A murit spionul rus care a deconspirat-o pe Anna Chapman

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A murit spionul rus care a deconspirat-o pe Anna Chapman

Externe 08 Iulie 2016 / 17:13 1328 accesări

Ofițerul rus de spionaj Aleksandr Poteyev, care a fost condamnat în absență pentru trădare, în Rusia, după ce a divulgat rețeaua de spionaj rusă din SUA, a murit, informează Russia Today. Totuși, Moscova nu a anunțat scoaterea numelui fostului spion de pe lista persoanelor căutate, cum se obișnuiește în cazul persoanelor decedate. Potrivit unor informații, Poteyev ar fi murit în SUA, la o dată și în circumstanțe ce sunt verificate în prezent, o sursă ar fi declarat pentru agenția rusă de știri Interfax, joi. O altă sursă a confirmat vestea morții lui Poteyev, dar a atras atenția asupra unui aspect deloc de neglijat în lumea fascinantă a spionajului: ar putea fi vorba despre o dezinformare menită să facă uitate numele și faptele acestui personaj controversat, pentru ca acesta să aibă dreptul la o a doua viață liniștită, departe de condamnări și mistificări.

În anul 2010, colonelul serviciilor secrete Aleksandr Poteyev a dezvăluit numele spionilor ruși care activau pe teritoriul american, în schimbul sumei de 20.000 de dolari. La vremea respectivă, în baza declarațiilor sale, zece persoane au fost arestate de autoritățile americane, în frunte cu celebra... rusoaică fatală Anna Chapman. Nu știm ce s-a întâmplat cu restul spionilor ruși, dar, cu siguranță, vâlva iscată i-a făcut foarte bine roșcatei Anna, care a devenit o foarte populară vedetă de televiziune, după toată povestea cu spionajul în SUA. Oricum, cetățenii ruși reținuți pentru spionaj în SUA au fost predați mai târziu Moscovei, într-un... schimb echitabil de prizonieri, SUA primind acasă niște spioni de-ai săi reținuți în Rusia. Trădătorul Poteyev a reușit să zboare în SUA, la nevastă și la cei doi copii ai lor adulți, fiind ulterior judecat și condamnat în absență la 25 de ani de închisoare, pentru divulgarea rețelei ruse de spionaj din SUA. S-a vorbit atunci, la proces, de faptul că era alcoolic, nu își plătea niciodată datoriile și cam ăsta ar fi fost motivul pentru care ar fi trădat.

Deocamdată, în absența unor documente oficiale care să ateste trecerea în neființă a lui Poteyev, numele acestuia continuă să figureze pe lista celor mai căutate persoane pe plan internațional emisă de autoritățile ruse, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, care a precizat, de altfel, că soarta lui Poteyev nu preocupă deloc Kremlinul. Același Peskov a mai adăugat că nu există îngrijorări nici cu privire la eventuale scenarii care ar lega Kremlinul de moartea lui Poteyev, subliniind că acesta a fost un trădător și acum există o tendință la modă de a vedea Kremlinul în spatele oricărui lucru rău care se întâmplă. Un fost șef al FSB-ului rus crede că moartea lui Poteyev ar fi cauzată de stresul extrem în care trăiesc spionii, mai ales cei care trădează, stres care agravează toate afecțiunile de care suferă aceștia, ducând la deces. Oricum, se așteaptă din SUA rezultatele autopsiei, care să ofere cauza oficială a decesului lui Poteyev.12
Pagina a fost generata in 0.1676 secunde