Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 12 August 2014 / 00:00 464 accesări

KOSOVO

Extremiști arestați

Poliţia din Kosovo a arestat luni 40 de kosovari albanezi suspectaţi că s-ar fi alăturat insurgenţilor islamişti din Siria şi, de asemenea, a confiscat explozibili şi armament. Unităţile speciale ale poliţiei au desfăşurat ieri o amplă operaţiune pe întreg teritoriul Kosovo. Cele patruzeci de persoane arestate sunt suspectate că ar fi fost recrutate de grupările radicale Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) şi Frontul al-Nusra. Desprinsă din organizaţia al-Qaida, gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant intenţionează să formeze un califat în Siria şi Irak. Poliţia a desfăşurat aproape 60 de percheziţii şi a confiscat dispozitive explozibile, arme, muniţie de diverse calibre şi alte dovezi legate de acest dosar. De asemenea, lăcaşe de cult musulmane suspectate că au fost folosite drept puncte de recrutare au fost perchiziţionate. Arestările au intervenit după mai multe luni de anchetă. Preşedintele Kosovo, Atifete Jahjaga, a salutat desfăşurarea operaţiunii şi a afirmat că „provincia Kosovo nu va mai fi un cuib pentru extremism”.

ELVEȚIA

Coliziune între tren și camionetă

O coliziune între un tren şi o camionetă a provocat moartea a trei persoane şi rănirea altor cinci, luni dimineaţă, la Wolfenschiessen, în centrul Elveţiei, a anunţat poliţia. Accidentul s-a produs la o trecere la nivel cu calea ferată fără bariere. Conform companiei de căi ferate Zentralbahn, care gestionează tronsonul unde s-a produs accidentul, nicio persoană nu a fost rănită în tren.

BELGIA

Vreme la extrem

Tornade şi furtuni au afectat duminică jumătatea sudică a Belgiei, provocând rănirea a 33 de persoane în satul Marbay din provincia Luxemburg şi numeroase pagube materiale. O tornadă s-a produs în satul Marbay din provincia belgiană Luxemburg, unde se desfăşura un târg de vechituri, provocând rănirea a 33 de persoane, dintre care patru grav. Mici tornade, care au provocat pagube materiale, au avut loc şi în Gozée în provincia Hainaut şi la Waret-l'Evêque în provincia Liege, unde au fost avariate aproximativ 15 case. Pompierii din oraşul Namur, capitala provinciei cu acelaşi nume, au fost nevoiţi să intervină în numeroase rânduri după ploile abundemte de duminică seara. În urma furtunii, acoperişurile unor case au fost distruse, în timp ce mai multe cabluri electrice au căzut. Precipitaţiile abundente au provocat inundaţii duminică seara şi la Hasselt şi în împrejurimi.

JAPONIA

Prăpăd după taifun

Taifunul Halong, al 11-lea din acest sezon, a părăsit Japonia ieri, lăsând în urmă un bilanţ de zece morţi, zeci de răniţi şi pagube importante. Retrogradat în categoria furtună tropicală de serviciile meteorologice japoneze, Halong se îndrepta spre nordul Mării Japoniei, după ce a traversat duminică insula Honshu, cea mai mare din Japonia, deversând cantităţi mari de apă în mare parte a ţării, inclusiv la Tokyo. Autorităţile au avertizat din nou populaţia din nordul ţării cu privire la riscul de inundaţii sau alunecări de teren. Sute de mii de persoane au primit ordin să-şi părăsească domiciliile la sfârşitul săptămânii, din cauza riscurilor de creştere bruscă a nivelului apelor şi de prăbuşiri.

