Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 29 August 2007 / 00:00 598 accesări

Franţa - Tabără de 225 de rromi evacuată

Forţele de ordine franceze au evacuat, luni, 225 de rromi, majoritatea români, de pe un teren pe care îl ocupau de mai multe săptămîni, în Vénissieux, peste jumătate acceptînd să se întoarcă în România. Ocupanţii terenului, dintre care 101 minori, au fost duşi cu autocare la asociaţia Forumul Refugiaţilor, iar 137 au acceptat să se întoarcă în România, unde vor primi un ajutor de cîte 153 de euro pentru fiecare adult şi 47 de euro pentru fiecare copil. De asemenea, vor fi ajutaţi să demareze un proiect economic, au anunţat autorităţile locale. Pe de altă parte, 47 de adulţi, care se aflau în situaţie legală, vor putea rămîne în Franţa. Ei vor beneficia de un ajutor de integrare printr-o formare profesională şi cursuri de limba franceză, urmînd ca în schimb să-şi dea copiii la şcoală. La 1 august, sute de rromi au fost expulzaţi din Villeurbanne, unde stăteau de peste un an. Circa 150 de familii rrome, 500-600 persoane, au fost expulzate în august din Saint-Denis, la nord de Paris.

Transnistria – Fără cuvîntul “moldovenească” în titulatura ţării

O serie de organizaţii neguvernamentale transnistrene, controlate de serviciile secrete de la Tiraspol, au adresat o petiţie liderului separatist Igor Smirnov în care cer eliminarea cuvîntului “moldoveanească” din titulatura republicii. Organizaţiile cred că Transnistria nu este parte integrantă a R. Moldova şi, prin urmare, actuala titulatură de Republica Moldovenească Nistreană nu este de actualitate. “Enormele dificultăţi prin care a trecut Transnistria în anevoiosul său drum către recunoaşterea internaţională ne-au făcut să conştientizăm eroarea pe care au făcut-o fondatorii republicii noastre, în 1990. Cuvîntul “moldovenească” jigneşte sentimentele naţionale ale diferitelor etnii care se regăsesc în stînga Nistrului şi care formează un singur popor, cel transnistrean”, susţin organizaţiile de la Tiraspol. Reprezentanţii aşa-zisei societăţi civile de la Tiraspol consideră că “elementul “moldovenească” din titulatura actuală a republicii nistrene leagă, implicit, aceasta zonă de R. Moldova, stat-agresor şi duşman al poporului transnistrean şi prejudiciază eforturile Tiraspolului de obţinere a recunoaşterii internaţionale”.

Marea Britanie – Răniţi la festival

Doi adolescenţi au fost împuşcaţi şi mai mulţi tineri au fost înjunghiaţi, luni seară, la festivalul din cartierul londonez Notting Hill. Poliţia britanică a arestat o persoană bănuită că ar fi tras într-unul dintre tineri. Puţin mai tîrziu, un necunoscut a deschis focul asupra unui băiat de 14 ani, pe care l-a nimerit în picior. Agresorii i-au bombardat cu pietre pe poliţiştii care au încercat să intervină. Mai multe persoane au fost arestate. În total, la carnaval au asistat, luni, 600.000 de persoane, păzite de 11.000 de poliţişti.

Rusia – Mandat de arestare

Un tribunal rus a emis un mandat de arestare, marţi, pe numele miliardarului Mihail Guţeriev, fostul patron al grupului petrolier Russneft, acuzat de fraudă fiscală. Russneft este printre primele zece societăţi ruse din domeniul petrolier, cu 17 milioane de tone extrase anul trecut şi rezerve recuperabile evaluate la 630 de milioane de tone. Russneft şi fostul său patron sînt vizaţi de mai multe anchete, mai ales pentru activităţi ilegale desfăşurate de filialele sale, precum şi pentru neplata impozitelor. Cazul aminteşte de cel al lui Mihail Hodorkovski, fostul număr unu al companiei petroliere Iukos, închis în Siberia din 2005. Fiul lui Guţeriev a murit într-un accident rutier la Moscova, dar cotidianul “Kommersant” a subliniat că circumstanţele decesului sînt misterioase. Cingishan Guţeriev, de 22 de ani, a murit miercurea trecută, din cauza unei hemoragii cerebrale cauzată de un accident rutier, însă poliţia din Moscova nu are informaţii despre un accident rutier în care ar fi fost implicat Guţeriev, serviciile de ambulanţă nu au primit niciun apel pentru a-l transporta la spital şi niciun spital nu îl are înregistrat ca pacient.

Afganistan - Trei militari ISAF morţi

Trei membri ai Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan (ISAF) au fost ucişi, marţi, într-un atentat sinucigaş comis în estul Afganistanului. Un terorist kamikaze s-a aruncat în aer pe un pod aflat în construcţie, pe care erau şi militarii ISAF. Tot ieri, un purtător de cuvînt al talibanilor a anunţat că în curînd, cei 19 ostatici sud-coreeni vor fi eliberaţi. La rîndul său, preşedinţia sud-coreeană a confirmat că talibanii au acceptat eliberarea ostaticilor.

Kîrgîzstan - Baza rusă a rămas fără electricitate

Soldaţii de la baza aeriană rusă din Kant, aflată în apropiere de Bişkek, capitala Kîrgîzstanului, au rămas fără electricitate, pentru că armata nu a plătit curentul electric, a anunţat, marţi, compania ce furnizează electricitate în nordul ţării. De la 27 august, cei 300 de soldaţi au rămas fără curent electric, dar nu şi pistele de decolare. Baza din Kant a promis că va plăti, pînă la 1 septembrie, cei 13.000 de dolari pe care îi datorează. Armata rusă nu este prima care se confruntă cu o astfel de situaţie. Anul acesta, Ministerul kîrgîz al Apărării şi anumite servicii ale Ministerului Justiţiei au rămas fără curent electric.



12