Cele două state coreene reiau negocierile de pace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În plină alertă militară

Cele două state coreene reiau negocierile de pace

24 August 2015 / 00:00 560 accesări

Oficiali de rang înalt nord şi sud-coreeni au reluat, ieri, negocierile, într-o încercare de a dezamorsa tensiunile din urma unui schimb de focuri de artilerie, joi, care a adus peninsula în pragul unui conflict armat, relatează Reuters. Întâlnirea în satul armistiţiului, Panmunjom, situat în zona demilitarizată (DMZ), a început sâmbătă seara, în timp ce ambele părţi se aflau în stare de alertă militară, imediat după expirarea unui ultimatum prin care Phenianul a cerut Seulului să oprească mesajele de propagandă difuzate la difuzor, ameninţând cu o acţiune militară. Reuniunea a fost întreruptă ieri dimineaţă, înainte de zori.

Negocierile au avut loc în Casa Păcii a Coreei de Sud, situată imediat la sud de corturile albastre mult-fotografiate din Panmunjom, locul în care oficiali de rang inferior au purtat negocieri în februarie 2014, dar fără să ajungă la un rezultat. Negocierile au fost întrerupte de ambele părţi, care au dorit să se consulte cu guvernele lor, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap. ”Coreea de Nord cere să se oprească propaganda la difuzoare, în timp ce Coreea de Sud nu o poate face fără să obţină ceva în schimb”, a explicat un oficial sud-coreean.

Cele două Corei se află teoretic în stare de război, deoarece Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu - semnat la Panmunjom - şi nu cu un tratat de pace, iar relaţiile intercoreene sunt practic blocate după scufundarea unei nave coreene de război, în 2010. Phenianul a negat orice responsabilitate. Criza a escaladat joi, când Nordul a tras patru obuze în Sud, potrivit Seulului, care a răspuns cu 29 de focuri de baraj de artilerie. Phenianul a declarat o cvasi-stare de război în zone din prima linie şi a dat ultimatum Seulului să oprească difuzoarele. Ultimatumul a expirat sâmbătă, fără să se raporteze incidente.

ONU, SUA şi China, singurul aliat al Nordului izolat, au îndemnat la calm. SUA, care au 28.500 de oameni în baze militare în Coreea de Sud, efectuează exerciţiile militare comune anuale cu Sudul. Phenianul condamnă regulat manevrele drept o pregătire de război. În pofida negocierilor, militarii nord-coreeni au rămas în stare de alertă ridicată. Armata nord-coreeană se afla ieri în poziţie de luptă, un număr dublu faţă de obicei de piese de artilerie fiind mobilizate la linia de demarcaţie, iar majoritatea flotei sale de submarine - peste 50 - nu se aflau în baze.



Ştiri recomandate

12