Nu există un termen-limită pentru iniţierea negocierilor Brexit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nu există un termen-limită pentru iniţierea negocierilor Brexit

Externe 25 Iulie 2016 / 17:23 570 accesări
Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat luni că nu există un termen-limită pentru Marea Britanie în ceea ce priveşte iniţierea negocierilor pentru ieşirea din Blocul Comunitar. Premierul britanic, Theresa May, i-a spus lui Juncker la începutul acestei luni că ţara sa speră să poarte discuţii pozitive cu UE în urma votului de la referendumul de pe data de 23 iunie, dar că are nevoie de timp pentru pregătirea negocierilor. Juncker a declarat pentru France 2 că nu există un termen-limită, din moment ce Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, în care sunt explicate procedurile de părăsire a UE, poate fi activat doar de Marea Britanie în acest caz. ”Aş fi preferat ca Marea Britanie să îşi prezinte scrisoarea de retragere, ca să zic aşa, cât de repede posibil, crezând că britanicii, mai ales cei care au vrut să părăsească UE, s-au pregătit pentru această posibilitate”, a spus Juncker.

Deocamdată, un lucru este cât se poate de sigur: Marea Britanie va pierde aproximativ 340 de miliarde de dolari în urma încetinirii sau amânării tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii (M&A) până în anul 2020, din cauza Brexitului, relevă un studiu recent realizat de firma de avocatură Baker & McKenzie. ”Încrederea şi credibilitatea stau la baza unei pieţe active de M&A. Pentru a recâştiga încrederea, Guvernul britanic va trebui să rezolve uriaşa problemă a negocierii unei noi relaţii comerciale cu UE cât mai rapid posibil. Altfel, vom intra pe un teren periculos”, scrie în raport Michael DeFranco, director pe M&A în cadrul Baker & McKenzie. Estimările de mai sus se bazează pe un scenariu conform căruia Brexitul va genera un populism în creştere în Europa continentală. ”În ultimele zile, au apărut semnale clare că piaţa de M&A din Marea Britanie nu va suferi un blocaj brusc, chiar dacă aceasta nu va mai înregistra ritmul de creştere anterior”, a declarat la rândul său Tim Gee, partener în cadrul Baker & McKenzie.

Până la urmă, în virtutea ultimelor evenimente care au afectat Europa, ne referim desigur la atentatul de la Nisa și la atacurile din Germania, care impun măsuri de securitate sporite și o regândire a politicii promovate de UE atât în plan economic, cât și social și în materie de securitate, s-ar putea ca Marea Britanie să nu mai iasă din UE sau să... dispară UE. Să ne amintim că în vara trecută UE era măcinată de îngrijorarea iminentei ieșiri a Greciei din zona euro și au apărut imigranții cu criza lor cu tot și povestea cu Grecia a fost complet dată uitării. E o chestiune de priorități, pentru că în rest nimic nu este întâmplător, nici criza refugiaților, nici Brexit, nici atentatele.



12