Fără arme nucleare, fără teroriști, noi cui am mai rămâne?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O lume minunată

Fără arme nucleare, fără teroriști, noi cui am mai rămâne?!

Externe 11 Aprilie 2016 / 16:11 586 accesări

În Japonia, la summitul G7, mai-marii lumii s-au... mobilizat din nou împotriva terorismului, cerând o acțiune mai puternică pentru eliminarea Statului Islamic și visând - chiar așa, visând - la o lume fără arme nucleare. Eternul refren fredonat pentru urechile din ce în ce mai... ciulite ale oamenilor de rând, cei care plătesc cu viața lor sau a celor dragi lor politicile de neînțeles ale onor conducerii, oriunde s-ar afla aceasta. Atentatorii vizează locuri aglomerate, o spune chiar mesajul unui islamist către mama sa, avertizând-o să nu iasă luni în locurile aglomerate din Anvers. Dar locurile sunt aglomerate de lumea de rând, nu de politicienii care au întărâtat teroriștii împotriva noastră. Acum este alertă în Belgia, pentru că mesajul islamistului către mama sa a fost luat în serios, însă nu același lucru s-a petrecut în Franța, unde atentatele de la Paris fuseseră anunțate cu patru luni înainte, degeaba!

O femeie din oraşul belgian Anvers a primit un apel telefonic de la fiul său, un islamist plecat să lupte în Siria, în care era sfătuită să nu meargă în locuri publice aglomerate luni, pe 11 aprilie. Poliţia, care cunoaşte identitatea femeii şi a fiului său, a acordat importanţă acestui mesaj, trupe suplimentare fiind trimise pentru a securiza spaţiile publice din Anvers. ”Este dificil să estimăm dacă aceste ameninţări sunt grave sau nu”, a afirmat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Anvers. ”Este posibil ca noile arestări de vinerea trecută să semnifice anihilarea reţelei teroriste de la Paris şi Bruxelles. Însă este clar că riscul de atentate nu este complet exclus”, a comentat Michel Liégeois, specialist în relaţii internaţionale şi terorism. ”Aşa cum s-a întâmplat după arestarea lui Salah Abdeslam, trebuie să ne întrebăm dacă faptul că Abrini este după gratii îi va încuraja pe anumiţi complici, necunoscuţi până în prezent şi care se simt ameninţaţi de anchetatori, să treacă la acţiune. Este posibil ca ei să vrea să acţioneze înainte de a fi reţinuţi”, a explicat profesorul şi cercetătorul Centrului de Studii privind Crizele şi Conflictele Internaţionale (UCL).

AVERTISMENT IGNORAT Un francez, fost militant islamist care revenise din Siria, a avertizat poliţia franceză despre atacurile teroriste din Paris, cu patru luni înainte de comiterea acestora, precizând că un anumit Abdelamid Abaaoud primise aprobare din partea reţelei Stat Islamic să comită atacuri în Europa. Nicolas, un francez de 31 de ani, ar fi atras atenţia Direcţiei Generale de Securitate Internă din Franţa (DGSI) în privinţa lui Abdelamid Abaaoud, a scris, luni, ”La Derniere Heure”. Bărbatul a revenit în Franţa din Siria pe 24 iunie 2015, după ce ar fi petrecut 16 luni în oraşul Raqqa, fieful reţelei teroriste Stat Islamic din Siria. Dezgustat de acţiunile şi planurile militanţilor teroriști, potrivit spuselor sale, Nicolas s-a predat autorităţilor turce, care l-au extrădat în Franţa. În timpul interogărilor de către poliţiştii francezi, bărbatul le-ar fi povestit despre viitoarele atentate teroriste din Paris şi Bruxelles, indicându-l pe Abaaoud ca organizator al atacurilor. Potrivit acestuia, Abaaoud, comandantul celulei teroriste din comuna Verviers din Franţa, unde au avut loc raiduri ale poliţiei franceze în ianuarie 2015, după atacul de la sediul publicaţiei ”Charlie Hebdo”, ar fi aparţinut forţelor speciale ale SI responsabile de monitorizarea spionilor şi a atentatelor comise în străinătate (Emni). Scopul acestor forţe speciale Emni este de a trimite militanţi pretutindeni în lume, pentru a comite atacuri violente, crime, pentru a recruta tineri sau pentru a aduce materiale chimice şi echipamente necesare fabricării de arme, a explicat Nicolas. ”Fiecare spion primeşte 50.000 de euro pentru a comite un atac în Europa”, a adăugat Nicolas, care l-ar fi cunoscut pe Abaaoud pentru că îi frecventa restaurantul deţinut în Raqqa. Pe data de 19 noiembrie 2015, la mai puţin o săptămână de la atentatele teroriste din Paris, soldate cu 130 de morţi, DGSI l-a interogat din nou pe Nicolas, care şi-a susţinut declaraţiile făcute în iunie. Abaaoud a murit într-un raid al poliţiei, pe 18 noiembrie, la Saint-Denis, fiind asociat şi cu atentatele teroriste din Bruxelles din 22 martie, soldate cu 32 de morţi.

ÎN LOC DE CONCLUZIE... Miniştrii de Externe ai statelor care fac parte din grupul ţărilor puternic industrializate (G7) au făcut apel, luni, la accelerarea luptei împotriva reţelei SI, pledând, de asemenea, pentru o lume fără arme nucleare, în urma unei reuniuni care a durat două zile, în oraşul japonez Hiroshima. Summitul a fost unul special, pentru că s-a bucurat de vizita istorică a secretarului de stat american, John Kerry, la memorialul oraşului, devenit simbol în urma atacului cu bombă atomică efectuat asupra sa.

Citește și:

Atacatorii de la Bruxelles vizaseră Franţa, dar s-au reorientat

Atentate sângeroase în Irak

Aeroportul din Bruxelles a fost redeschis

Weekend exploziv în Franța

Salah Abdeslam va fi extrădat către Franţa în zece zile

Un fost student la medicină din Senegal îi tratează pe militanţii SI în Libia

SI amenință SUA, Europa și Rusia cu noi atentate

Atac sinucigaș în Irak

Taguri articol


12