Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 26 Martie 2008 / 00:00 552 accesări

Italia - Români după gratii

Patru români au sechestrat, în noaptea Paştelui catolic, doi cetăţeni indieni, pe care i-au bătut, i-au curentat şi i-au supus la perversiuni sexuale, sub ameninţarea cu moartea, într-o baracă de la periferia oraşului Roma. Duminică dimineaţă i-au eliberat, ameninţîndu-i cu moartea dacă sesizează autorităţile. Cei patru români vor fi acuzaţi de sechestrare de persoane, vătămare corporală gravă, viol în grup şi furt de energie electrică.

Turcia - Proiect în pericol

Viitorul gazoductului transcaspic Nabucco, menit să ofere o alternativă la reţeaua de transport rusă şi promovat de UE, se află în pericol, după ce întîlnirea de la Ankara dintre preşedintele Abdullah Gül şi omologul său turkmen Gurbangulî Berdîmuhamedov. Cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord privind livrarea de gaz natural din Turkmenistan către Turcia. Fără sprijinul Turkmenistanului, unul din marii producători de gaze naturale din Asia Centrală, proiectul Nabucco este nerealist. Gazoductul Nabucco, un proiect cu un cost estimat la 7-8 miliarde de dolari, susţinut de UE şi SUA, îşi propune să lege zona Mării Caspice de Europa, traversînd Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Lucrările de construcţie la gazoduct ar urma să înceapă în 2010. O lovitură majoră pentru proiect este considerat acordul semnat în decembrie între Rusia, Turkmenistan şi Kazahstan, privind livrarea de gaze naturale provenind din bazinul caspic via Rusia. Recent, Rusia a mai încheiat acorduri cu Bulgaria şi Serbia pentru gazoductul rival South Stream, care să lege Asia Centrală de Europa.

Austria - Accident în lanţ

Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte cîteva au fost grav rănite, într-un accident în lanţ produs marţi pe o autostradă din Austria şi în care au fost implicate circa 100 de autovehicule. Coliziunea a avut loc pe autostrada A-1, care asigură legătura între Viena şi Salzburg, cel mai probabil din cauza neadaptării vitezei la carosabilul acoperit de zăpadă.

Egipt - Incident pe canalul Suez

Un egiptean a fost ucis şi alţi doi răniţi după ce o navă de război americană care era pe punctul de a pătrunde în canalul Suez a deschis focul asupra două ambarcaţiuni aparţinînd unor vânzători ambulanţi care s-au apropiat de vas, au anunţat surse din serviciile de securitate. Nava Global Patriot se pregătea să pătrundă în canal pentru a trece din Marea Roşie în Marea Mediterană cînd comercianţii s-au apropiat pentru a încerca să îşi vîndă produsele. Soldaţii americani le-au cerut să nu avanseze şi au deschis focul întrucît au continuat să se apropie. Mai multe ambarcaţiuni ce comercializează diverse articole pe canalul Suez s-au adunat în semn de protest imediat după incident, iar ulterior s-au dispersat. Potrivit unui site internet al Marinei americane, Global Patriot este un vas de transport din cadrul flotei Global Container Lines.

Bulgaria - Manevre militare

SUA şi Bulgaria vor organiza în perioada 6 - 9 aprilie un exerciţiu militar comun intitulat Primăvara tracă. Scopul exerciţiilor este creşterea interoperabilităţii între forţele terestre şi cele aeriene bulgare, precum şi cu forţele aeriene americane. Bulgaria va participa cu regimente de infanterie, şapte avioane de tip Su-25 şi unul de tip An-26. SUA vor trimite patru aeronave C-130 Hercules. Manevrele militare comune coincid cu sosirea a 500 de militari americani şi a 18 avioane de vînătoare americane, ce vor asigura securitatea summit-ului de la Bucureşti de pe teritoriul Bulgariei.

Afganistan - Ajutor ineficient

Ajutorul financiar internaţional oferit Afganistanului este, în general, ineficient, circa 40% din fonduri revenind statelor donatoare sub formă de profit şi salarii achitate consultanţilor. Administraţia condusă de Hamid Karzai nu a reuşit să combată corupţia în rîndul membrilor unui Guvern ce depinde în proporţie de 90% de ajutor extern. Potrivit unui raport redactat de ACBAR, organizaţie, ce reuneşte 94 de agenţii neguvernamentale din Afganistan, eşecul statelor donatoare de a aloca rapid fondurile promise şi ineficienţa unor proiecte periclitează viitorul ţării. Ţări precum Spania şi Franţa contribuie prea puţin financiar, în timp ce marele state donatoare nu reuşesc să îşi îndeplinească angajamentele. SUA, principala sursă de ajutor financiar pentru Afganistan, a livrat doar jumătate din cele 10,4 miliarde de dolari promise pentru perioada 2002-2008, în timp ce India şi Banca de Dezvoltare Asiatică a furnizat doar o treime din fondurile promise. La rîndul lor, CE şi Germania au livrat doar două treimi din fondurile promise, în valoare de 1,7, respectiv, 1,2 miliarde de dolari. Întîrzierile sînt explicate de dificultăţile de a lucra într-un mediu instabil şi afectat de corupţie.

Pakistan - Depunerea jurămîntului

Noul premier pakistanez Yousaf Raza Gilani, nominalizat pentru această funcţie de Partidul Poporului din Pakistan, a depus jurămîntul marţi în faţa preşedintelui Pervez Musharraf. Ceremonia s-a desfăşurat la palatul prezidenţial şi a fost transmisă în direct de televiziunea de stat. După citirea unor versete din Coran, Yousaf Gilani, purtînd o tradiţională ţinută neagră, a repetat cuvintele jurămîntului pronunţate de preşedintele Musharraf. Noul premier a petrecut cinci ani în închisoare în timpul regimului Musharraf, pentru acuzaţii de corupţie, nefiind însă niciodată condamnat.

Arhipelagul Comore - Victorie împotriva rebelilor

Autorităţile din arhipelagul Comore, situat în Oceanul Indian, au preluat marţi controlul asupra insulei Anjouan care a fost dominată de rebeli, în urma unui asediu naval sprijinit de Uniunea Africană. Anjouan este una dintre cele trei insule ale arhipelagului care şi-a cîştigat independenţa faţă de Franţa în 1975. Cu sprijinul a 1.350 de militari din forţele Uniunii Africane, Guvernul a vizat capturarea rapidă a liderului local Mohamed Bacar, care a organizat alegeri ilegale anul trecut şi comanda o miliţe de cîteva sute de persoane. În urma a circa 20 de lovituri de stat sau tentative de lovituri de stat de la declararea independenţei, cele trei insule ale Arhipelagului Comore încearcă să pună capăt instabilităţii.



12