165 de copii şi o singură îngrijitoare, la o grădiniță din Arad

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Grevă japoneză

165 de copii şi o singură îngrijitoare, la o grădiniță din Arad

Social 17 Octombrie 2014 / 00:00 727 accesări

La o grădiniţă din Arad sunt 165 de copii la o singură îngrijitoare. Această situaţie incredibilă a fost făcută publică după ce angajații grădiniței au intrat în grevă japoneză ieri, ei reclamând, evident, lipsa de personal. Acesta este un caz teribil, care demonstrează cum birocraţia şi lipsa de interes a autorităţilor lasă copiii fără ajutor specializat şi, dacă se va închide unitatea, părinţii fără sprijin.

Greva japoneză a fost declanșată de cei 12 educatori, de directoare, de bucătăreasă și de singura îngrijitoare de la Grădinița PP1 din centrul Aradului, unde învață 165 de copii. Potrivit președintelui Sindicatului Democratic din Învățământ Arad, Dănuț Ieneșescu, la Grădinița PP1 au existat, până luni, două îngrijitoare, una cu normă întreagă, de opt ore, și una cu normă de șase ore, oricum cu mult sub necesar. "Deși ar trebui să existe o îngrijitoare la 16-20 de copii, adică la o grupă, aici existau doar două la 165 de copii. Problema gravă este că, începând de luni, cea cu normă întreagă a demisionat, pentru că nu mai făcea față nivelului de solicitare la care era supusă, în condițiile unui salariu minim pe economie. A rămas doar o femeie care stă șase ore pe zi, deși grădinița este cu program prelungit", a afirmat Ieneșescu. Conform sursei citate, directoarea unității de învățământ și educatorii au declanșat greva japoneză, iar săptămâna viitoare grădinița ar putea fi închisă. "Acest protest cu banderole albe purtate pe brațe este ultimul semnal de alarmă înainte de greva generală. Săptămâna viitoare, unitatea se va închide dacă autoritățile nu găsesesc urgent soluții", a spus Ieneșescu.

CUM S-A AJUNS ÎN ACEASTĂ SITUAŢIE? Potrivit directorului unității, Tatiana Ifju, suplimentarea posturilor ar fi fost solicitată de foarte multă vreme, iar în primăvară a prezentat situația și Ministerului Educației, dar nu s-a primit niciun răspuns. Inspectorul școlar general din Arad, Claudius Mladin, a declarat că este la curent cu problemele de la grădinița respectivă și că, înainte de demisia unei îngrijitoare, aprobase deja organizarea concursului pentru ocuparea a două posturi de îngrijitoare, dar că acest proces este blocat de Primăria Arad, care a constatat că noile posturi nu sunt bugetate și s-ar încălca prevederile legale. "Suntem în situația în care, dacă oferim educație de calitate, prin dascăli bine pregătiți, nu ne putem încadra în costul pe elev prevăzut de lege. Asta nu ar trebui totuși să afecteze serviciile privind protecția copiilor în sistemul educațional", a mai spus directoarea. O întâlnire între toate părțile implicate de la nivel județean va avea loc luni, dar angajații grădiniței spun că sunt hotărâţi să intre în grevă generală dacă nu se va ajunge la o soluție concretă.

CUM ESTE SITUAŢIA LA CONSTANŢA ”La Constanța am primit multe solicitări de la directorii de grădinițe pentru a angaja îngrijitoare. Am evaluat cererile lor și am angajat trei îngrijitoare unde era prioritară suplimentarea personalului. Este vorba de Grădinița ”Mica Sirenă”, unde am introdus o clasă cu orar prelungit și era nevoie de o îngrijitoare și pentru a doua parte a zilei, și de Grădinițele nr. 6 și nr. 8. Actele normative spun că în grija personalului nedidactic din grădinițele cu program prelungit se află 15 copii, însă în personalul nedidactic sunt incluse și bucătăresele, și spălătoresele, și îngrijitoarele. De obicei, o îngrijitoare are în grijă o grupă de elevi, adică în jur de 25 de copii. Acestea asigură igiena spațiilor în care se desfășoară activitatea cu copii și a spațiilor sanitare. De supravegherea și educarea celor mici se ocupă educatoarele. Urgențe în ceea ce privește necesarul de îngrijitoare nu sunt la Constanța, însă, dacă ar veni o suplimentare a numărului acestora, toată lumea s-ar bucura”, a spus inspectorul școlar pentru educație timpurie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, prof. Elena Bălosu.

Taguri articol


12