23 iunie, ZIUA MONDIALĂ A SERVICIILOR PUBLICE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

23 iunie, ZIUA MONDIALĂ A SERVICIILOR PUBLICE

Social 23 Iunie 2018 / 10:44 566 accesări

Organizația Națiunilor Unite a ales ziua de 23 iunie pentru a sărbători Ziua Mondială a Serviciilor Publice. Scopul acestui eveniment este acela de a creşte vizibilitatea şi impactul serviciilor publice în dezvoltarea societății.

European Public Service Union (EPSU) – organizația sindicală europeană la care este afiliată și Federația SANITAS din România – a lansat, cu prilejul acestei zile, un Apel la dreptul la informare și consultare pentru angajații din sectorul public și sindicatelereprezentative ale acestora.

Apelul EPSU vine ca reacție la refuzul Comisiei Europene de a accepta acordul de informare și consultare între sindicate și angajatori în administrațiile publice centrale la nivel european, ceea ce, în opinia sindicatelor, pune în pericol calitatea muncii personalului din sectorul public.

EPSU consideră că, prin acest refuz, Comisia subminează atât dialogul social, cât și principiul egalității de tratament între toți lucrătorii, ambele fiind reafirmate în mod clar în proclamarea Pilonului European al Drepturilor Sociale cu doar șase luni în urmă – co-semnatară fiind chiar Comisia. În consecință, EPSU a declanșat o acțiune fără precedent – a inițiat, în 15 aprilie, o acțiune în justiție împotriva Comisieie Europene.

”În acest an, dorim să marcăm Ziua Mondială a Serviciilor Publice prin reafirmarea faptului că serviciile publice de calitate nu pot fi furnizate decât dacă se respectă pe deplin drepturile sindicale ale acelor lucrători care au misiunea de a furniza aceste servicii. Retragerea de către Comisie a angajamentului față de acordul partenerului social, încheiat de EPSU și Confederația Europeană a Sindicatelor Independente (CESI), împreună cu organizația europeană a patronatelor din administrația publică (EUPAE), arată că acest lucru nu se întâmplă la nivelul Uniunii Europene.

Refuzul Comisiei de a extinde drepturile de informare și consultare la aproape 10 milioane de persoane care lucrează în administrațiile publice centrale periclitează capacitatea lor viitoare de a se adapta corespunzător la schimbare și într-o manieră democratică” a declarat Jan Willem Goudriaan, Secretar General EPSU.12
Pagina a fost generata in 0.2462 secunde