Virusul Ebola depistat la porci, în Filipine, periculos pentru oameni?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Virusul Ebola depistat la porci, în Filipine, periculos pentru oameni?

Eveniment 11 Iulie 2009 / 00:00 598 accesări

Depistarea unei forme a virusului Ebola, în premieră, la porci, în Filipine, îi îngrijorează pe cercetători, care cred că virusul ar putea suferi modificări, devenind mutant, şi astfel ar putea reprezenta un nou pericol pentru oameni. Virusul Ebola Reston (REBOV) a fost depistat pînă acum doar la maimuţe şi oameni. Cercetătorii sînt îngrijoraţi că porcii ar putea reprezenta un mediu unde virusul se poate schimba, devenind mutant, într-o ameninţare pentru oameni. Noua descoperire este prezentată în revista Science. Cercetătorii de la Centrul american pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor subliniază că în prezent virusul nu pare să reprezinte vreun risc pentru oameni. REBOV a fost detectat la fermierii care îngrijesc porcii infectaţi, însă oamenii nu prezintă semne de îmbolnăvire. Potrivit cercetătorilor, infecţia cu Ebola la porcii domestici provoacă îngrijorare în legătură cu posibilitatea apariţiei unor boli la oameni şi la o gamă mai largă de animale. Virusul REBOV face parte din familia Filovirus, care afectează de obicei primatele. Viruşii din această familie pot provoca febre virale hemoragice, care cauzează sîngerări interne extinse şi pot fi fatale. Cel mai recent studiu a examinat mostre de ţesut de la porci din diferite ferme din Filipine care sufereau de infecţii respiratorii neobişnuit de severe. Analiza a arătat că animalele erau infectate cu diferite tulpini ale virusului REBOV, sugerînd că acesta ar fi circulat la scară largă între porci chiar înainte să fi fost descoperit la maimuţele exportate din Statele Unite în Filipine, în 1989. Cercetătorii au declarat că este posibil ca virusul să fi apărut iniţial la o altă gazdă, încă neidentificată, sugerînd că liliecii care mănîncă fructe ar putea reprezenta o posibilitate. Porcii sînt cunoscuţi ca o gazdă ideală pentru viruşi, unde pot suferi mutaţii. Experţii spun că riscul este crescut, deoarece porcii reprezintă o parte esenţială din lanţul alimentar uman şi intră în contact cu oamenii. „Ştim că această familie de viruşi este asociată cu boli fatale la oameni. Deşi nu există vreo dovadă la acest moment care să sugereze că această formă a virusului Ebola cauzează boli la oameni, pare că poate infecta oamenii şi poate fi transmis de la suine la oameni. Efectul unei astfel de infecţii asupra gazdei imuno-compromisă - om sau porc - este de asemenea un factor necunoscut de îngrijorare”, a declarat cercetătorul dr. Michael McIntosh. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat, legat de consumul de carne de porc, că acesta este sigur, atît timp cît carnea este pregătită şi gătită aşa cum trebuie.



12