Ce s-a întâmplat de fapt la Petromidia? Vezi filmul tragediei!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şase răniţi, dintre care patru grav

Ce s-a întâmplat de fapt la Petromidia? Vezi filmul tragediei!

Eveniment 22 August 2016 / 21:08 24211 accesări

O deflagraţie cumplită a transformat, luni seară, Rafinăria Petromidia într-un infern. La ora 18.03, o voce disperată anunţa prin linia unică de urgență 112 că la Petromidia a avut loc o explozie imensă şi că oamenii ard de vii. Şase persoane au fost grav rănite. Imediat după deflagrație, autoritățile au activat planul roșu de acțiune, alertând toate instituțiile de intervenție în situații de criză. Şi pentru că informaţiile au fost extrem de puţine, compoziţia fumului produs în urma deflagraţiei a stârnit îngrijorări fireşti, existând suspiciuni legate de faptul că elementele chimice dispersate în atmosferă de incendiu ar fi fost otrăvitoare. Citiţi în pagina 12 ce au spus specialiștii de la Mediu aflaţi la faţa locului despre compoziţia aerului şi riscurile potenţiale şi poziţia oficială a Petromidia.

O deflagraţie cumplită a transformat, luni seară, Rafinăria Petromidia într-un infern. La ora 18.03, o voce disperată anunţa prin linia unică de urgență 112 că la Petromidia a avut loc o explozie imensă şi că oamenii ard de vii. Imediat, şase autospeciale de stingere, o autospecială pentru tratarea victimelor multiple şi o autospecială de cercetare şi decontaminare, două ambulanțe SMURD şi trei ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Judeţean (SAJ) s-au deplasat la faţa locului, făcând imposibilul în trafic, deoarece pe podul rutier de la intrarea în Năvodari se circula în coloană.

Au fost activate şi toate instituţiile cuprinse în planul de cod roşu pentru situaţii de urgenţă: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, care au intervenit imediat, Prefectura, Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Muncipiului Constanţa.

Echipele de intervenţie de pe ambulanţe şi autospeciale au identificat patru victime cu arsuri grave şi doi bărbaţi intoxicaţi cu fum. Cei şase pacienţi au fost transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde s-a stabilit trasabilitatea pacienţilor, a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ, dr. Claudia Tatarici. Unul dintre medicii care au intervenit pentru salvarea victimelor a declarat că pacientul care a suferit arsuri de gradul 3 pe 99% din suprafața corpului are 48 de ani şi este în stare critică. Bărbatul este ventilat mecanic, iar medicii sunt extrem de rezervați în privința șanselor de supraviețuire.

În acest context, subprefectul Constanței, Levent Accoium, aflat şi el la faţa locului, a declarat: "Din informațiile pe care le dețin, în afara victimei care are arsuri pe o suprafață de 90% din corp, o alta are arsuri pe 40 - 50% din corp, a treia pe 20% din corp, iar a patra este în curs de evaluare”.

Potrivit secretarului de stat în MAI, dr. Raed Arafat, ”doi pacienți sunt în stare foarte gravă și necesită îngrijiri pe Terapie Intesivă; ei vor fi transportați la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” din București. Alți doi, care au arsuri mai mici pe suprafața corpului vor fi transportați la Spitalul de Arși din București. Mai sunt încă doi pacienți, cu intoxicație cu fum, care rămân la SCJU din Constanța”.

STAREA VICTIMELOR

Luni seară, la ora 20.45, starea victimelor era următoarea: una dintre victime, bărbatul care a suferit arsuri de grad 3 pe 99% din suprafața corpului era în stare deosebit de gravă. Un alt bărbat, de 34 de ani, a suferit arsuri de gradele 2 şi 3 pe 20% din suprafaţa corpului. O altă victimă, un bărbat de 49 de ani, prezintă arsuri de gradul 3 pe 25% din suprafaţa corpului. Cea de-a patra victimă, un bărbat în vârstă de 54 de ani prezintă arsuri de gradele 2 şi 3 pe 24% din suprafaţa corporală. Ceilalţi doi pacienți au fost diagnosticaţi cu intoxicație cu fum.

