A început procesul Luxleaks

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A început procesul Luxleaks

Externe 26 Aprilie 2016 / 20:12 691 accesări

La câteva săptămâni după Panama Papers, procesul Luxleaks s-a deschis marți, la Luxemburg, promițând să atingă unele subiecte fierbinți de actualitate, de la statutul fragil al așa-numiților avertizori de integritate la scandalul evaziunii fiscale, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Trei francezi, dintre care un jurnalist, se prezintă în fața tribunalului corecțional din Luxemburg, acuzați că ar fi divulgat presei 22.000 de pagini dezvăluind practicile fiscale ale unor multinaționale stabilite în Marele Ducat. Ei riscă până la zece ani de închisoare. Antoine Deltour, în vârstă de 31 de ani, avertizorul de integritate, a ajuns la tribunal , marți dimineață, în aplauzele și strigătele a circa 50 de persoane solidare cu cauza sa, care scandau ”Mulțumim, Antoine!”, a relatat corespondentul AFP. El este acuzat că a organizat scurgerea acestor documente fiscale ale cabinetului de audit PricewaterhouseCoopers (PwC), pentru care el lucra în Luxemburg. Deltour a înmânat documente jurnalistului Edouard Perrin, la rândul său inculpat, care a dezvăluit scandalul în mai 2012, în emisiunea Cash Investigation, la postul public francez France 2. În ceea ce îl privește, Edouard Perrin, de 45 de ani, a fost inculpat în aprilie 2015, în special pentru complicitate de furt, încălcarea secretului profesional și încălcarea secretului de afaceri. Lui i s-a reproșat în special că a manipulat un alt angajat al PwC, Raphaël Halet, pentru a organiza o a doua scurgere de documente. Raphael Halet, în vârstă de 40 de ani, este al treilea bărbat inculpat. La fel ca Antoine Deltour, el este inculpat pentru furt, divulgare de secrete de afaceri, încălcarea secretului profesional și spălare de bani. ”Sunt extrem de calm. Am acționat în interes general”, a declarat Raphaël Halet, pentru AFP, la sosirea la tribunal. Fostul lor angajator, firma de audit PwC, este parte civilă în acest proces, care ar urma să dureze până la 4 mai.

Acest proces, care a început într-o efervescență mai puțin obișnuită în orașul luxemburghez, va fi urmărit îndeaproape de numeroase ONG-uri, în contextul în care Luxemburgul încearcă să scape de imaginea de refugiu pentru companiile care încearcă să își reducă plata taxelor, pe fondul sensibilității puternice a opiniei publice la aceste subiecte. Dacă recentele dezvăluiri supranumite Panama Papers au scos la lumină scheme complexe de ascundere de active, scandalul Luxleaks a devoalat practicile fiscale ale unor companii precum Apple, Ikea și Pepsi pentru a economisi miliarde de dolari din neplata de taxe. Mii de pagini confidențiale privind practicile de optimizare fiscală ale multinaționalelor instalate în Luxemburg au fost divulgate. Ele detaliază facilitățile fiscale generos acordate de administrație, negociate de firma PwC în numele clienților săi. Faptele datează din epoca în care Jean-Claude Juncker, actualul președinte al Comisiei Europene, era premier al Luxemburgului (1995-2013).

Citește și:

Presupusul autor al scurgerii de documente în scandalul LuxLeaks, inculpat pentru furt

35 de mari companii își ascund banii în Luxemburg

Juncker promite combaterea evaziunii fiscale



12