Ziua Limbii Tătare, marcată la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Spectacol cu poezie, muzică, dans şi... preparate culinare

Ziua Limbii Tătare, marcată la Constanţa

Cultură 12 Mai 2014 / 00:00 1036 accesări

Sute de membri ai comunităţii turco-tătare din întreg judeţul au umplut, ieri, până la refuz sala Casei de Cultură a Sindicatelor, cu ocazia manifestărilor culturale „Güzel tǐlǐm - Limba noastră cea frumoasă“. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), cu prilejul Zilei Limbii Tătare, marcată pe data de 5 mai.

Programul complex a cuprins un spectacol cu muzică şi dansuri tradiţionale ale ansamblurilor tătăreşti din judeţ, îmbinat cu momente de poezie în limba tătară, versurile fiind recitate de elevi care frecventează cursurile de limba tătară organizate în cadrul Şcolii Comunitare a UDTTMR. Totodată, în holul de la intrarea în instituţie au avut loc o prezentare de preparate tradiţionale turco-tătare, dar şi un eveniment editorial: lansarea volumului „Din lirica tătară“, semnat de Neriman Ibraim şi Nuredin Ibram.

LIMBA TĂTARĂ, SĂRBĂTORITĂ DOAR ÎN ROMÂNIA Manifestările de ieri au avut un caracter multietnic, în sală fiind prezenţi nu doar membri ai etniei tătare, multiculturalismul reprezentând o valoare specifică regiunii Dobrogea. De altfel, România este singura ţară în care există oficial Ziua Limbii Tătare, sărbătorită pe 5 mai, odată cu adoptarea Legii nr. 256/2010, după cum a explicat şi preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep.

„Tătarii din toate colţurile lumii vorbesc aceeaşi limbă, însă doar aici, în România, sărbătorim Ziua Limbii Tătare şi este un lucru extraordinar. Poezia este foarte apropiată de limbă şi de aceea am organizat şi un concurs de versuri în limba tătară. Interpreţii şi dansatorii din ansamblurile Uniunii au pregătit un spectacol complex, majoritatea fiind elevi şi tineri, prin care trebuie să ducem tradiţiile mai departe, gândindu-ne la viitor. De aceea am şi ales ziua de duminică, atunci când ei nu sunt la şcoală“, a spus Gelil Eserghep.

Preşedintele UDTTMR s-a mai declarat încântat de faptul că foarte mulţi români au venit să serbeze, alături de tătari, evenimentul. „Sunt şi foarte mulţi români în sală, ceea ce spune totul despre caracterul multicultural al proiectelor noastre. Mulţi au venit cu prieteni, colegi şi persoane apropiate. Spectacolul este unul foarte frumos şi, în esenţă, prin el sărbătorim bucuria de a trăi, de a ne mai detaşa de problemele de zi cu zi“, a mai menţionat Gelil Eserghep.

DIN DOBROGEA MULTICULTURALĂ Prezent în sala de spectacole a fost şi noul subprefect al Constanţei, Ersun Anefi, care va fi învestit oficial în această săptămână. „Este un eveniment cultural important pentru comunitatea turco-tătară, la care ne-am mobilizat serios. Identitatea noastră se păstrează prin intermediul limbii şi al obiceiurilor. Comunităţile etnice din Dobrogea convieţuiesc în continuare în mod constructiv, iar comunitatea tătară este un pilon puternic pentru caracterul multicultural al Dobrogei“, a subliniat Ersun Anefi.

În cadrul spectacolului au evoluat zeci de elevi ai ansamblurilor tătăreşti, precum Ansamblul Mini Karadeniz şi Ansamblul Karadeniz din Constanţa, Ansamblurile Karasu, Mini Karasu şi Kiskene din Medgidia, Ansamblul Cansu din Techirghiol, Ansamblul Yildizlar din Mihail Kogălniceanu, Ansamblul Kanara din Ovidiu, Corul Kobadin Kizlari şi Ansamblul Canlar din Cobadin. Pe lângă dansatori, în cadrul spectacolului au mai evoluat şi o serie de tineri solişti, care au interpretat cântece în limba tătară. Programul artistic a mai inclus şi o scenetă. Ampla manifestare s-a derulat de-a lungul a trei ceasuri, în care tătarii au petrecut o după-amiază deosebită, în propriul stil cultural-tradiţional.

Taguri articol


12