„Avusturya! Austria!”, destin și memorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Povești de viață, într-o expoziție

„Avusturya! Austria!”, destin și memorie

Monden 11 Iunie 2015 / 00:00 461 accesări

„Avusturya! Austria!” este numele ineditei expoziții care poate fi văzută, până în ultima zi a lunii iunie, în holul central al Bibliotecii Județene Constanța (BJC) „Ioan N. Roman”. Fotografii de familie sau de la locul de muncă, extrase din presa vremii, documente din arhive și mărturii ale imigranților turci sau kurzi, pentru care Austria a devenit o a doua casă, alcătuiesc această expoziție foto-documentară organizată de Forumul Cultural Austriac (FCA).

A FI IMIGRANT KURD ȘI TURC ÎN AUSTRIA „După cel de-al Doilea Război Mondial, Austria ducea lipsă de forță de muncă, fapt pentru care în 1964 a fost încheiat un tratat între Austria și Turcia conform căruia Austria invita muncitori imigranți din Turcia pe termen limitat, pentru a remedia acest deficit. Mulți dintre aceștia, însă, au rămas în Austria, aducându-și treptat rudele, iar minoritatea turcă este astăzi a treia ca mărime, după imigranții germani și sârbi. Expoziția „Avusturya!” spune poveștile individuale din prima generație de muncitori despre ce înseamnă a fi imigrant kurd și turc în Austria, fiind completată de informații istorice, economice, socio-economice și politice”, se arată în prezentarea oferită de FCA.

„Suntem prima bibliotecă din România care găzduiește o astfel de activitate, lucru care ne onorează”, a spus, marți seară, amfitrioana manifestării, dr. Corina Apostoleanu, director interimar al BJC, la vernisajul expoziției. Evenimentul s-a desfășurat în prezența directorului FCA, Elisabeth Marinkovic, și a coordonatorului de proiect Ali Ozbaş.

JUMĂTATE DE SECOL CONCENTRATĂ ÎN MĂRTURII „Expoziția se bazează pe experiențele acumulate de cei care, în urmă cu 50 de ani, au imigrat fără să știe încotro, sperând că li se vor îndeplini dorințele și speranțele cu care au plecat la drum. Temerile și prejudecățile pe care le-au avut la început au dispărut, iar Austria a devenit centrul existenței lor, a copiilor și a nepoților.  Acum, copiii și nepoții se simt străini în Turcia, țara lor de origine (...) și chiar dacă cei din prima generație nu vorbesc corect germana, copiii și nepoții vorbesc curent această limbă, uitând turca sau kurda de origine”, a menționat Ali Ozbaş.

FILME PREMIATE În cadrul evenimentului multicultural au avut loc și proiecțiile a trei filme distinse cu premii. Două proiecții au fost în aula BJC - „Deine Schönheit ist nichts wert... / Frumuseţea ta nu valorează nimic...” (Austria, 2012) și „Kuma / A doua soție” (Austria, 2012) -, iar cealaltă, la Cityplex - „Risse im Beton / Fisuri în beton” (Austria, 2014).



12