Virusul Ebola - combătut cu un antidot secret, finanţat de Pentagon?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Peste 2.500 de morţi

Virusul Ebola - combătut cu un antidot secret, finanţat de Pentagon?

Sănătate 06 August 2014 / 00:00 744 accesări

Bilanţul epidemiei de febră hemoragică din Africa, cauzat în mare parte de virusul Ebola, nu încetează să se agraveze. Oficial, epidemia a provocat moartea a peste 2.500 de persoane în Africa, potrivit unui nou bilanţ făcut public, luni, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP. Printre ţările cele mai afectate se numără Guineea, Liberia, Sierra Leone, şi Nigeria: 485 cazuri în Guineea (340 confirmate şi 12 suspecte), între care 358 mortale, 468 în Liberia (129 confirmate, 234 probabile şi 105 suspecte), între care 255 mortale, 646 în Sierra Leone (540 confirmate, 46 probabile şi 60 suspecte), între care 273 mortale, şi patru în Nigeria (niciunul confirmat, 3 probabile şi unul suspect), între care unul mortal. Reamintim că epidemia a izbucnit la începutul anului, în Guineea, după care s-a răspândit în Liberia, apoi în Sierra Leone. OMS recomandă impunerea de restricţii pentru călătorii şi schimburile comerciale cu Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria, în baza informaţiilor disponibile în prezent privind această epidemie, care începe să îngrijoreze restul lumii.

RISC TERORIST? Potrivit unor anumite teorii, virusul Ebola ar putea fi folosit de terorişti pentru a crea o armă capabilă să ucidă numeroase persoane în Marea Britanie, a declarat un expert de la Universitatea Cambridge, citat de „Daily Mail“, în ediţia electronică. În timp ce temerile cresc cu privire la răspândirea bolii în Africa de Vest, expertul în antropologie biologică Peter Walsh a declarat că, deşi riscul ca virusul să ajungă în Marea Britanie este mic, grupări precum Al-Qaida l-ar putea folosi pentru a crea o armă. Walsh susţine că, și dacă un pasager al unei curse aeriene aduce fără să vrea Ebola în Marea Britanie, medicii sunt capabili să oprească răspândirea virusului. "Un risc mai mare şi mai grav este ca o grupare să reuşească să folosească virusul şi să îl răspândească prin explozia unei bombe într-o zonă foarte populată", a declarat Walsh pentru „The Sun“. "Doar câteva laboratoare din lume deţin virusul Ebola, iar ele sunt foarte bine protejate. Riscul este ca un grup terorist să încerce să obţină virusul din Africa de Vest", a explicat el. Epidemia de Ebola este neobişnuită pentru această parte a Africii, boala dezvoltându-se în special în centrul şi estul continentului. Primele simptome ale infectării cu virusul Ebola includ febră, dureri de cap, de muşchi şi dureri în gât, în timp ce, în stadiile ulterioare, bolnavii încep să sângereze intern şi extern, deseori prin nas şi urechi, şi ajung să le cedeze organele.

AJUTOR MONDIAL Banca Mondială (BM) va mobiliza de urgenţă 200 de milioane de dolari pentru a ajuta Guineea, Liberia şi Sierra Leone să controleze epidemia de Ebola, informează un comunicat publicat luni la Washington, relatează AFP. Preşedintele BM, Jim Yong Kim, medic specializat în boli infecţioase, şi-a exprimat îngrijorarea, afirmând: "Urmăresc în permanenţă efectul mortal al bolii şi sunt întristat să văd că afectează angajaţi medicali, familii şi comunităţi". O decizie finală privind acordarea acestui ajutor ar trebui anunţată la sfârşitul săptămânii, a precizat Makhtar Diop, vicepreşedintele BM pentru Africa. Finanţările pe termen scurt vor merge spre achiziţia de material medical, plata personalului şi înfiinţarea unui sistem de supraveghere medicală şi a unor laboratoare în regiunile afectate. Ajutorul financiar va fi consacrat, de asemenea, comunităţilor afectate economic de impactul epidemiei, adaugă BM. În cele trei ţări atinse de epidemie, se observă că agricultura este afectată, muncitorii fugind din regiunile respective, în timp ce comerţul transfrontalier a încetinit, mine au fost închise şi zboruri anulate.

ANTIDOT SECRET FINANŢAT DE PENTAGON? Medicul american și asistenta sa care au contractat virusul Ebola în timp ce îngrijeau bolnavi în Liberia ar fi fost salvați datorită unui antidot secret, transmite postul CNN, preluat ieri de 20minutes.ch. Kent Brantly, doctorul misionar repatriat sâmbătă în Statele Unite, și Nancy Writebol, asistenta lui, ar fi fost salvați cu ajutorul unui ser secret, produs pe bază de plante de tutun, proiectul fiind finanțat de Pentagon, potrivit CNN. Tratamentul ar fi fost pus la punct plecând de la plante de tutun de firma Mapp Biopharmaceutical, care colaborează cu Kentucky BioProcessing, achiziționată în ianuarie de producătorul de țigări Reynolds. Cercetările ar fi fost finanțate de Pentagon din 2007, iar serul ar fi fost testat cu succes pe maimuțe. Niciun om nu fusese tratat cu noul ser. Starea de sănătate a celor doi americani s-a îmbunătățit, anunță surse medicale. Tânărul medic, care era în pragul morții săptămâna trecută, s-a plimbat în curtea spitalului din Atlanta unde a fost tratat de când a venit în Statele Unite, titrează 20minutes.ch.

CUM SE TRANSMITE VIRUSUL? Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor.

MAE: Avertisment de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomandă cetățenilor români să renunțe la călătoriile care nu sunt imperios necesare în Guineea - Conakry, Liberia, Sierra Leone, deoarece în aceste țări există o epidemie de febră virală hemoragică (Ebola). "Întrucât boala este contagioasă, țările unde virusul a fost confirmat prin analize de laborator (Guineea - Conakry, Liberia, Sierra Leone și Nigeria), cele în care au existat cazuri prezumate, dar neconfirmate prin analize de laborator (Mali, Gambia, Senegal), precum și celelalte state din vecinătatea focarului epidemic au dispus măsuri de prevenire și au lansat campanii interne de informare a populației. Potrivit OMS, majoritatea cazurilor de infestare cu acest virus se soldează cu decese. MAE recomandă cetățenilor români să renunțe la călătoriile care nu sunt imperios necesare în Guineea - Conakry, Liberia, Sierra Leone, iar celor aflați deja pe teritoriul acestor state să urmărească mesajele emise de autoritățile locale și să respecte regulile de conduită și de igienă recomandate", informează MAE într-un comunicat de presă de ieri.



12