Scandalul de la Școala nr. 29 continuă! Părinții amenință cu procese!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În prag de nou an școlar

Scandalul de la Școala nr. 29 continuă! Părinții amenință cu procese!

Educație 08 Septembrie 2016 / 16:46 4763 accesări

Inspector școlar general adjunct al ISJ, Alina Codreanu

Inspector școlar general adjunct al ISJ, Alina Codreanu

Inspector scolar general al ISJ, Gabriela Bucovală

Inspector scolar general al ISJ, Gabriela Bucovală

Problemele continuă la Școala nr. 29 ”Mihai Viteazul” din Constanța! Și mai mulți părinți reclamă problemele de la această școală, dezvăluind și alte situații în care interesul elevilor este uitat de conducerea unității de învățământ și de reprezentanții Inspectoratului Şcolar Judeţean. Aceștia au fost la sediul Inspectoratului Școlar Județean pentru a-și spune doleanțele, amenințând că nu se vor opri până când nu li se vor rezolva problemele și că nu îi vor trimite pe copii la școală de luni. Ei se vor adresa instanțelor de judecată pentru a le face dreptate. În pagina de ”Social” a ziarului ”Telegraf” găsiți răspunsul oferit de reprezentanții ISJ cu privire la problemele reclamate de părinți. Și dacă unii părinți sunt nemulțumiți că micuții lor vor învăța în săli de doar 20 mp, alți elevi vor începe școala și în acest an fără apă potabilă la robinet pentru a se putea spăla pe mâini sau a folosi toaleta în mod normal.

Scandalul de la Şcoala nr. 29 ”Mihai Viteazul” din Constanţa continuă! Mai mulţi părinţi nemulţumiţi ai unei clase de a IV-a A s-au adresat Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa (ISJ), solicitând ca micuții lor să continue să învețe cu aceeaşi învăţătoare până la încheierea ciclului primar. Aceștia sunt nemulțumiți că după ce, timp de 3 ani, cei mici au fost pregătiți de o învățătoare cu foarte mare experiență și cu rezultate foarte bune, cadru didactic pensionar, Felicia Nicolescu, în clasa a IV-a, copiii vor avea o nouă învățătoare la catedră. Părinții sunt nemulțumiți că în acest fel nu se respectă unul dintre principiile repartizării cadrelor didactice la clase, aceștia arătând că în metodologie este prevăzut criteriul continuității la același ciclu școlar. ”Avem o problemă la clasă pe care dorim să o soluționăm, considerăm că avem dreptate. Până acum doamna învățătoare a suplinit o altă învățătoare titulară care este în concediu. În fiecare an am fost nevoiți să venim la ISJ să depunem memorii ca să rămână doamna învățătoare. Până acum totul a fost OK, legal, iar dintr-o dată, în clasa a IV-a, ni s-a spus că nu mai este posibil. În opinia noastră, credem că se dorește a fi făcut loc unui alt cadru didactic care a luat 2 ani la rând nota 5 la concursul de titularizare, interesul copiilor noștri, ca beneficiari ai sistemului de învățământ, fiind lăsat pe ultimul rând”, a mărturisit una dintre mamele prezente la protest. Părinții spun că în metodologia de repartizare este prevăzut faptul că un contract individual de muncă pe perioadă determinată poate fi prelungit în anul școlar 2016 - 2017 pentru terminarea ciclului primar la aceeași clasă de elevi. De asemenea, părinții au menționat că, dacă nu vor primi un răspuns mulțumitor și în concordanță cu legea, se vor adresa forurilor superioare, Ministerului Educației și chiar instanțelor de judecată, dar și că iau în calcul să nu îi lase pe elevi la ore.

