Alegeri la USR Dobrogea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prima candidatură la preşedinţia filialei

Alegeri la USR Dobrogea

Cultură 23 August 2013 / 00:00 793 accesări

ÎN SEPTEMBRIE Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR) se pregăteşte pentru alegerile din toamnă, care se organizează la fiecare patru ani, atât la nivel naţional, cât şi local. Conform calendarului deja publicat pe site-ul USR, alegerile pentru preşedintele Filialei Dobrogea, Comitetul Filialei şi reprezentanţii pentru Consiliul USR se vor desfăşura pe data de 28 septembrie, de la ora 11.00, la sediul Uniunii din bulevardul Mamaia.

PLATFORMĂ-PROGRAM: SUSŢINEREA TINEREI GENERAŢII DE SCRIITORI Cu aproximativ o lună înaintea momentului alegerilor, a fost anunţată, ieri, printr-un comunicat, prima candidatură la preşedinţia filialei dobrogene. Astfel, poeta Emila Dabu, unul dintre cei mai vechi membri ai filialei (din anul 1998), va intra în cursa pentru alegerile din toamnă. Aceasta a lansat şi o platformă-program în care stipulează ca priorităţi majore, printre altele, îmbunătăţirea imaginii şi statutului scriitorului în cetate, colaborarea cu administraţia locală ce poate sprijini cultura, întărirea legăturilor cu mass-media locale şi naţionale, prin conferinţe de presă periodice şi comunicate. Emilia Dabu menţionează: „Din păcate, Filiala Dobrogea nu are un sediu reprezentativ, iar pe viitor, va fi necesar a se găsi soluţii pentru această problemă. Sprijinirea tinerei generaţii, care este de mare valoare, şi întâlnirile periodice ale scriitorilor, cunoaşterea nevoilor acestora şi prezentarea manuscriselor şi a cărţilor în pregătire în cadrul filialei, a celor care se doresc a fi publicate în viitor, vor face parte din acest program cultural şi managerial al candidaturii mele. Accesarea fondurilor culturale naţionale şi europene şi colaborarea între filialele din ţară prin lansări de carte reciproce vor fi o prioritate absolută în vederea sprijinirii activităţilor şi acţiunilor culturale ale Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor”.

FILIALA DOBROGEANĂ, CRITICATĂ DE MANOLESCU De curând, în Raportul de activitate pe 2009-2013, preşedintele USR, Nicolae Manolescu, îşi exprima nemulţumirea cu privire la filiala dobrogeană, incluzând-o în seria exemplelor negative, printre „filialele care n-au avut, practic, nicio activitate, cum ar fi cele de la Constanţa şi Chişinău”. Tot mai multe voci din interiorul USR Dobrogea critică actuala structură a filialei şi activitatea „invizibilă” în perioada 2009-2013, susţinând că la conducere ar fi nevoie de un suflu nou, de o persoană tânără, energică, direct implicată în derularea acvităţilor culturale. Printre numele vehiculate pentru o eventuală candidatură mai sunt prozatorul Ovidiu Dunăreanu sau poeta Amelia Stănescu, care nu şi-au confirmat, deocamdată, intenţia de a candida. De asemenea, întrebată dacă ar fi interesată de preşedinţia filialei, poeta Iulia Pană a negat categoric. „Sunt puţini oameni în filială care au prea multe în comun cu... literatura. Eu mă ocup de proiectele mele, cum este şi cel realizat împreună cu Amelia Stănescu (n.r. „Mecanici poetice”), o dată pe lună, care presupune întâlniri cu cititorii, dar şi cu scriitorii, colegii din generaţia mea. Îmi mai doresc să am timp să-mi scriu cărţile”, a spus Iulia Pană, dezvăluind că noul său volum de versuri va fi lansat, cel mai probabil, în această toamnă.

La conducerea USR Dobrogea se află, din 2009, prozatoarea Cristina Tamaş, membră a filialei din anul 1995.

La preşedinţia Uniunii Scriitorilor candidează, în ordinea înscrierii, Dan Mircea Cipariu, Nicolae Manolescu - pentru a treia oară şi Corneliu Leu. Programele celor trei candidaţi pot fi citite pe site-ul USR, precum şi pe site-urile filialelor USR.

Emilia Dabu, membră a USR Dobrogea din 1998

Poeta Emilia Dabu s-a născut pe 2 august 1954, în comuna Unirea, judeţul Dolj, fiind „adoptată”, ulterior, de Mangalia. A debutat în revista „Convorbiri literare” (1982), iar de-a lungul timpului, a colaborat cu diferite publicaţii precum: „Tomis”, „SLAST”, „Flacăra”, „Luceafărul”, „România literară”, „Transilvania“. Poeta a fost remarcată de Nina Cassian, Laurenţiu Ulici, Anghel Dumbrăveanu, Ion Mircea, Arthur Porumboiu ş.a. Ca şi coordonatoare, de peste 15 ani, a teatrului pentru copii „Magic” din Mangalia, a montat numeroase scenarii originale şi spectacole dedicate poeţilor Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu. Este inclusă în antologia de poezie contemporană „Fereastra dinspre mare” (Constanţa, Editor revista Tomis, 1995). A fost distinsă cu peste 20 de premii în cadrul unor importante concursuri naţionale de poezie. Poeta este membră a USR Dobrogea din anul 1998.

Printre cărţile publicate de Emilia Dabu se numără: „Floare albastră”, „Cuvinte săpate pe cer”, „Necunoscutei din mine”, „Ne-a mai rămas iubirea”.



12