Vaticanul, acuzat că rescrie istoria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vaticanul, acuzat că rescrie istoria

Monden 21 Decembrie 2009 / 00:00 495 accesări

Decizie surprinzătoare Papa Benedict al XVI-lea i-a proclamat, sâmbătă, „venerabili” pe predecesorii săi Ioan Paul al II-lea şi Pius al XII-lea, ultima etapă înaintea beatificării. Totodată, a aprobat şi beatificarea preotului polonez Jerzy Popieluszko, asasinat de poliţia comunistă. Semnarea de către Suveranul Pontif a decretului privind „virtuţile eroice” ale lui Pius al XII-lea a fost o surpriză neplăcută pentru toţi observatorii Vaticanului şi a intervenit de ziua sacră a sabatului în Israel. Unii istorici şi comunitatea evreiască îi reproşează lui Pius al XII-lea că a avut o atitudine pasivă în faţa Holocaustului. Papa Benedict al XVI-lea, de origine germană, care era adolescent în perioada nazistă, i-a luat apărarea de mai multe ori. Suveranul Pontif, bazându-se pe arhivele Vaticanului, este convins că Pius al XII-lea a salvat numeroşi evrei din Europa ascunzându-i în instituţii religioase la Roma şi în străinătate şi că nu a luat poziţie pentru a nu le agrava situaţia.

Reacţii vehemente Pontificatul lui Eugenio Pacelli, care a condus Biserica Catolică din 1939 până în 1958, după ce a fost nunţiu apostolic la Berlin, în momentul sosirii lui Hitler la putere, este foarte contestat. Secretarul general al Consiliului central al evreilor din Germania s-a declarat „furios şi întristat” de faptul că Papa l-a proclamat „venerabil” pe Pius al XII-lea. „Este o deturnare clară a faptelor istorice din perioada nazistă. Iar Benedict al XVI-lea rescrie istoria fără să fi permis o discuţie ştiinţifică serioasă despre atitudinea lui Pius al XII-lea. Acest lucru mă înfurie”, a subliniat acesta. Israelul a cerut, duminică, deschiderea arhivelor Vaticanului privitoare la al Doilea Război Mondial. „Procesul de beatificare nu ne priveşte, este o chestiune ce priveşte Biserica Romano-Catolică. În privinţa lui Pius al XII-lea, este treaba istoricilor să evalueze şi de aceea cerem deschiderea arhivelor Vaticanului”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian al Afacerilor Externe. Arhivele Vaticanului vor fi disponibile cel mai devreme în 2013, în urma negocierilor privind acordul fundamental asupra stabilirii de legături diplomatice între Israel şi Sfântul Scaun, demarate din 1993.

Candidaţi fără pată În dosarul Papei Ioan Paul al II-lea, Congregaţia pentru cauzele sfinţilor a validat în luna noiembrie „eroicitatea virtuţilor lui Karol Wojtyla”. Proclamarea Papei polonez (1978-2005) drept „venerabil” este ultima etapă înaintea beatificării, care va interveni, potrivit presei italiene, anul viitor. Presa a evocat primăvara lui 2010, la cinci ani după decesul său din 2 aprilie 2005, sau octombrie 2010, pentru a marca data de 16 octombrie 1978, când a fost ales la conducerea Bisericii Catolice. Procesul de beatificare a fost declanşat de Benedict al XVI-lea la două luni după decesul lui Ioan Paul al II-lea, un termen extrem de scurt, în urma unei derogări papale faţă de norma de cinci ani, dar care nu întruneşte unanimitatea, nici măcar în cadrul Bisericii. Papa a aprobat şi beatificarea preotului Jerzy Popieluszko, care devine astfel preafericit, ultima etapă înaintea canonizării. Procesul de beatificare a părintelui Jerzy a început în mai 2001, iar anul trecut, Suveranul Pontif şi-a dat acordul ca dosarul său să fie studiat în procedură accelerată. Părintele Jerzy a fost răpit de trei ofiţeri ai SB la 19 octombrie 1984, după ce a oficiat ultima sa mesă a Bydgoszcz, în centrul Poloniei. Răpitorii săi l-au torturat până la moarte, înainte de a-l arunca în apele râului Vistula, la 120 de kilometri la nord de Varşovia.



12