”Conflictul din Irak împinge SUA spre o alianţă cu Siria şi Iran”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Concluzie la Teheran

”Conflictul din Irak împinge SUA spre o alianţă cu Siria şi Iran”

Externe 30 Iunie 2014 / 00:00 656 accesări

Intensificarea insurecţiei sunnite în Iran împinge administraţia Obama spre o alianţă cu Siria şi Iran, în contextul în care grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Levant, care a ocupat regiuni irakiene, luptă împotriva regimului de la Damasc şi este inamicul Teheranului, comentează cotidianul israelian ”Haaretz”. Grupul terorist sunnit Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL/SIIS) deţine, de multe luni, controlul asupra unor regiuni din estul Siriei, oscilând între cooperarea şi confruntarea cu Frontul al-Nosra şi cu opoziţia siriană, care luptă de trei ani şi jumătate împotriva regimului Bashar al-Assad. În acelaşi timp, gruparea teroristă sunnită, care are obiectivul creării unui stat islamic în Irak şi Siria, ocupă, de câteva săptămâni, provincii din nordul Irakului, avansând spre Bagdad.

SUA au trimis peste 300 de consilieri militari americani pentru ajutarea serviciilor de securitate irakiene în lupta contra insurgenţilor, iar drone de vânătoare americane au fost mobilizate pentru protejarea Bagdadului. În paralel, SUA au iniţiat consultări cu Iranul, principalul susţinător regional al regimului din Siria şi al Guvernului şiit din Irak, precum şi cu Arabia Saudită, care exercită o mare influenţă asupra sunniţilor. În plus, avioane militare siriene au bombardat poziţii insurgente din vestul Irakului, ajutând astfel Guvernul şiit de la Bagdad. ”În urmă cu câteva zile au apărut informaţii că o filială a Frontului al-Nosra s-a asociat cu grupul SIIL, deşi, în alte zone din Siria, luptele între cele două grupări continuă. Acesta este doar un exemplu despre haosul care domneşte în rândul miliţiilor islamiste, dintre care unele cooperează cu Armata Siriană Liberă. Astfel, nu este deloc surprinzător că SUA nu au reuşit să găsească o singură miliţie islamistă pe care să o sprijine pentru înlăturarea regimului al-Assad”, comentează ziarul israelian ”Haaretz”. ”În acest context, unii politicieni de la Washington solicită formarea unei coaliţii diplomatice între SUA, Iran, Irak, Siria şi Rusia împotriva SIIL. Conform unor surse, există deja o cooperare pentru schimb de informaţii între Teheran şi Washington. În acelaşi timp, conflictul din Siria pare deja mai puţin periculos decât cel din Irak. Întrebarea este dacă Washingtonul va avea voinţa politică şi instrumentele necesare pentru schimbarea strategiei şi dacă va pivota între opoziţia moderată din Siria şi iniţierea unui nou dialog cu regimurile din Siria, Irak şi Iran”, încheie ”Haaretz”.

TRUPELE IRAKIENE, ÎN DEFENSIVĂ Trupele irakiene au fost nevoite să se retragă la sud de oraşul Tikrit, în contextul în care insurgenţii SIIL au intensificat activităţile militare. Armata irakiană a fost forţată să se retragă spre orăşelul Dijla, situat la circa 20 de kilometri sud de Tikrit. Insurgenţii sunniţi au montat numeroase dispozitive explozive la periferia de sud a oraşului Tikrit, pentru a opri avansarea serviciilor de securitate irakiene. Armata irakiană, susţinută de forţele aeriene, a lansat, sâmbătă, o ofensivă pentru eliberarea oraşului Tikrit, ocupat de insurgenţi sunniţi din 11 iunie. Trupele irakiene avansaseră până la aproximativ doi kilometri de Tikrit. Oraşul este ocupat de aproape două săptămâni de membri ai SIIL/SIIS.

AVIOANE RUSEŞTI Irakul a cumpărat din Rusia cinci avioane de vânătoare aflate în uz, aparatele urmând să fie utilizate pentru atacarea poziţiilor militare ale insurgenţilor sunniţi care ocupă regiuni din nordul ţării, relatează Al Jazeera. Cele cinci avioane de tip Suhoi-25 au fost aduse sâmbătă în Irak. Forţele aeriene irakiene nu mai aveau niciun avion de vânătoare funcţional, dispunând doar de elicoptere de atac. SUA au promis Guvernului de la Bagdad 34 de avioane de tip F-16 aflate în uz, dar livrarea lor a întârziat.



12