”Acuzarea mea are ca scop schimbarea Guvernului”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Victor Ponta nu demisionează

”Acuzarea mea are ca scop schimbarea Guvernului”

Eveniment 08 Iunie 2015 / 00:00 1384 accesări

PLAN DE RĂSTURNARE A GUVERNULUI București, duminică, 30 de grade Celsius. Vântul schimbării Guvernului, dinspre DNA, bate puternic. Ponta rezistă. Guvernul, în ansamblul său, s-a strâns în jurul premierului și a analizat, într-o ședință, ce ar trebui să facă după ce Ponta a fost acuzat de DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari al lui Dan Șova. După aproximativ o oră, Victor Ponta, la fel ca și mulți alții, se declară convins că acțiunea DNA este în strânsă legătură cu noua tripletă politică: IOHANNIS - DNA - PNL. ”Este clar, din punct de vedere politic, că acuzarea mea are ca scop schimbarea Guvernului şi a majorităţii politice. Sunt lideri politici care cred că Parlamentul trebuie eliminat ca factor de putere. Și Guvernul trebuie eliminat dintre puteri şi să aducă la îndeplinire ce i se trasează. Cred că acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu autorităţile locale”, a declarat Ponta. El a punctat că schimbarea Guvernului, prin decizia unui procuror, reprezintă un precedent îngrozitor şi nu vrea să fie parte din aşa ceva. Premierul le-a răspuns apoi celor care, în ultimele zile, i-au cerut cu insistență demisia. ”Îi înțeleg poziția politică lui Iohannis, dar el trebuia să-și amintească de faptul că a candidat şi a fost ales preşedinte fiind trimis în judecată la ÎCCJ. Mai ridicol şi mai ticălos este apelul lui Băsescu la demisia mea, un preşedinte care 10 ani s-a ascuns de dosare penale în spatele imunității. Un fost preşedinte care, când e anchetată Elena Udrea, constată ce abuzuri comit procurorii şi SRI, dar dacă sunt anchetat eu sau Udrea este acasă, îi iubeşte din nou pe procurori sau pe cei de la SRI și îşi trimite oamenii în stradă”, a spus Ponta. Premierul a trimis săgeți și către cei de la PNL. ”Mi-e jenă să vorbesc despre colegii din opoziţie. Cel care eventual se află în conflict de interese este liberalul Teodor Atanasiu, cel care i-a semnat contractele lui Dan Şova şi, după aceea, l-a votat ca ministru în Guvernul USL sau, mă rog, care i-a semnat contractele președintei PNL, Alina Gorghiu, la Electrica, sau Predoiu, care este cercetat în Gala Bute”, a punctat Ponta, care a primit susținere și de la liderul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Gianni Pittella.

NU DEMISIONEAZĂ Într-un briefing de presă, premierul a afirmat că este un moment dificil pentru el din punct de vedere politic, însă se consideră nevinovat. ”Eu nu sunt o victimă, Mariana Rarinca (femeia din Galați care a fost ținută pe nedrept în închisoare șase luni) este o victimă. Nu demisionez și voi contesta ordonanța procurorului de caz. Am mai fost acuzat de aceste fapte în 2009 de Monica Macovei, iar ulterior cercetat de ANAF, instituție condusă atunci de Sorin Blejnar, de ANI şi de Parchet, toate deciziile din Justiție arătând că acuzaţiile sunt neîntemeiate”, a spus Ponta. El a mai susținut că nu a fost niciodată asociat cu firma de avocatură a lui Dan Şova, iar relaţiile comerciale ale acestuia au fost cu AVAS, condus atunci de Theodor Atanasiu.

Victimă a propriilor decizii?

Dacă, la nivelul Guvernului, lucrurile sunt clare, pe linie de partid, Ponta riscă să cadă victimă a propriilor măsuri impuse membrilor cu probleme în justiție. După ce Liviu Dragnea și-a dat demisia din funcția de președinte executiv al PSD pentru că a fost condamnat la închisoare cu suspendare, acum există posibilitatea ca Ponta să intre și el sub incidența rezoluției privind integritatea membrilor de partid. Cert este că, astăzi, cazul Ponta va fi luat în discuție într-o ședință a Comitetului Executiv Național al PSD. Sunt două mari ipoteze: ori Ponta își anunță demisia din funcția de lider al PSD și va solicita convocarea unui congres extraordinar al partidului pentru a rămâne în fruntea PSD, ori va cere vot de încredere și va merge până în pânzele albe în lupta cu DNA.



12