EXCLUSIV! Români tratați ca sclavi după selecție EURES

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sclavagism modern sub nasul autorităților

EXCLUSIV! Români tratați ca sclavi după selecție EURES

Social 17 Aprilie 2016 / 15:03 1674 accesări

Mulți români care nu au un loc de muncă în țara lor aleg să urmeze drumul străinătății pentru a supraviețui și pentru a-și ajuta familiile, chiar dacă sunt nevoiți să facă munci grele, în agricultură. Spania, Italia sau Portugalia sunt doar câteva din țările în care românii sunt adesea exploatați în ferme. Nu de puține ori au fost cazuri în care s-a dovedit că românii, captivi în serele străinilor, erau abuzați crunt și plătiți mult mai prost decât li se promisese. Ei acceptau ușor, pentru că altfel ar fi ajuns pe străzi. Dacă în trecut majoritatea românilor plecau în țări străine fără să știe exact unde ajung, ce vor face sau dacă vor găsi de muncă, acum ei preferă să apeleze la rețeaua de joburi EURES, o reţea de cooperare constituită de serviciile publice de ocupare a forţei de muncă, al cărei obiectiv este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cele 28 de state membre ale UE, plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia. Iată însă că uneori nici măcar EURES nu îți garantează siguranța unui loc de muncă în străinătate. Zilele trecute, un român a relatat, pe pagina de Facebook a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), povestea unor conaționali care, plecați să muncească în agricultură în Portugalia, au ajuns acolo adevărați robi moderni - fără să fie plătiți pentru munca prestată. Nevoiți să muncească 16 ore pe zi cu spatele aplecat, ei s-au plâns cunoștințelor din România. ”Tocmai am primit un telefon de la o persoană care a plecat prin ANOFM la muncă în Portugalia, în domeniul agricol, şi care s-a plâns că românii sunt trataţi acolo precum sclavii pe plantaţie, fiind obligaţi să muncească 16 ore pe zi fără să fie plătiţi! Este vorba despre una dintre firmele portugheze care au făcut selecţia în februarie 2016, la Roman, în județul Neamţ. Românii iau țeapă şi atunci când apelează la EURES pentru a obţine un loc de muncă în străinătate?”, a scris românul, pe pagina de Facebook. La scurt timp a venit răspunsul din partea reprezentanților Agenției, cărora se pare că nu le este străină practica patronilor de ferme din Portugalia.

TREBUIE SĂ FACĂ SESIZARE ÎN ROMÂNIA La ferma Fazenda Nova din Portugalia, unde lucrătorii ar fi trebuit să muncească 8 ore pe zi și să primească, pentru că ar fi cules zmeură, 725 de euro brut pe lună, iar salariul ar fi trebuit să ajungă la aproape 1.200 de euro pe lună pentru 48 de ore muncite pe săptămână, au existat unele probleme, spun ei, care au fost însă rezolvate. ”Au existat unele nemulțumiri privind condițiile de cazare oferite în prima zi pentru lucrătorii români și privind salarizarea, situație care a fost confirmată ulterior și de către angajatorii portughezi. Au fost remediate problemele de la ferma Fazenda Nova și cei care au optat să rămână să lucreze acolo s-au declarat mulțumiți. Partea portugheză trimite informații periodic despre activitatea ce se desfășoară la fermă”, au scris reprezentanții ANOFM. Pentru a putea însă verifica situația de la ferma unde românii lucrează 16 ore pe zi și pentru a lua măsurile necesare, conducerea ANOFM a scris pe Facebook că așteaptă să fie contactată chiar de către românii exploatați.

FINANȚAREA UNEI CAMPANII ÎMPOTRIVA SCLAVAGISMULUI MODERN, RESPINSĂ

Problema românilor sclavi pe plantațiile străinilor vrea să o rezolve și Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii (CAPIMED), care a lansat anul trecut campania ”Vreau să lucrez legal în Europa mea!”, prin intermediul căreia luptă împotriva muncii la negru și a sclavagismului modern. Pentru a reprezenta oficial drepturile românilor care muncesc în ţările europene, Confederaţia a elaborat şi a trimis Departamentului de Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni proiectul pentru finanţarea campaniei. Ministerul Afacerilor Externe a respins însă dreptul proiectului de a fi finanţat, spun cei de la CAPIMED, care se plâng că nu au primit nicio motivaţie. ”Contestăm decizia Ministerului de Externe, prin Departamentul de Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, de a respinge proiectul ”Vreau să lucrez legal în Europa mea!” şi cerem Guvernului României să reevalueze poziţia acestuia faţă de nevoile reale ale românilor din diaspora”, a declarat președintele Confederației Naționale a Antreprenorilor Mici și Mijlocii, Carmen Luminița Andrei.



12