Contract-record pentru Lewis Hamilton

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Automobilism / Campionatul Mondial de Formula 1

Contract-record pentru Lewis Hamilton

Sport 23 Noiembrie 2017 / 15:35 1014 accesări
Sebastian Vettel a obținut a treia victorie din carieră la Interlagos

Sebastian Vettel a obținut a treia victorie din carieră la Interlagos

Constructorul german de automobile Mercedes pregătește un contract-record, în valoare de 120 milioane lire sterline (135 milioane euro), pentru pilotul britanic Lewis Hamilton, cvadruplu campion mondial de Formula 1, contractul urmând să fie valabil pentru sezoanele 2019, 2020 și 2021. Cu un salariu anual de 45 milioane euro, Hamilton va deveni cel mai bine plătit pilot de Formula 1 din toate timpurile, depășindu-l pe germanul Sebastian Vettel, care și-a prelungit anul acesta contractul cu Ferrari, pentru următoarele trei sezoane, cu un salariu de 40 milioane euro pe an.

În vârstă de 32 ani, Lewis Hamilton a cucerit în acest sezon al patrulea său titlu de campion mondial, după cele obținute în 2008, 2014 și 2015, devenind cel mai titrat pilot britanic din istoria Formulei 1.

S-a născut pe 7 ianuarie 1985, la Stevenage. Bunicii din partea tatălui au emigrat din Grenada în 1950 și s-au stabilit în Anglia. Tatăl său, Anthony, un mare fan al atletismului, a fost impresionat de performanțele lui Carl Lewis, câștigător a patru medalii de aur la JO 1984, de la Los Angeles, și a pus prenumele copilului său după numele marelui campion american.

Lewis a început să concureze în curse de karting la vârsta de opt ani, dar, în același timp, a cochetat și cu fotbalul. Hamilton a fost coleg în echipa liceului cu actuala vedetă de la Manchester United, Ashley Young! A mai practicat cricket, baschet și atletism, fiind specialist în aruncarea suliței, a discului și în proba de 800 m.

Când avea 10 ani, Hamilton l-a întâlnit pe omul care i-a marcat cariera. La o competiție auto, Lewis s-a apropiat de Ron Dennis și i-a cerut un autograf, spunându-i că își dorește ca, într-o zi, să piloteze pentru echipa de la Woking. Amuzat, patronul McLaren i-a scris puștiului pe bucata de hârtie: „Caută-mă peste vreo nouă ani, am să-ți ofer ceva atunci”. Însă nu au fost necesari atâția ani, ci numai trei: în 1998, Lewis a fost cooptat în programul McLaren de perfecționare a piloților. Ron i-a călăuzit cariera tânărului Hamilton în următorii zece ani, iar puștiul nu și-a dezamăgit mentorul, urcând treaptă cu treaptă spre marea perfomanță.

Hamilton a trecut prin Formula A, Formula Super A, Formula Renault, Formula 3 și GP2, anticamera Formulei 1. La sfârșitul lui 2006, el s-a încoronat câștigător al campionatului GP2, iar Ron Dennis a ajuns la concluzia că tânărul pilot este copt pentru a fi aruncat în lupta de pe pistele Marelui Circ. De altfel, la McLaren era nevoie de un coechipier pentru vedeta Fernando Alonso, angajarea campionului spaniol fiind anunţată încă de la sfârșitul anului 2005. Nici Juan Pablo Montoya și nici Kimi Raikkonen nu s-au bucurat de posibilitatea de a deveni „locotenentul” lui Alonso, așa că au plecat, primul spre cursele de pe continentul nord-american, iar al doilea la Ferrari. Dennis s-a gândit că Lewis ar avea multe de învățat de la experimentatul dublu campion mondial, așa că i-a oferit protejatului său volanul celui de-al doilea monopost McLaren-Mercedes.

Două victorii și alte șapte clasări pe podium în primele nouă curse ale sezonului l-au transformat pe tânărul debutant într-un serios candidat la titlul mondial. Însă certurile din sânul echipei, scandalul de spionaj în care a fost implicat team-ul McLaren și lipsa de experiență care l-a împins la câteva greșeli copilărești l-au făcut pe Hamilton să eșueze în ultima etapă! Totuși, evoluția sa din 2007 a fost încununată cu locul secund în ierarhia piloților, Hamilton acumulând 109 puncte - unul mai puțin decât Raikkonen - și câștigând patru curse. Performanțe care reprezintă cel mai bun debut al unui pilot în istoria Formulei 1!

La sfârșitul sezonului, Fernando Alonso a plecat de la McLaren, fiind înlocuit de finlandezul Heikki Kovalainen. Un pilot talentat, dar care nu are anvergura lui Hamilton, astfel că britanicul a devenit „vioara întâi” în echipa lui Ron Dennis. Sezonul 2008 a adus pe pistă un Hamilton mai experimentat, care a câștigat cinci curse și s-a clasat pe podium în alte cinci Grand Prix-uri. Astfel, Hamilton a devenint primul englez campion mondial în F1 după 12 ani. Precedenta performanță fusese înregistrată de Damon Hill, în 1996.

Din nefericire, în anii care au urmat Lewis Hamilton nu a putut împiedica declinul echipei McLaren. Deși a câştigat curse în continuare, el nu a mai reușit să urce mai sus de locul 4 în clasamentul piloților. Căutând o nouă provocare, britanicul a acceptat oferta Mercedes pentru a evolua din 2013 la team-ul german, în locul lui Michael Schumacher.

Noile reguli și noile motoare adoptate pentru sezonul 2014 au transformat Mercedes într-un competitor solitar. Hamilton a câștigat 11 curse din 19, șase în plus față de Rosberg, cucerind al doilea titlu din carieră. Lewis devenea primul pilot care câștigă un titlu mondial la piloți pentru Mercedes după succesul lui Juan Manuel Fangio, în 1955, și primul dublu campion britanic după Jackie Stewart în 1971.

Au urmat trei sezoane în care Mercedes și-a confirmat superioritatea, iar titlurile mondiale la piloți au fost cucerite de Hamilton (2015 și 2017) și de Rosberg (2016), anul trecut englezul fiind vicecampion mondial.

Evoluțiile lui Lewis Hamilton în cifre:

Sezoane de Formula 1: 11 (2007-2017)

Curse disputate: 207

Curse câștigate: 62

Clasări pe podium: 116

Pole-position: 72 (record)

Prima cursă: Marele Premiu al Australiei 2007

Prima victorie: Marele Premiu al Canadei 2007

Titluri de campion mondial: 4 (2008, 2014, 2015, 2017)

Citește și:

Vettel a câștigat Marele Premiu al Braziliei

Al patrulea titlu mondial pentru Lewis Hamilton

Hamilton e de neoprit: victorie și la Austin



12