UE vrea să se implice în proiecte politice privind Transnistria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

UE vrea să se implice în proiecte politice privind Transnistria

Externe 04 Septembrie 2006 / 00:00 757 accesări

Statele membre GUAM, organizaţie regională din care fac parte Gruzia, Ucraina, Azerbaidjan şi Republica Moldova, au solicitat Adunării Generale a Naţiunilor Unite să includă pe agenda celei de-a 61-a sesiuni problema conflictelor îngheţate, înregistrate pe teritoriul acestor state. Acestea au dus la pierderea controlului autorităţilor asupra unei părţi considerabile a teritoriului, iar mulţi dintre locuitorii din aceste zone sînt nevoiţi să se refugieze, în timp ce situaţia afectează şi dezvoltarea economică şi socială. Statele membre GUAM consideră că intervenţia internaţională în reglementarea conflictelor nu a adus rezultate, din acest motiv propunînd ca problema să fie discutată prioritar la următoarea sesiune a Adunării Generale. În 2005, o propunere similară a eşuat, nefiind susţinută de membrii Adunării Generale.

La rîndul său, Uniunea Europeană vrea să îşi menţină rolul în proiectele politice care se referă la chestiunea transnistreană, iar problema conflictelor îngheţate va fi abordată în contextul relaţiilor cu Federaţia Rusă. Tema Transnistriei a fost discutată la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din ţările Uniunii, în Finlanda, ca parte a subiectului mai larg al relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă. Dezbaterile s-au concentrat, mai ales, asupra a două aspecte: securitatea, în fapt un alt nume pentru conflictele îngheţate şi problematica energetică. Preşedinţia finlandeză are mandatul de a contura proiectul Acordului de parteneriat al Uniunii cu Federaţia Rusă, ce urmează să fie încheiat în prima jumătate a anului viitor. În acest scop, Finlanda va trebui să negocieze mai întîi conţinutul acestui Acord cu toate ţările Uniunii.

Şefii diplomaţiilor europene au recunoscut că Rusia a făcut progrese economice remarcabile în ultima vreme, dar susţin că se impune mai mult interes administrativ faţă de dezvoltarea statului de drept şi a unei democraţii viabile. Relaţia Uniunii Europene cu Federaţia Rusă va trece prin două probe: aşa-numitul referendum din Transnistria, din 17 septembrie şi modul în care va reacţiona Rusia la reglementarea statului provinciei sîrbe Kosovo. Discuţia despre relaţiile Uniunii Europene cu Federaţia Rusă, alături de dosarul nuclear iranian s-au aflat pe agenda celei de-a doua zile a reuniunii tip Gymnich din Finlanda, după ce prima zi a fost consacrată Orientului Mijlociu, cu accent asupra situaţiei de securitate din Fîşia Gaza şi Cisiordania.

Taguri articol


12