În jurul orei 22.00, două aparate de zbor SMURD au aterizat pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu pentru preluarea victimelor aflate în stare gravă șitransportarea lor la unități sanitare din București. Din cauza vremii nefavorabile din Capitală, aparatele de zbor ale SMURD nu au putut efectua deplasarea. Astfel, răniții au fost transportați cu ambulanțele.

CE S-A ÎNTÂMPLAT DE FAPT?

“Din primele date, a explodat o butelie de azot, însă urmează să stabilim ce s-a întâmplat mai exact. La acest moment arde într-o tubulatură de ventilație, dar incendiul este localizat și se lucrează la lichidarea lui. Situația este sub control, a fost oprit curentul electric, nu se pune problema de evacuare a populației”, declara, la momentul intervenţiei, Gheorghe Daniel Popa, inspector-șef ISU Dobrogea. Potrivit purtătorului de cuvânt al Rompetrol, Roxana Clinciu, la ora 18,56, incendiul fusese stins, iar situația este sub control. Surse din cadrul Rafinăriei au precizat că a explodat un rezervor de azot şi a luat foc şi o instalaţie pompare benzină. Subprefectul Constanței, Levent Accoium, concluzionează: “Incendiul a izbucnit în urma unei explozii. Specialiștii ISU Dobrogea urmează să stabilească împrejurările exacte în care incidentul a avut loc".

Reprezentanţii ISU Dobrogea au declarat, la finalul intervenţiei: “Flacăra a fost stinsă înainte de producerea unei explozii sau de propagarea ei la celelalte rezervoare din apropiere”.

Potrivit directorului Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa, Eugen Bola, s-ar părea că incendiul a izbucnit atunci când angajaţii schimbau o piesă de la o conductă a unei instalaţii de platformă. „Din cauza temperaturii foarte mari, 360 de grade, arsurile sunt foarte mari la patru victime”.

COMUNICAT OFICIAL PETROMIDIA

„În cursul acestei zile, în jurul orei 18.00, pe platforma Petromidia a avut loc un incident în zona instalaţiei de distilare în vid. Incendiul a fost neutralizat, iar zona incidentului a fost pusă în siguranţă. Pentru neutralizarea incendiului au intervenit Echipajele de pompieri ale rafinariei Petromidia, alături de cele de la ISU Dobrogea şi de la Staţia de Pompieri Midia-Năvodari. În timpul incidentului au fost rănite 4 persoane. În acest moment cei patru se află la spital sub supraveghere medicală. La nivelul companiei s-a constituit o echipă formată din specialişti şi a fost demarată o anchetă oficială pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident. Reprezentaţii companiei sunt în legatură directă cu colegii afectaţi şi cu familiile lor şi le acordă tot sprijinul necesar. În acest moment, orice pericol a fost îndepărtat. Instalaţia afectată este oprită, activitatea rafinăriei fiind redusă. Reprezentanţii Rompetrol Rafinare au luat toate măsurile necesare alături de autorităţile responsabile pentru operarea în siguranţă a rafinăriei”.

FUM OTRĂVITOR? CE SPUN SPECIALIŞTII CĂ TREBUIE SĂ FACEM ÎN ACEST CAZ!

Şi pentru că informaţiile au fost extrem de puţine, compoziţia fumului produs în urma deflagraţiei a stârnit îngrijorări fireşti. În acest sens, preşedintele Senatului Universităţii Politehnice din Bucureşti şi preşedinte al Comisiei de Inginerie Chimică, Inginerie Medicală, Ştiinţa Materialelor şi Nanomaterialelor, Ecaterina Andronescu, chimist de profesie, a declarat: ”Oamenii să stea în casă, preventiv. Nu este azot, pentru că azotul nu arde. Doamne ferește să fie acid azotic. Riscul este foarte mare pentru tot ce este viu pe pământ. Totul arde. Totul este pârjolit. Vaporii sunt îngrozitor de toxici, de corozivi, pot provoca arsuri grave. Pielea se colorează în galben - maroniu. Dacă miroși acid azotic îți arde căile respiratorii, însă este greu să faci supoziții. Trebuie să aflăm ce este acolo. Este extrem de îngrijorător”.

