Urgențele din țară, informate despre simptomatologia Ebola!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
N-avem probleme, dar Ministerul Sănătății vrea atenție sporită

Urgențele din țară, informate despre simptomatologia Ebola!

Sănătate 31 Iulie 2014 / 00:00 724 accesări

România nu a avut și nici nu are înregistrate cazuri de infecție cu virusul Ebola, informează Ministerul Sănătății (MS). Dar, având în vedere informaţiile privind focarele de febră hemoragică determinată de virusul Ebola apărute în Africa de Vest, specialiștii ministerului de resort vin cu o serie de precizări. În primul rând, situaţia existentă în Africa de Vest privind apariţia focarelor de infecţie cu virusul Ebola se află în atenţia şi monitorizarea autorităţilor din România încă din februarie 2014. Astfel, MS a transmis către Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) informări privind simptomatologia afecţiunii, pentru creşterea gradului de vigilenţă. De asemenea, s-au transmis informări şi către Poliţia de Frontieră. ”România nu are linii aeriene directe cu Africa de Vest, ca urmare, pasagerii din aceste direcţii ajung pe alte aeroporturi, unde se efectuează monitorizări”, potrivit MS.

MS RECOMANDĂ POPULAŢIEI SĂ RESPECTE RECOMANDĂRILE CENTRULUI NAŢIONAL DE BOLI TRANSMISIBILE ŞI PE CELE ALE MAE PRIVIND CĂLĂTORIILE ÎN ZONELE AFECTATE

Astfel, cetățenii UE care călătoresc sau locuiesc în țările afectate pot elimina riscul îmbolnăvirii în cazul în care evită: contactul direct cu sângele sau fluidele persoanelor infectate sau ale cadavrelor cu virus Ebola; contactul strâns sau manipularea de animale sălbatice vii sau moarte, cum ar fi maimuțe, antilope, aricii, liliecii sau carnea acestora; contact sexual neprotejat cu o persoană infectată sau cu o persoană în convalescență; contactul cu un obiect, cum ar fi acele, care a fost contaminat cu sânge sau alte fluide biologice. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

Atenție!

Călătorii care se întorc din ariile afectate și care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului și să menționeze călătoria recentă, pentru a-l atenționa. Medicii sunt sfătuiți să ia în considerare posibilitatea unei infecții la persoanele reîntoarse din aceste zone și care prezintă simptome compatibile.

Epidemia de Ebola, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone, trei ţări care, pe 23 iulie, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Taguri articol


12