Un jihadist trebuie să plătească 2,7 milioane de euro pentru distrugerea mausoleelor de la Timbuktu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CPI

Un jihadist trebuie să plătească 2,7 milioane de euro pentru distrugerea mausoleelor de la Timbuktu

Externe 17 August 2017 / 14:03 186 accesări

Curtea Penală Internațională (CPI, cu sediul la Haga) a decis joi că jihadistul Ahmad al-Faqi al-Mahdi, aflat în închisoare pentru distrugerea mausoleelor de la Timbuktu, în nordul statului Mali, în 2012, este răspunzător din punct de vedere financiar pentru aceste fapte, ordonând despăgubiri în sumă de 2,7 milioane de euro către victime, transmit AFP și Reuters. „Camera ordonă despăgubiri individuale, colective și simbolice pentru comunitatea din Timbuktu, recunoaște că distrugerea clădirilor protejate a provocat suferință persoanelor în întregul Mali și comunității internaționale și îl consideră pe dl. Mahdi responsabil pentru despăgubiri de 2,7 milioane de euro”, a anunțat judecătorul Raul Cano Pangalangan, dând citire verdictului CPI.

Ahmad al-Faqi al-Mahdi a fost condamnat în septembrie 2016 la 9 ani de închisoare pentru că a „condus în mod intenționat atacuri” asupra porții moscheii Sidi Yahia și a nouă mausolee din Timbuktu, aflate pe lista patrimoniului UNESCO. Acestea datau din epoca de aur a secolului al XIV-lea, când Mali era un centru al islamului sufist, curent acuzat de idolatrie de unele grupări musulmane radicale. Întrucât jihadistul nu poate plăti valoarea estimată a distrugerilor, iar această situație nu trebuie să prejudicieze ordonanța privind despăgubirile, CPI încurajează Fondul în favoarea victimelor, organ independent finanțat din contribuții voluntare publice și private, să „completeze orice despăgubire individuală sau colectivă” și să strângă fonduri în acest scop. Acești bani ar urma să meargă spre comunitatea din Timbuktu sub forma unor programe educaționale, de ajutoare economice și, posibil, a unui memorial.

Mahdi, născut în 1975, era membru al Ansar Dine, una din grupările jihadiste legate de Al-Qaida care au controlat nordul statului Mali timp de 10 luni în 2012, impunând o interpretare strictă a legii islamice și fiind ulterior în mare parte alungate de o intervenție internațională declanșată în ianuarie 2013 de Franța. Mahdi, șeful Hisbah, poliția religioasă, a ordonat și a luat parte la atacurile împotriva mausoleelor din Timbuktu, oraș fondat în secolul al V-lea de triburi tuarege și devenit un mare centru intelectual al islamului.

În deschiderea procesului său, în august 2016, jihadistul a cerut iertare pentru distrugerile provocate. CPI a ordonat publicarea online a acestor scuze, precum și achitarea unei despăgubiri simbolice de un euro statului Mali și comunității internaționale, „care este cel mai bine reprezentată de UNESCO”. Fondul în favoarea victimelor va trebui să prezinte până pe 16 februarie un proiect de punere în aplicare a acestor despăgubiri.



Ştiri recomandate

12