Angajaţii din turism vor fi instruiţi în stil european

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Printr-un proiect al Zonei Metropolitane

Angajaţii din turism vor fi instruiţi în stil european

Administrație 26 Mai 2012 / 00:00 521 accesări

FORMARE EUROPEANĂ 185 de persoane care lucrează în turism, servicii de turism şi alimentaţia publică din Constanţa vor avea, peste 24 de luni, specializări recunoscute la nivel european în domeniile în care activează. Asta mulţumită Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Constanţa (ZMC) care, în parteneriat cu Institutul de Dezvoltarea Resurselor Uman, derulează un proiect prin care personalul din aceste domenii este instruit şi specializat pentru ca mai apoi diplomele să ateste calitatea acestora. Concret, ZMC a organizat conferinţa de lansare a proiectului „Formare europeană pentru servicii turistice de calitate“, care este cofinanţat prin POS Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.

DIPLOME ŞI SUBVENŢII Managerul proiectului, Adrian Crăciun, a explicat că, pe parcursul a 14 luni, angajaţii din domeniile amintite vor participa la cursuri gratuite pentru: bucătari, ospătari, lucrători în comerţ, lucrători în hoteluri, şi pentru tehnicieni din hoteluri. Ei vor fi selectaţi din peste 300 de persoane care sunt aşteptate să se înscrie la cursuri. La rândul său, administratorul delegat al ZMC, Ani Merlă, a declarat că, după ce vor finaliza perioada de instruire, cursanţii vor primi pe lângă diplome şi o sumă între 650 şi 850 de lei. Totodată, în perioada cursurilor, aceştia vor avea ocazia să facă şi practică. „Experienţa şi calificarea profesională sunt cele mai importante atuuri pe timp de criză. Proiectul oferă oamenilor posibilităţi reale de păstrare a unui loc de muncă. Mesajul meu către cei care vor să-şi dea mai multe şanse profesionale este să apeleze la posibilităţile care li se oferă pentru a obţine o nouă calificare“, a declarat Merlă.

PROIECTE INTERDEPENDENTE După ce coordonatorul Polului Naţional de Creştere Constanţa, Sorin Chiriţă, a spus că astfel de proiecte sunt binevenite pentru că degeaba sunt derulate proiecte de infrastructură dacă nu avem cu şi pentru cine să le ducem la îndeplinire, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a spus că şi unele proiecte şi celelalte ar trebui derulate concomitent, pentru că sunt interdependente. La rândul său, preşedintele ANAT Sud - Est, Cristian Bărhălescu, a explicat că există foarte mulţi purtători de diplomă care habar nu au ce meserie practică, astfel că angajatorii ar trebui să-şi intre în rolul de examinatori, în loc să ia de bune diplomele pe care aceştia le prezintă.



12