cercetătorii au anunţat că starea lor este bună, deşi au fost afectaţi destul de rău de problemele la alimentarea cu electricitate şi sunt nevoiţi să doarmă pe podea. „Cu toate „bucuriile” care s-a întâmplat (nu că s-ar fi încheiat), am mai avut parte şi de temperaturi de minus -55,4 grade. A fost amuzant”, a transmis Anthony Lister, un inginer britanic. Purtătorul de cuvânt al Comisiei britanice de supraveghere a misiunii a confirmat că există probleme tehnice la baza de cercetare din Antarctica, precizând că temperatura în interiorul staţiei este apropiată de zero grade Celsius. „Nu putem trimite pe nimeni să îi evacueze pentru că este iarnă”, a comunicat Comisia britanică de supraveghere a misiunii de cercetare.

TURCIA

Furtună violentă

Zeci de zboruri au fost anulate sau au avut întârzieri vineri, în Turcia, din cauza furtunilor însoţite de rafale violente de vânt, care au afectat Istanbulul pentru a doua zi consecutiv. Sute de pasageri erau blocaţi la prânz pe aeroportul internaţional Ataturk din metropola turcă, unde numeroase avioane care urmau să plece spre alte ţări aveau întârzieri de câteva ore. Ploi torenţiale se înregistrează de joi seara în cel mai mare oraş din Turcia, care se află atât pe continentul european cât şi pe cel asiatic, provocând inundaţii în mai multe cartiere. La Izmir, un oraş din vest situat la Marea Egee, un adolescent de 16 ani care voia să acorde asistenţă unor persoane aflate în dificultate a fost luat de un torent şi a murit înecat, la scurt timp după ce a fost filmat de un amator care a strigat după ajutor. Un avion de mici dimensiuni care transporta un membru al Guvernului turc, ministrul Sănătăţii Mehmet Muezzinoglu, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă la Tekirdag, în nord-vestul țării, din cauza vremii nefavorabile.

BULGARIA

Explozie la un depozit militar

Cel puţin zece persoane au fost rănite într-o explozie produsă vineri dimineaţă într-un depozit militar din oraşul bulgar Kosteneţ, a anunţat primarul Radostin Radev. Persoanele rănite, care au suferit plăgi prin tăiere, au fost transportate la spital, iar viaţa lor nu este în pericol. Zona fabricii TEREM - Ţar Samuil, unde se află muniţie uzată, a fost izolată, iar alte explozii nu sunt aşteptate. Potrivit relatărilor martorilor, numeroase echipaje de poliţie, pompieri şi ambulanţe au fost trimise în oraş. În urma exploziilor s-au spart geamurile unor clădiri din oraş şi a fost avariat tavanul unei agenţii bancare.

SIRIA

Bază militară capturată de rebeli

Extremiştii din cadrul Statului Islamic au ocupat, în noaptea de joi spre vineri Brigada 93, o importantă bază a armatei siriene din provincia nordică Raqa, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO). „Statul Islamic a capturat Brigada 93 după lupte violente şi un triplu atentat sinucigaş”, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul organizaţiei neguvernamentale. SI îşi mobilizează trupele pentru a se pregăti să atace aeroportul militar din Tabqa, ultimul bastion al regimului lui Bashar al-Assad în provincia Raqa. Majoritatea provinciei este controlată din februarie de gruparea extremistă, care i-a înlăturat pe rebelii ce luptă împotriva regimului Assad. În luna iulie, SI a preluat Divizia 17, o altă bază din regiune unde cel puţin 85 de soldaţi au fost ucişi în lupte sau executaţi sumar, conform OSDO.

Războiul din Siria, unde manifestaţiile antiregim au degenerat într-o insurecţie armată, apoi într-un conflict generalizat, a devenit de-a lungul timpului tot mai complex. Fronturile s-au înmulţit, rebelii luptând atât împotriva regimului, cât şi împotriva extremiştilor din SI. După ce SI a proclamat „un califat” în zonele pe care le controlează în Siria şi Irak, au izbucnit confruntări între extremişti şi trupele regimului în special în nordul ţării. Războiul din Siria a provocat moartea a peste 170.000 de persoane.

HAWAII

Natura nu are opreliște!

Uraganul Iselle, ajuns la categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, a lovit vineri țărmurile arhipelagului Hawaii, cu vânturi care au atins 120 de kilometri pe oră. Iselle este primul uragan care lovește coastele arhipelagului hawaiian în ultimii 20 de ani și se prevede să fie urmat de Julio, care în ultimele ore a crescut de la categoria 2 la 3 și este așteptat la sfârșit de săptămână în Hawaii, unde trăiesc 1,4 milioane de persoane. Potrivit prognozei meteo, venirea celor două fronturi, care aduc vânturi, ploi puternice și valuri mari, nu presupune riscuri mari, dar va produce unele pagube materiale. Deocamdată Iselle a doborât câțiva copaci. Guvernatorul arhipelagului Hawaii, Neil Abercrombie, a emis un apel de urgență cerând-le locuitorilor să fie pregătiți de venirea celor două uragane. Mass-media locale au informat că localnicii au luat cu asalt centrele alimentare, făcând-și provizii de apă și hrană.

SUA

Alertă de securitate la Casa Albă

Un copil de câteva luni a pătruns în curtea Casei Albe, provocând o alertă de securitate şi întârziind discursul preşedintelui Barack Obama pe tema crizei din Irak. Copilul, care are doar câteva luni, a reuşit, într-un moment de neatenţie a părinţilor, să treacă printre gratiile gardului care înconjoară sediul Preşedinţiei SUA şi să intre în sectorul nordic al Casei Albe. Copilul este al unui cuplu care se afla în vizită în capitala SUA. Din cauza incidentului, agenţii Secret Service au fost nevoiţi să declanşeze o alertă de securitate, iar preşedintele Barack Obama a întârziat cu discursul pe tema crizei din Irak. „Vom aştepta până va învăţa să vorbească pentru a-l putea interoga; între timp, copilul a fost reunit cu familia”, a glumit Edwin Donovan, purtătorul de cuvânt al Secret Service. Incidentele de securitate sunt frecvente în perimetrul Casei Albe, dar este prima dată când o astfel de alertă este declanşată de un copil de câteva luni.

SUEDIA

Fiul nelegitim al lui Mitterand

Un candidat de centru-dreapta în scrutinul legislativ din Suedia se prezintă în presa locală ca fiind fiul nelegitim al fostului preşedinte francez François Mitterrand. Hravn Forsne, de 25 de ani, este fiul Christinei Forsne, de 66 de ani, care susţine că a avut o relaţie amoroasă cu Francois Mitterend în timp ce era corespondent de presă la Paris. Christina Forsne a refuzat să spună cine este tatăl fiului ei, născut în anul 1988. Însă acesta afirmă că este fiul fostului preşedinte francez. „Vreau să fiu judecat pentru ceea ce sunt eu, nu pentru ce era tatăl meu. François Mitterrand a fost tatăl meu”, a declarat Hravn Forsne. Contactat de Agenţia France-Presse, Hravn Forsne a declarat, în franceză: „Discut doar cu presa locală, pentru că este important pentru concetăţenii mei să ştie cine candidează”.



12