La fața locului s-au deplasat şi angajați ai Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Constanța, cu un laborator mobil, care au demarat operațiuni de măsurare pentru a stabili nivelul de poluare atmosferică și dacă există riscuri pentru populație. ”La fața locului au ajuns echipe de specialiști care efectuează măsurători cu ajutorul unui laborator mobil. Din punctul nostru de vedere nu există recomandări pentru populație. Nu sunt riscuri”, a declarat, în exclusivitate pentru Telegraf, directorul Gărzii de Mediu - Comisariatul Județean Constanța, Marian Rîșnoveanu. Și directorul Agenției Județene pentru Protecția Mediului Constanța, Monica Lavinia Zaharia, liniștește populația: ”Un chimist din cadrul Agenției s-a deplasat la fața locului imediat și a prelevat probe de aer. Din primele informații pe care le avem, pentru că incendiul a fost lichidat, nivelul compușilor organici volatili emanați din aer a început să scadă și să se întoarcă la valorile normale. Mai multe informații vom avea mâine dimineață (23 august - n.r.)”. Și directorul Agenției de Mediu a liniștit populația și a spus că nu sunt pericole.

O comisie mixtă, formată din specialişti ai Rompetrol şi ISU „Dobrogea”, va efectua o anchetă pentru a stabili cauza exactă a producerii incendiului. De asemenea, ITM va declanşa o anchetă pentru a stabili cine se face vinovat de producerea incendiului şi dacă angajaţii au respectat regulamentul de protecţie a muncii.

IATĂ COMUNICATUL OFICIAL AL ISU „DOBROGEA“ DESPRE INTERVENȚIA DE LA PETROMIDIA:

Echipajele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situați de Urgență al Județului Constanța au intervenit cu tehnica specifică pentru gestionarea evenimentului produs în urmă cu câteva ore, pe platforma rafinăriei de la Midia Năvodari. După primirea apelului prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112, la locul indicat s-au deplasat de urgență 37 de pompieri, cu 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD, o autospecială de transport personal și victime multiple, o autospecială CBRN și cinci ambulanțe SAJ. Planul Roșu de intervenție activat la nivelul județului a permis acțiunea în sistem integrat a echipajelor angrenate la fața locului, salvarea imediată a persoanelor aflate în dificultate și limitarea pericolul de propagare la vecinătăți. De asemenea, în zona de manifestare, specialiștii CBRN, în colaborare cu cei ai operatorului economic, au efectuat măsurători ale emisiilor din aer, nefiind înregistrate valori care să pună în pericol viața comunităților din proximitate şi nici a celor din amplasament. Misiunea a fost una dificilă, însă coerența și efortul concertat al forțelor din teren au condus la lichidarea incendiului în mai puțin de două ore. Salvatorii ai reușit, de asemenea, recuperarea celor 6 persoane afectate (4 rănite grav și două intoxicate cu fum) și predarea acestora echipajelor specializate în vederea transportării la Unitatea de Primiri-Urgențe a Spitalului Clinic judeţean Constanţa.

290 DE ZILE S-AU SCURS DE LA ULTIMUL ACCIDENT DE MUNCĂ PE PLATFORMA PETROMIDIA

Reamintim că, în decembrie 2008, cu doar câteva zile înainte de Crăciun un incendiu puternic era anunţat la rafinăria Petromidia. În octombrie 2009 un muncitor îşi pierdea viaţa în urma unui accident de muncă la Petromidia. O lună mai târziu, alţi trei muncitori au murit arşi de vii. Potrivit raportului de investigaţie, vinovaţi au fost angajaţii morţi.

Citește și:

Plan Roșu: Deflagrație puternică la Rafinăria Petromidia

Aer otrăvit după explozie? Staţi în casă şi închideţi geamurile!

Comunicat oficial Petromidia



12