Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătorită la malul mării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătorită la malul mării

Cultură 20 Mai 2009 / 00:00 3892 accesări

Muzeul de Artă şi Muzeul de Artă Populară au marcat, luni, Ziua Internaţională a Muzeelor, printr-un program de vizitare gratuită a instituţiilor, oferit constănţenilor şi turiştilor deopotrivă. De Ziua Porţilor Deschise, organizată la cele două muzee constănţene, au profitat sute de persoane. Muzeul de Artă a fost deschis vizitatorilor dornici să îi (re)descopere pe maeştrii artei româneşti, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian sau Nicolae Tonitza, în cadrul expoziţiilor permanente, dar şi să admire lucrările artiştilor contemporani expuse în sălile dedicate manifestărilor plastice cu caracter temporar. Astfel, aproximativ 150 de vizitatori, atît tineri, cît şi persoane vîrstnice, au trecut pragul importantei instituţii muzeale, pentru a se delecta cu un spectacol cromatic inedit.

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Muzeelor, peste 500 de vizitatori au ales să zăbovească, în cursul zilei de luni, în faţa colecţiilor permanente şi temporare ale muzeului de etnografie constănţean. Muzeul de Artă Populară este una dintre instituţiile culturale de referinţă de la malul mării, fiind vizitat, anual, de mii de turişti. Construcţia arhitectonică datează de la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi impresionează profund prin interiorul său, care adăposteşte elemente definitorii ale civilizaţiei româneşti rurale.

Studenţii de la „Ovidius“ au reînviat spiritul tragediilor greceşti

Şi Muzeul de Arheologie „Callatis“ din Mangalia a marcat, luni, Ziua Internaţională a Muzeelor, cu spectacolul de teatru antic intitulat „Electra“. La acest eveniment deosebit, organizat în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia, au luat parte peste 300 de spectatori. Manifestarea s-a desfăşurat în aer liber, luni seară, în faţa Muzeului de Arheologie „Callatis“, unde arhitectura este oarecum asemănătoare cu cea a unui teatru antic. Piesa a fost pusă în scenă de studenţii anului al III-lea din cadrul Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius“, specializarea Artele spectacolului - Teatru, îndrumaţi de lect. univ. dr. Radu Niculescu şi asist. univ. Emanuel Cristoiu. Decorul a simbolizat palatul din Micene, iar costumele, coloana sonoră, luminile şi interpretarea de excepţie a studenţilor-actori au reprodus atmosfera din Antichitate. Regia, scenariul, coloana sonoră, costumele, filmările şi montajul au fost realizate de lect. univ. dr. Radu Niculescu.

Act cultural unic în Mangalia, piesa a avut un succes deosebit, reunind un public numeros. Deschiderea acestui original eveniment a fost oficiată de directorul Muzeului „Callatis”, dr. Sorin Marcel Colesniuc, care a precizat că evenimentul se încadrează în seria manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Internaţionale a Muzeelor. A urmat o scurtă prezentare a piesei, realizată de către lect. univ. dr. Radu Niculescu, care a semnat şi scenariul. Tinerii actori-studenţi şi-au interpretat magistral rolurile, iar reprezentaţia s-a bucurat de aprecierea publicului. Ropotele de aplauze au durat minute în şir, iar copiii din public au insistat să primească autografe de la interpreţi. Majoritatea actorilor şi-au susţinut examenul de licenţă cu această piesă şi l-au trecut cu succes.

Protagoniştii acestui eveniment cultural de excepţie au fost: Rodica Tilica - Electra, Elena Bungiu - Clitemnestra, Giorgiana Lotcă - Chrisotemis, Elisabeta Săndulescu - Iphigenia şi o Erinie, asistent univ. Mirabela Moroşanu şi Arina Cojocaru - Erinii, asist. univ. Emanuel Cristoiu - Egist, Bogdan Vosloban - Oreste, Mircea Neacşu - Zeus, Dan Dumbravă - Agamemnon. Studenţii Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius” au interpretat fragmente din operele autorilor tragediei greceşti, între care: Eschil (525-456 î.Chr.), Sofocle (497-406 î.Chr.) şi Euripide (485-406 î.Chr.). De asemenea, au prezentat şi fragmente din operele lui Jean Giraudoux (1882-1944) şi Jean Paul Sartre (1905-1980).

Prezent la eveniment, primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, a declarat, în încheierea spectacolului: „Muzeul callatian este păstrătorul unui patrimoniu cultural şi şi-a asumat rolul de pol organizator al evenimentelor culturale din localitate. Mulţumim conducerii muzeului, care a avut această iniţiativă şi îi asigurăm de sprijinul nostru în continuare”. Seara a continuat cu vizite prelungite la muzeul callatian.



12