Ankara respinge orice invitație adresată kurzilor la negocierile de la Astana

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ankara respinge orice invitație adresată kurzilor la negocierile de la Astana

15 Ianuarie 2017 / 08:17 458 accesări
Mevlut Cavusoglu

Mevlut Cavusoglu

Ankara a respins cu vehemență sâmbătă posibilitatea ca reprezentanți ai kurzilor sirieni din rândul PYD, considerat de Turcia ca fiind o formațiune "teroristă", să participe la negocierile de la Astana, în Kazahstan, privind rezolvarea conflictului din Siria, cum doresc Statele Unite, scrie AFP.

"Dacă veți invita o grupare teroristă la masa negocierilor, puteți invita, de asemenea, Al Nosra și Daech", a declarat presei ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, referindu-se la grupul Fateh al-Sham (cunoscut anterior ca Frontul al-Nusra, al-Qaida în Siria) și la gruparea Stat Islamic (SI).

Partidul Uniunea Democratică (PYD, kurzi sirieni) și aripa sa armată, Unitățile de apărare a poporului (YPG), aliați ai Occidentului în conflictul sirian, sunt puși sub acuzare de Turcia care organizează, împreună cu Rusia și Iranul, negocierile de la Astana.

Turcia consideră că PYD este o "grupare teroristă" din cauza colaborării cu separatiștii kurzi de pe teritoriul său și a denunțat în repetate rânduri legăturile Statelor Unite pe teren cu această formațiune.

Declarații din această săptămână ale Departamentului de Stat al SUA, potrivit cărora PYD ar trebui "să facă parte din acest proces... la un moment dat", au provocat furia Ankarei.

"Nu negăm rolul și contribuția Statelor Unite (la negocieri), dar ne așteptăm ca noua administrație (americană) să înceteze cooperarea cu aceste grupări teroriste", a adăugat ministrul turc.

"Actuala administrație comite grave erori", a subliniat Mevlut Cavusoglu.

Negocierile de la Astana urmează să înceapă la 23 ianuarie. Administrația președintelui american în exercițiu Barack Obama i-a recomandat celei a succesorului acesteia Donald Trump să se deplaseze la negocierile din Kazahstan, la care Washingtonul deocamdată nu a fost invitat oficial.

În capitala SUA, echipa de tranziție a lui Donald Trump a anunțat sâmbătă seară că i-a fost adresată o invitație în acest sens.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1589 secunde