ISJ SPUNE CĂ NU ARE CUM SĂ INTERVINĂ ÎN ACEASTĂ PROBLEMĂ

Pe de altă parte, reprezentanții ISJ explicat că nu au ce să facă în această situație, făcând apel tot la metodologie. ”Învățătoarea pensionară avea această catedră la plata cu ora, catedra fiind rezervată de o altă colegă titulară ce s-a aflat în concediu de creștere a copilului și care după finalizarea concediului a mai avut nevoie de un an de concediu fără plată, din motive personale. În acest moment însă, pe 31 august, învățătoarea titulară a depus la școală demisia. Postul a devenit vacant și se află pe lista de posturi vacante disponibilă pentru ședințele publice din aceste zile, conform legii”, a spus inspectorul școlar general al ISJ, prof. Gabriela Bucovală. Cu toate acestea, învățătoarea pensionară nu va putea să continue la catedră, a explicat inspectorul școlar general, întrucât aceasta nu a depus dosar pentru a solicita un post în regim de plată cu ora în termenul prevăzut de lege. ”Învățătoarea Felicia Niculescu nu și-a depus dosarul nici la școală, nici la ISJ și nu poate participa la nicio ședință publică de repartizare”, a precizat și inspectorul școlar general adjunct, prof. Alina Codreanu.

SPAȚIUL MIC ȘI ÎNGHESUIT VA FI ZUGRĂVIT! SE REZOLVĂ PROBLEMA?

Nici problema clasei I E (pe care am prezentat-o în articolul din ediția trecută) nu a fost soluționată în niciun fel, iar părinții sunt în continuare nemulțumiți că directoarea școlii, prof. Daniela Badea, a înscris un număr mult mai mare de elevi decât locurile disponibile, supraaglomerând clasele și ajungând să transforme în săli de curs și spațiile care nu au fost concepute cu acest scop. ”Anul trecut, în primăvară, au fost 36 de cereri nesoluționate, fiind înscriși 125 de copii. La începutul anului școlar, pe liste erau 147 de copii, care, deși apăreau respinși la toate etapele, au fost apoi primiți. Ne-am trezit în acest an că nu au spații suficiente să școlarizeze atâția elevi și că pe noi ne-au trimis în laboratorul de Educație Tehnologică, un spațiu mic, cu 2 rânduri de bănci, unul lipit de perete și altul lipit de fereastră și un culoar pe mijloc”, susține tatăl unei eleve din clasa I E.

MUTAȚII FORȚATE!

Reprezentanții ISJ au explicat că situația supraaglomerării școlii este dată de faptul că mulți părinți, preferând această unitate școlară, și-au făcut mutație în circumscripția arondată, fiind imposibil de refuzat înscrierea celor mici. ”Am fost ieri și am vizitat școala, am verificat toate spațiile disponibile și pot spune că școala funcționează la capacitate maximă. Este adevărat că această sală nu arăta ca fiind în condiții bune, dar în această dimineață clasa este zugrăvită și va fi înlocuit parchetul. Oricum sala era programată pentru renovare”, a declarat prof. Bucovală. Aceasta a explicat că, în fiecare an, sute de familii își schimbă domiciliul în preajma lunii februarie, înainte de înscrierile în clasa pregătitoare, în jurul școlilor de renume din Constanța. ”Noi realizăm recensământ înainte să propunem numărul de locuri și de aceea am propus un anumit număr, însă în perioada înscrierilor am primit mult mai multe cereri din aceeași zonă arondată. Nu avem cum să refuzăm acești părinți”, a completat Bucovală.

Cu toate acestea, părinții nu sunt mulțumiți de această soluție și spun că iau în calcul să se adreseze organelor judiciare pentru abuz în serviciu, întrucât se simt discriminați față de restul claselor I, care vor învăța în săli normale.

ȘCOLI FĂRĂ APĂ

Și dacă unii părinți sunt nemulțumiți că micuții lor vor învăța în săli de doar 20 mp, alți elevi vor începe școala și în acest an fără apă potabilă la robinet pentru a se putea spăla pe mâini sau a folosi toaleta în mod normal. 22 de unități școlare din județul Constanța vor începe anul școlar fără autorizație sanitară, din cauza lipsei de apă curentă, alte 16 unități fiind în curs de autorizare, după cum a anunțat ISJ. În ceea ce privește autorizația de securitate la incendiu, din cele 488 de școli, 337 nu au nevoie, conform legii, de autorizație, doar 8 și-au obținut autorizația de la ISJ, alte 143 fiind în proces de autorizare, neavând încă autorizație deși au nevoie.



12