Când vor fi restaurate obiectivele istorice ale județului?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Când vor fi restaurate obiectivele istorice ale județului?

Administrație 20 Noiembrie 2016 / 13:23 1808 accesări

CJC ar urma să aloce fonduri pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa

CJC ar urma să aloce fonduri pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa

Nu de puține ori s-a spus că Dobrogea stă pe o mină de aur neexploatată. Nu vă gândiți la metalul strălucitor, ci la vestigiile istorice, care, din păcate, nu sunt puse în valoare așa cum se cuvine. Cine nu crede acest lucru poate doar să arunce o privire la clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, la Edificiul Roman cu Mozaic, la cetatea Carsium din Hârșova sau la cetatea Histria din Istria și va constata cât de degradate sunt. După mai multe vizite la obiectivele istorice din județ și după o serie de dezbateri publice, conducerea Consiliului Județean Constanța pare-se că a găsit soluții și bani pentru restaurarea unor monumente istorice de valoare inestimabilă.

Dobrogea, o străveche vatră de istorie și cultură, mustește de monumente istorice. Numai că, după cum cotidianul nostru nota într-o ediție anterioară, acestea se află în moarte clinică. Cine nu crede acest lucru poate doar să arunce o privire la clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, la Edificiul Roman cu Mozaic, la cetatea Carsium din Hârșova sau la cetatea Histria din Istria și va constata cât de degradate sunt. Despre mormântul Hypogeu din zona restaurantului Zorile este inutil să aducem vorba, pentru că suntem convinși că puțini constănțeni știu de existența acestui monument. Nu de alta, dar din 1988, când a fost descoperit, accesul publicului a fost interzis, din cauza fragilității monumentului. Însă autoritățile județene promit că soarta Hypogeului și a celorlalte monumente amintite se va schimba.

BANI PENTRU CONSERVAREA EDIFICIULUI ROMAN CU MOZAIC

După mai multe vizite la obiectivele istorice din județ și după o serie de dezbateri publice, conducerea Consiliului Județean Constanța (CJC) pare-se că a găsit soluții și bani pentru restaurarea unor monumente istorice de valoare inestimabilă. În acest sens, consilierii județeni se vor întruni marți, 22 noiembrie, într-o ședință în cadrul căreia vor analiza o serie de proiecte privind restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a unor obiective aflate în patrimoniul cultural și istoric. Printre punctele puse în discuție se numără „restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic”, „salvarea şi punerea în valoare a mormântului pictat Hypogeu”, „reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa” și „restaurarea, conservarea, amenajarea şi valorificarea cultural-turistică a cetăţii Carsium“. Tot în această ședință, aleșii vor dezbate un proiect de hotărâre privind reabilitarea şi modernizarea Drumului Judeţean 223, tronsonul Cernavodă - Rasova - Aliman - Ion Corvin. Interesant este că despre reabilitarea acestui troson de drum se discută de mai bine de doi ani, însă până acum nu s-au găsit fondurile necesare. Cu o lungime de 40 de kilometri, DJ 223, care leagă partea de nord de cea de sud a judeţului, devine impracticabil, fiind inundat pe sectoare întregi ori de câte ori plouă mai puternic sau când nivelul Dunării creşte prea mult. Sătule să o tot cârpească, autorităţile judeţene au întocmit un proiect pentru reabilitarea arterei. „Costurile pentru reabilitarea acestei rute sunt imense, pentru că proiectul prevede, pe lângă asfaltarea propriu-zisă, şi lucrări de înălţare şi consolidare, dorindu-se ca strada să fie, totodată, şi dig de protecţie la Dunăre”, au spus reprezentanţii CJC, în urmă cu ceva vreme. Potrivit președintelui CJC, Horia Țuțuianu, refacerea acestei porţiuni de drum se va face din fonduri europene. „Valoarea estimată a lucrărilor este de 34 milioane euro“, a punctat Țuțuianu.



12