S-a decis! Constănțenii nu rămân fără apă caldă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

S-a decis! Constănțenii nu rămân fără apă caldă

Social 26 Iulie 2016 / 11:26 2440 accesări

Primarul Constanței, Decebal Făgădău: ”Fac apel la RADET și CET să își revizuiască cifrele și politicile de personal, de cheltuieli”

Primarul Constanței, Decebal Făgădău: ”Fac apel la RADET și CET să își revizuiască cifrele și politicile de personal, de cheltuieli”

Directorul RADET Constanța, Liviu Popa

Directorul RADET Constanța, Liviu Popa

Prefectul județului Constanța, Adrian Nicolaescu

Prefectul județului Constanța, Adrian Nicolaescu

Asigurările au fost date de reprezentanții RADET Constanța, deși conducerea CET i-ar fi acuzat că au datorii uriașe și că din această cauză nu va mai livra agent termic. Cei de la RADET spun că s-a ajuns la un acord cu Electrocentrale Constanța ca o parte din banii datoraţi de locuitori la facturile de întreținere să fie încasați de societatea care furnizează apă caldă regiei. La rândul lui, prefectul Constanţei, Adrian Nicolaescu, a spus că are în vedere semnarea unui protocol prin care să fie stinse datoriile pe care RADET le are la Electrocentrale, iar conducerea RADET, cât și primarul Constanței, Decebal Făgădău, au făcut un apel către oameni să își plătească facturile restante. Însă, întâi de toate, pentru ca cele două societăți să își poată rezolva problemele financiare, Făgădău crede că sunt necesare restructurări de personal.

Constănţenii nu vor rămâne, cel puţin în perioada imediat următoare, fără apă caldă. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns în urma discuţiilor care au avut loc marți, 26 iulie, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Constanţa, între prefectul Adrian Nicolaescu, primarul Constanței, Decebal Făgădău, și reprezentanți ai Electrocentrale și RADET. Reprezentanții regiei dau asigurări că apa caldă nu va fi oprită, deși conducerea CET i-ar fi acuzat că au datorii uriașe și că din această cauză nu va mai livra agent termic. Cei de la RADET spun că s-a ajuns la un acord cu Electrocentrale ca o parte din banii datoraţi de locuitorii Constanţei la facturile de întreținere să fie încasați de societatea care furnizează apă caldă regiei. Acum urmează ca reprezentanţii Electrocentrale să semneze contractul de cesiune creanţe, prin care vor încasa banii - aproximativ 20 de milioane de lei, pe măsură ce ei vor fi achitați. Potrivit directorului RADET, Liviu Popa, între 7 și 10% din cei racordați la sistemul centralizat de termoficare sunt rău-platnici.

SUBVENȚIE DIFERENȚIATĂ?

Atât conducerea RADET, cât și primarul Constanței au făcut un apel către oameni să își plătească facturile restante. ”Fac apel la asociațiile de proprietari să facă un efort și să înceapă să achite din datoriile către RADET, pentru că altfel nu avem cum să deblocăm situația. Probabil se va modifica și contextul de acordare a subvențiilor în sezonul rece. Mi se pare firesc să acorzi o bonificație celui care este bun-platnic și să îi acorzi mai puțin celui care s-a dovedit că vreme de 10 - 15 ani înregistrează datorii la ceea ce a consumat”, a precizat Făgădău. La rândul lui, Popa a spus că mulți din administratorii de bloc încasează banii de la oameni, însă îi cheltuiesc în scopuri personale, aceasta fiind o altă problemă cu care se confruntă regia de termoficare. ”Oamenii trebuie să se asigure că, după ce fac plata, administratorul face o dare de seamă lunară către locatari și le spune că a achitat factura”, a spus directorul RADET. Totodată, prefectul Constanţei a spus că are în vedere semnarea unui protocol prin care să fie stinse datoriile pe care RADET le are la Electrocentrale, generate de neplata la timp a subvențiilor, pe vremea când ele se dădeau din partea Guvernului. „Nu e normal că populaţia să sufere din cauza unor datorii istorice. Pe viitor, se va găsi o soluţie de stingere a datoriilor şi vom face şi noi demersuri la Ministerul de Finanţe pentru a ne sprijini, fie prin măsuri de amnistie fiscală, fie prin compensări, astfel încât să se găsească soluţii pentru achitarea acestor subvenţii”, a declarat prefectul.

”SUNT NECESARE RESTRUCTURĂRI LA CET ȘI RADET”

Electrocentrale Constanţa are probleme financiare grave, astfel că, deși problema a fost soluționată pentru moment, pe viitor conflictul ar putea din nou degenera. ”Problema care a fost amânată pentru moment este în continuare pe agenda noastră. Fac apel la RADET și CET să își revizuiască cifrele și politicile de personal, de cheltuieli și să ducă situația spre un randament maxim. Sunt convins că unele restructurări sunt necesare în ambele entități”, a subliniat primarul Decebal Făgădău.

Reprezentanții Electrocentrale Constanţa SA îi acuză pe cei de la RADET de nepăsare și spun că aceștia au recunoscut doar parțial că sunt datori. ”Până la data informării prefectului cu privire la situaţia datoriilor RADET Constanţa către Electrocentrale Constanţa SA, reprezentanții RADET au adoptat o atitudine pasivă, nefiind întreprinse niciun fel de demersuri reale pentru găsirea de soluții la problemele semnalate”, au transmis ei, într-un comunicat. Potrivit lor, la următoarea ședință a Consiliului de Administraţie, care se va desfășura în prima jumătate a lunii august, va participa și primarul municipiului Constanţa. ”Societatea noastră a căutat şi caută soluții în vederea deblocării problemelor financiare, la rândul nostru având discuţii cu furnizorii”, au adăugat reprezentanții Electrocentrale Constanţa.

Citește și:

Constănțenii riscă să rămână fără apă caldă în orice moment!



12