Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 29 Mai 2014 / 00:00 476 accesări

COREEA DE SUD

Arşi de vii

Un incendiu izbucnit ieri dimineaţă într-un spital din Coreea de Sud a provocat moartea a 21 de persoane şi şase răniţi, aflaţi în stare critică, a anunţat agenţia de presă Yonhap. Incendiul a izbucnit într-un spital din regiunea Janseong, la sud de capitala Seul. Majoritatea victimelor decedate aveau peste 70 de ani, a precizat agenţia. O infirmieră figurează printre victime, a precizat Poliţia. Aproximativ 30 de pacienţi ţintuiţi la pat au murit asfixiaţi la etajul al doilea al unei clădiri a spitalului, în timp ce alte zece persoane instalate la primul etaj au reuşit să se salveze. Acesta este al doilea incendiu foarte grav produs în ultimele două zile în Coreea de Sud, după cel de luni, soldat cu şapte morţi şi aproximativ 40 de răniţi, într-o autogară.

AZERBAIDJAN

Confruntări mortale

Cel puţin trei militari au fost ucişi în confruntări între trupe azere şi forţe ale regiunii separatiste Nagorno-Karabah, susţinută de Armenia, au anunţat, ieri, autorităţile locale. Un căpitan şi un adjunct al forţelor armate azere au fost ucişi, a anunţat Ministerul Apărării de la Baku. La rândul său, Ministerul Apărării al regiunii Nagorno-Karabah a anunţat moartea caporalului Erik Gasparian, în vârstă de 19 de ani, în sudul teritoriului separatist. Schimburile de focuri între trupele armene şi azere au loc din ce în ce mai des în jurul regiunii Nagorno-Karabah. Anul trecut, confruntările au provocat 20 de morţi. Aflată în componenţa Azerbaidjanului din perioada sovietică, regiunea separatistă, unde etnicii armeni sunt majoritari, a fost motivul unui război care a provocat 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi în perioada 1988-1994. Un armistiţiu a fost semnat în 1994, dar autorităţile de la Baku şi Erevan nu au ajuns la un acord în legătură cu statutul regiunii, care rămâne un motiv de tensiuni în Caucazul de Sud, zonă strategică situată între Iran, Rusia şi Turcia. Liderul republicii separatiste Abhazia a denunţat, ieri, o lovitură de stat, după ce mii de manifestanţi ai opoziţiei au atacat sediul Preşedinţiei de la Suhumi. Aleksandr Ankvab, preşedintele republicii care şi-a autoproclamat independenţa faţă de Georgia, susţinută şi recunoscută doar de Rusia, a anunţat că mii de persoane au protestat, în noaptea de marţi spre miercuri, la Suhumi, pe coasta Mării Negre, iar în urma manifestaţiilor, opoziţia a preluat controlul asupra Preşedinţiei şi l-a obligat pe Aleksandr Ankvab să cedeze puterea. Unul dintre liderii opoziţiei, Raul Khadzhimba, a declarat în faţa manifestanţilor că un comitet de coordonare preia conducerea republicii.

TUNISIA

Poliţişti ucişi

Patru poliţişti au fost ucişi în cursul nopţii de marţi spre miercuri, într-un atac terorist comis împotriva domiciliului ministrului de Interne, la Kasserine, în vestul Tunisiei. Încă nu este clar cine se afla în interiorul casei în momentul producerii atacului. Ministrul de Interne, Lotfi Ben Jeddou, îşi petrece, de obicei, cea mai mare parte a timpului la Tunis, în timp ce soţia sa şi copiii locuiesc la Kasserine. Un corespondent al AFP la Kasserine care s-a dus la faţa locului a observat urme de sânge pe pereţii exteriori ai casei, dar şi pe sol, la câţiva metri de clădire. Atacatorii purtau cagule şi se aflau la bordul unei camionete, a declarat pentru AFP un locuitor din Kasserine, care i-a văzut după comiterea atacului. Tunisia a cunoscut un an negru în 2013, cu două asasinate politice şi violenţe împotriva forţelor de ordine, toate atribuite unei mişcări jihadiste care a luat avânt după revoluţia din 2011.

AFGANISTAN

Atac vizând o maşină a consulatului SUA

Cel puţin două persoane au fost rănite, ieri, într-un atac asupra unei maşini a consulatului american din Herat, oraş din vestul Afganistanului. Incidentul intervine la cinci zile după atacul asupra consulatului indian din acelaşi oraş şi la o zi după propunerea preşedintelui american, Barack Obama, de a menţine mii de soldaţi în Afganistan până în 2016. O maşină a misiunii diplomatice americane aflată în drum spre aeroportul din Herat a fost atacată ieri de persoane înarmate neidentificate. Un reprezentant al consulatului american a precizat, sub acoperirea anonimatului, că doi membri ai personalului însărcinat cu securitatea au fost răniţi în acest atac, fără să precizeze dacă aceştia sunt americani. Patru insurgenţi au deschis focul asupra misiunii diplomatice a Indiei la Herat, vinerea trecută, fără să provoace victime în rândul personalului. Talibanii au calificat, ieri, drept ”ocupaţie prelungită” menţinerea a aproximativ 10.000 de militari americani în Afganistan după 2014. Preşedintele SUA a propus, marţi, menţinerea a 9.800 de militari în Afganistan, după 2014. Aceştia vor părăsi gradual ţara până la sfârşitul anului 2016, iar 200 vor rămâne la ambasadă, în cadrul cooperării militare bilaterale tradiţionale. Aplicarea acestui calendar va depinde însă de semnarea de către viitorul preşedinte afgan a Acordului Bilateral de Securitate (BSA), care stabileşte condiţiile prezenţei militare americane după 2014. Preşedintele Hamid Karzai, aflat la finalul mandatului, a refuzat până în prezent să parafeze tratatul, spre nemulţumirea Washingtonului, dar cei doi candidaţi aflaţi în cursa pentru Preşedinţia ţării, Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah, s-au angajat deja să semneze documentul.



12