Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 14 Iulie 2014 / 00:00 317 accesări

ELVEȚIA

Furtună mortală

Precipitaţiile puternice care s-au produs sâmbătă seara în Elveţia au provocat moartea unei persoane şi numeroase întreruperi ale traficului rutier şi feroviar în jurul oraşelor Berna şi Fribourg. Potrivit Poliţiei din Berna, cadavrul unei femei de 82 de ani a fost găsit într-un râu la Thoerishaus, la sud-vest de Berna. În acest sat situat în apropiere de oraşul Köniz, 200 de pompieri au lucrat toată noaptea pentru a evacua mai multe case şi pentru a face faţă inundaţiilor. O alunecare de teren a blocat linia de cale ferată dintre Berna şi Fribourg, provocând întreruperea legăturilor interurbane, în timp ce au fost avariate şi serviciile locale pe alte linii, potrivit Căilor ferate federale (CFF) elveţiene. Circulaţia între Berna şi Thoune, la est de capitală, a fost, de asemenea, întreruptă de inundaţii. O alunecare de teren pe linia dintre Montreux şi Zweisimmen, în apropiere de Berna, a blocat, de asemenea, traficul feroviar. Potrivit Poliţiei din Fribourg, 22 de case au fost inundate în regiune, unde mai multe alunecări de teren au blocat drumurile, dar fără ca cineva să fie rănit. Precipitaţii abundente au căzut și la Moleson, unde meteorologii au înregistrat, în total, 84 de litri pe metrul pătrat.

LIBIA

Lupte lângă aeroportul din Tripoli

Lupte între miliții rivale au izbucnit ieri în apropiere de aeroportul internațional de la Tripoli. Nu este clar dacă luptele s-au dus pentru preluarea controlului acestui obiectiv. Rebelii anti-islamici din regiunea Zintan controlează aeroportul din anul 2011, de când a fost înlăturat de la putere colonelul Muamar Gaddafi. Aceste miliții dețin controlul unei zone de circa 30 de kilometri, fapt acceptat în armistițiul încheiat cu oficialii de la Tripoli.

SLOVENIA

Alegeri anticipate

Slovenii au început să voteze, ieri, pentru reînnoirea Parlamentului, în cursul unui scrutin legislativ anticipat, al doilea în mai puţin de trei ani în această ţară din zona euro devastată de crize politice şi economice repetate. Circa 1,7 milioane de alegători au fost chemaţi la urne. Birourile de vot s-au deschis la ora 5.00 GMT (8.00 ora României) şi s-au închis la ora 17.00 (20.00 ora României).

Un cunoscut profesor de Drept, Miro Cerar, fără experienţă politică sau program clar, este marele favorit al scrutinului, în faţa partidului conservatorului Janez Jansa, fost premier, care ispăşeşte, în prezent, o pedeapsă cu închisoarea pentru corupţie. Potrivit ultimului sondaj realizat înainte de încheierea campaniei, difuzat de cotidianul „Dnevik” vineri, juristul de 50 de ani este creditat cu 31,3% din voturi cu „Partidul lui Miro Cerar”, de centru, înfiinţat, în iunie, cu doar câţiva profesori şi antreprenori. Partidul Democratic Sloven (SDS) al lui Janez Jansa, care a desfăşurat din închisoare o campanie electorală foarte activă pe Twitter şi a dat interviuri ziarelor aliate, ar strânge 23,4% din intenţiile de vot. Altădată considerată un elev model al zonei euro, Slovenia s-a confruntat cu probleme după criza economică din 2008. Pe fondul recesiunii s-a conturat o instabilitate politică devenită cronică. Trei guverne au fost înlăturate în trei ani.

AFGANISTAN

Acord pentru realizarea unui audit

Un acord a fost încheiat, sâmbătă, între cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale afgane, Abdullah Abdullah şi Ashraf Ghani, care îşi dispută victoria pe fondul suspiciunilor de fraudă, în vederea realizării unui audit al tuturor voturilor exprimate în al doilea tur de scrutin, din 14 iunie. „Cei doi candidaţi au promis să participe şi să aştepte rezultatele celui mai vast audit posibil. Fiecare vot exprimat va fi verificat, în total fiind opt milioane de voturi”, a declarat secretarul de stat american, John Kerry, după două zile de discuţii, la Kabul, cu cei doi candidaţi şi alţi oficiali afgani. Auditul va fi realizat la Kabul şi va începe în următoarele 24 de ore. Buletinele de vot vor fi aduse la Kabul de forţa NATO în Afganistan, potrivit lui John Kerry. Formula reţinută ar urma să dureze şi va întârzia învestitura noului preşedinte, care va avea loc la 2 august. Acest acord intervine la aproape 48 de ore după sosirea lui Kerry pe teritoriul afgan, pentru negocieri cu cei doi adversari, care se acuză reciproc că au beneficiat de fraude masive. Ambasada SUA a fost, vineri şi sâmbătă, teatrul unor negocieri intense între cei doi candidaţi şi echipele lor. John Kerry a discutat îndelung cu cei doi adversari, apoi cu preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai, precum şi cu alţi oficiali afgani.

INDONEZIA

Erupție vulcanică

Muntele Sinabung, unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia, a erupt sâmbătă seară, aruncând în aer cenușă fierbinte. Nu s-au anunțat pagube, iar autoritățile nu au evacuat populația, a anunțat, duminică, purtătorul de cuvânt al agenției pentru gestionarea dezastrelor. Vulcanul din districtul Karo din Sumatra de Nord a erupt la 23.05 (ora locală), aruncând cenușă fierbinte la o înălțime de până la patru kilometri. Mount Sinabung, cu o altitudine de 2.600 metri, a erupt pe 29 iunie, la câteva luni după ce erupsese intermitent din septembrie până în februarie, făcând 15 victime și ducând la evacuarea a peste 30.000 de persoane. Unele dintre persoanele evacuate s-au întors acasă, însă 14.130 au rămas în adăposturile asigurate de autorități. Sinabung se numără printre cei peste 120 de vulcani activi din Indonezia, țară cu frecvente seisme din pricina faptului că se află pe Inelul de foc al Pacificului. A erupt în septembrie 2013, după 400 de ani de inactivitate.

SPANIA

Alegeri în rândul socialiștilor

Aproximativ 200.000 de militanți socialiști au fost chemați duminică la urne, pentru a-l alege pe viitorul secretar general al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), aflat în opoziție. Pentru prima oară, cei 198.123 de militanți din cadrul PSOE, filiala catalană a acestuia (PSC) și filialele de tineret își vor putea exprima votul în mod direct, pe durata zilei electorale care a început la ora locală 10.00 și s-a încheiat la ora locală 20.00. Viitorul secretar general, funcție pentru care s-au înfruntat Pedro Sánchez, Eduardo Madina și José Antonio Pérez Tapias, care au obținut semnături de susținere ce reprezentau cel puțin 5% din numărul militanților, trebuia să obțină sprijinul a peste 50% din voturile militanților. Conducerea PSOE a organizat peste 3.000 de secții de vot pe tot cuprinsul țării și urma să prezinte nivelurile de participare la scrutin la orele locale 14.00 și 18.00. Scrutinul a fost urmărit de peste 160 de jurnaliști acreditați de zeci de instituții media spaniole și internaționale.



12