Vase din bronz de epocă romană, expuse la Muzeul de Istorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vase din bronz de epocă romană, expuse la Muzeul de Istorie

Cultură 05 Decembrie 2006 / 00:00 876 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa reprezintă una dintre cele mai importante instituţii de profil din Dobrogea. De-a lungul timpului, specialiştii instituţiei muzeale au desfăşurat numeroase campanii de cercetare sistematică pe şantierele arheologice din judeţ, cum ar fi: Histria, Ulmetum, Adamclisi, Albeşti, Cheia şi Oltina, descoperind numeroase artefacte din epoca romană. Printre aceste descoperiri, expuse în prezent la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, se numără şi mai multe vase din bronz. Din rîndul acestora se remarcă două vase din bronz, expuse în sala de la parterul instituţiei muzeale, piesele datînd din secolele II - III d.Hr.

Primul vas din bronz a fost descoperit la Mangalia, într-un mormînt de incineraţie. Piesa este ornamentată cu reprezentări bahice, între buza vasului şi toartă fiind prins un grup figurat compus dintr-un satir, care este înfăţişat nud, ţinînd în braţe copilul Bacchus. Motivele bahice mai sînt sugerate şi de Kantharasuri, ghirlande, lujeri cu frunze şi flori sculptate pe toarta piesei. Mai mult, la capătul inferior al toartei este aplicată figura lui Bacchus tînăr, însă vizitatorii instituţiei muzeale constănţene vor observa că mîna dreaptă a micii statui este ruptă în apropierea umărului. "Satirul cu chip de adolescent are o înfăţişare veselă. Pieptul şi braţul stîng îi sînt acoperite cu nebridă. Cu braţul stîng, satirul ţine pe o blană copilul lui Bacchus între fructe şi flori", a explicat muzeograful Cecilia Paşca.

Cel de-al doilea vas din bronz a fost descoperit tot într-un mormînt de incineraţie, însă în Constanţa, pe bulevardul Ferdinand. Piesa are decoruri zoomorfe, care pot fi observate în partea de sus a toartei, unde este reprezentată o protomă (bust) de cal, cu gura întredeschisă. "Urechile sînt lipite pe cap, iar coama este sugerată prin linii incizate în unghii. Celălalt capăt al toartei este ornamentat printr-o mască de Meduză. Silueta vasului este echilibrată, zveltă şi elegantă", a concluzionat Cecilia Paşca.



Ştiri recomandate

12