Actorul constănțean Mihai Sorin Vasilescu împlineşte 62 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Actorul constănțean Mihai Sorin Vasilescu împlineşte 62 de ani

Cultură 28 Martie 2017 / 18:04 1919 accesări

Miercuri, 29 martie, îi urăm LA MULŢI ANI ŞI LA CÂT MAI MULTE ROLURI ŞI APLAUZE actorului Mihai Sorin Vasilescu, unul dintre cele mai mari talente ale scenei constănţene. Excelează în rolurile comice, dar a dovedit în repetate rânduri că şi-ar fi putut exploata mai mult resursele în direcţia tragicului. Rolul principal din „Cabinierul” de Ronald Harwood, dar şi rolul din „Uciderea lui Gonzago” o dovedesc cu prisosinţă.

A absolvit IATC-ul din Bucureşti şi a jucat mai întâi la Botoşani, venind la Teatrul „Fantasio“ în 1983. A fost chiar director la „Fantasio” timp de 11 ani, realizând Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă din Constanţa. Din 2004 este actor al Teatrului de Stat Constanţa. Pe lângă partiturile din spectacolele de revistă, fişa lui de creaţie cuprinde roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Brecht, Durrenmatt, Victor Ion Popa şi alţii. A fost distribuit şi în filmele „A doua cădere a Constantinopolului”, „Milionar de weekend”, „Tinereţe fără tinereţe”, „Dacă bobul nu moare”.

La trei ediţii ale Festivalului Naţional al Teatrelor de Revistă (1992, 1994, 1995) a primit Premiul „Matei Millo”, o altă distincţie fiind Premiul Asociaţiilor Umoriştilor Români pentru rolul Falstaff, în1996.

● Vineri, 31 martie, de la ora 19, îl vom putea aplauda pe Mihai Sorin Vasilescu în piesa „Uciderea lui Gonzago”, de dramaturgul bulgar contemporan Nedialko Iordanov. Interpretează, ce altceva?, rolul unui actor. Alături de el vor urca pe scenă Tani Ştefu, Dana Dumitrescu, Andu Axente, Georgiana Mazilescu, Cosmin Mihale, Dan Cojocaru, Alina Manţu, Remus Archip, Adrian Dumitrescu, Maria Lupu, Andrei Cantaragiu, Florentin Roman, Alexandru Medveghi, Alexandru Iacov şi Abdul Cair Latip. Piesa pune reflectorul pe soarta unor personaje marginale din cea mai celebră dramă shakespeariană, soarta actorilor piesei de teatru puse în scenă de prinţul Hamlet cu scopul de a expune fratricidul unchiului său. Autorul aduce astfel în atenţia publicului rolul şi destinul actorului într-un regim totalitar. Regia artistică îi aparţine lui Ion Sapdaru, muzica este semnată de Marian Stârcea, costumele, de Alina Dincă, iar decorurile, de Mihai Pastramagiu.

● Sâmbătă, 1 aprilie, la ora 19, Teatrul de Stat prezintă spectacolul documentar „Jurnal de România. Constanţa”, în regia Lidiei Carmen Vidu, un colaj de monologuri autentice ale celor şase curajoase actriţe Mirela Pană, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla, Florina Stănculeț, Laura Iordan Adrian, Alina Manțu. Grafica şi editarea video sunt realizate de Cristina Baciu, iar scenografia şi costumele, de Lăcrămioara Dumitrașcu.

● Duminică, 2 aprilie, de la ora 19, publicul constănţean va petrece din nou la „Nunta lui Figaro” de Pierre Beaumarchais. Celebrul bărbier va fi interpretat, pe scena TSC, de Tani Ştefu. Alături de el, Bogdan Caragea, Luiza Sarivan, Luiza Martinescu, Cristina Oprean, Lana Moscaliuc, Cosmin Mihale, Florentin Roman, Laura Crăciun, Ionuţ Alexandru, Dan Cojocaru, Alexandru Iacov, Daniela Ivanciu se vor întrece în replici de un umor care nu şi-a pierdut savoarea la mai mult de 200 de ani de când au fost rostite pentru prima dată. Regia este semnată de Cristian Ioan, iar scenografia, de Gabriela Nicolaescu. Piesele din seria Figaro sunt satire la adresa aristocraţiei franceze şi au fost cenzurate, la vremea când au fost scrise, de regele Ludovic al XVI-lea. Totuşi, când au primit aprobarea de a fi jucate, s-au bucurat de un mare succes chiar şi în rândul aristocraţilor. Opera lui Mozart cu acelaşi titlu a fost cântată pentru prima dată în 1786, la doi ani după debutul piesei de teatru.



12