MAREA BRITANIE

Reactoare nucleare oprite

Filiala britanică a grupului francez de electricitate EDF a anunţat ieri suspendarea a patru reactoare nucleare din nordul Angliei, din cauza unei probleme descoperite la unul dintre ele. Inspecţia reactorului 1 de la centrala Heysham 1 a arătat o defecţiune la un cazan, în timpul operaţiunilor de mentenanţă demarate la începutul lui iunie. Acest reactor este oprit de atunci, în timp ce verificările continuă pentru a determina natura defecţiunii. Ca măsură de precauţie, compania a decis să suspende pentru cel puţin opt săptămâni alte trei reactoare de acelaşi tip: unul la aceeaşi centrală din apropiere de Lancaster, pe coasta de vest, şi două la Hartlepool, pe coasta de nord-est a Angliei. Suspendarea acestor reactoare, vechi de peste 30 de ani, intervine în momentul în care Marea Britanie vrea să-şi reînnoiască parcul nuclear, spre deosebire de alte ţări, ca Germania, care au decis să renunţe la acest tip de energie, după catastrofa de la Fukushima, Japonia, din martie 2011.

Guvernul britanic a anunţat în octombrie un acord cu EDF pentru construcţia a două reactoare EPR la Hinkley, în sud-vest, un proiect de 16 miliarde de lire sterline, ce ar permite să furnizeze reţelei de electricitate 3,2 gigawaţi. Constructorul francez de reactoare Areva şi grupurile chineze CGN şi CNNC sunt asociate la acest proiect, prevăzut să intre în funcţiune în 2023. Cele patru reactoare pe care filiala EDF în Marea Britanie, EDF Energy, le-a întrerupt au intrat în funcţiune în 1983 şi urmează să fie oprite definitiv în 2019. Cele două centrale Heysham 1 şi Hartlepool furnizează în mod normal o putere cumulată de aproape 1,2 gigawaţi.

AFGANISTAN

Execuții publice

Insurgenţi talibani afgani au executat extrajudiciar 20 de civili care au refuzat să achite „un impozit de război”, în provincia afgană Kunduz. Sarwar Hussaini, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Kunduz, a declarat că 20 de localnici au fost executaţi, iar alţi zece au fost răniţi prin împuşcare, după ce au refuzat să achite „un impozit de război”. De asemnea, 16 militanţi talibani au fost ucişi, iar şase au fost răniţi şi sunt în detenţie, în urma unei operaţiuni a serviciilor de securitate afgane. Ministerul afgan al Apărării a anunţat luni lansarea a 17 operaţiuni militare împotriva rebelilor talibani, în toată ţara.

SUA

Compensații pentru victime

Forţele americane au ucis mii de civili afgani fără să fie date în judecată şi fără să ofere compensaţii familiilor celor omorâţi, denunţă Amnesty International (AI) într-un raport extrem de dur, publicat ieri, cu câteva luni înainte de retragerea NATO din această ţară. Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului afirmă că a adunat probe care arată „eşecul profund al sistemului judiciar american” care consolidează ”o cultură a impunităţii trupelor americane care au omorât civili în Afganistan”, ţară în care sunt mobilizate de la îndepărtarea regimului taliban, la sfârşitul lui 2001. Preşedintele afgan Hamid Karzai a denunţat frecvent victime civile în bombardamente ale Forţei NATO (ISAF), majoritar americană. ISAF răspunde în mod invariabil că ia acuzaţiile în serios şi le anchetează pe fiecare în parte. Câteva mii de civili au fost omorâţi începând din 2001 încoace, notează Amnesty,care citează mai multe surse, inclusiv rapoarte ONU. În vederea întocmirii acestui raport, Amnesty afirmă că a intervievat 125 de afgani care deţin informaţii la prima mână despre 16 bombardamente soldate cu victime civile şi că a cules informaţii despre alte aproximativ 100 de bombardamente efectuate începând din 2007 şi până în prezent. Contactată luni pe tema raportului, Forţa NATO a redirecţionat AFP către Departamentul american al Apărării.

Circa 45.000 de militari străini, dintre care aproximativ 30.000 sunt americani, sunt staţionaţi în prezent în Afganistan, după ce în perioada de vârf, în 2012, numărul lor a fost de 150.000. Misiunea trupelor ISAF este să susţină Guvernul de la Kabul să facă faţă rebeliunii islamiste conduse de către insurgenții Taliban. SUA intenţionează să lase în această ţară o forţă de aproximativ 10.000 de oameni, în cazul în care se va semna un acord în acest sens cu Guvernul afgan-, după retragerea restului forţelor ISAF la sfârşitul acestui an.



12